Johann Most

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Johann Joseph Most
nemecko-americký anarchista
nemecko-americký anarchista
Narodenie5. február 1846
Augsburg, Nemecko
Úmrtiemarec 1906
Cincinnati, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Johann Most

Johann Joseph Most (* 5. február 1846 Augsburg, Nemecko - † marec 1906, Cincinnati, Ohio) bol nemecko-americký socialista, neskôr anarchista a redaktor,

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Johann Most sa narodil 5. februára 1846 v Augsburgu vo vtedajšom Bavorskom kráľovstve. Keď bol ešte malý, tak mu matka zomrela na choleru. Jeho nevlastná matka ho veľmi často bila, rovnako ako učitelia v škole. Už od detstva neveril v Boha, preto sa vystavoval násiliu aj na hodinách náboženstva. Živil sa ako predajca kníh, čo neskôr, keďže pracoval skoro celý deň, popisoval ako otroctvo. V sedemnástich začal cestovať z mesta do mesta, pričom v rokoch 1863 až 1868 pracoval v 50 mestách v 6 rôznych krajinách. Keď pracoval vo Viedni, tak sa zúčastnil štrajku, kvôli čomu bol z práce vyhodený a pridaný na čiernu listinu.

Na konci 60. rokov 19. storočia sa Most nadchol pre myšlienky internacionálneho socializmu a stal sa podporovateľom vtedajšieho Marxovho sociálnodemokratického hnutia. Stal sa redaktorom vo viacerých socialistických novinách. V roku 1873 vydal zhrnutie najpopulárnejšieho Marxovho diela Das Kapital. V rokoch 1874 až 1878 bol Most poslancom Ríškeho snemu za Sociálnodemokratickú stranu. Bol viackrát zatknutý kvôli verbálnym útokom na patriotizmus a náboženstvá. Po tom, ako verejne obhajoval násilné akcie, vrátane využívania výbušných bômb, ako prostriedky pre začiatok revolúcie, bol nútený odísť do exilu. Na konci roku 1878 sa usadil v Londýne. Na základe vlastných skúseností s parlamentnou demokraciou sa začal čoraz viac prikláňať na stranu anarchizmu, hlavne anarchokolektivizmu a neskôr aj anarchokomunizmu. V Londýne rozbehol anarchistické noviny Freiheit (sloboda). V roku 1881 bol odsúdený na rok a pol väzenia kvôli vyjadreniu potešenia z atentátu na ruského cára Alexandra II., ktorý spáchala ruská ľavicová organizácia Vôľa ľudu.

Po prepustení z väzenia sa presťahoval do USA, kde okamžite začal presviedčať ostatných nemeckých prisťahovalcov, nech sa pridajú na stranu anarchizmu. Pokračoval s vydávaním Feiheitu. Bol zatknutý v rokoch 1886, 1887 a 1902, naposledy preto, lebo po zavraždení prezidenta McKinleya vyhlásil, že zabiť vládcu nie je zločin.

17. marca 1906 bol v Cincinnati, kde mal predniesť prejav, no kvôli zhoršenému zdravotnému stavu bol hospitalizovaný. Bola mu diagnostikovaná choroba Erysipel, na ktorú o niekoľko dní zomrel.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Johann Most na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).