Jurská federácia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anarchizmus
Školy anarchizmu
Anarchokomunizmus
Anarchokolektivizmus
Anarchosyndikalizmus
Anarchofeminizmus
Anarchoindividualizmus
Anarchoprimitivizmus
Anarchokapitalizmus
Ekoanarchizmus
Zelený anarchizmus (environmentálny)
Kresťanský anarchizmus
Infoanarchizmus
Anarchopacifizmus
Mutualizmus
Anarchizmus bez prívlastkov
Anarchosocializmus
Významní myslitelia
Max Stirner · William Godwin · Josiah Warren · Lysander Spooner · Johann Most · Pierre Joseph Proudhon · Michail Alexandrovič Bakunin · Henry David Thoreau · Piotr Alexejevič Kropotkin · Errico Malatesta · Benjamin Tucker · Emma Goldmanová · Alexander Berkman · Émile Armand · Murray Bookchin · Noam Chomsky · John Zerzan · Nestor Ivanovyč Machno
Súvisiace články
Parížska komúna
Kronštadtská vzbura
Španielska revolúcia
Anarchistické symboly
Anarchistický čierny kríž
Jurská federácia
Squatting
z  d  u

Jurská federácia bola federalisticko-anarchistická sekcia Prvej internacionály, založená 9. októbra 1870. Z väčšej časti bola umiestnená medzi hodinármi vo pohorí Švajčiarska Jura. Jej najznámejším členom bol James Guillaume. Spolu s ostatnými anarchistickými sekciami bola z Prvej internacionály v roku 1872 vylúčená.

Anarchisti v Jurskej federácii hrali dôležitú úlohu v Kropotkinovom prechode k anarchizmu. V Pamätiach revolucionára Kropotkin píše, že „rovnostárske vzťahy, ktoré som našiel v pohorí Jura, nezávislosť myslenia a prejavu, ktoré som videl, ako sa rozvíjajú medzi pracovníkmi, a ich nesebecká láska boli príčiny, ktoré značne zapôsobili na moje pocity; a keď som sa vracal z hôr po týždni s hodinármi, moje názory na socializmus sa ustálili. Bol som anarchista."[1]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KROPOTKIN, Petr. MEMOIRS OF A REVOLUTIONIST [online]. Anarchy Archives, 1899, [cit. 2009-11-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jurská federace na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]