Kresťanský anarchizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anarchizmus
Školy anarchizmu
Anarchokomunizmus
Anarchokolektivizmus
Anarchosyndikalizmus
Anarchofeminizmus
Anarchoindividualizmus
Anarchoprimitivizmus
Anarchokapitalizmus
Ekoanarchizmus
Zelený anarchizmus (environmentálny)
Kresťanský anarchizmus
Infoanarchizmus
Anarchopacifizmus
Mutualizmus
Anarchizmus bez prívlastkov
Anarchosocializmus
Významní myslitelia
Max Stirner · William Godwin · Josiah Warren · Lysander Spooner · Johann Most · Pierre Joseph Proudhon · Michail Alexandrovič Bakunin · Henry David Thoreau · Piotr Alexejevič Kropotkin · Errico Malatesta · Benjamin Tucker · Emma Goldmanová · Alexander Berkman · Émile Armand · Murray Bookchin · Noam Chomsky · John Zerzan · Nestor Ivanovyč Machno
Súvisiace články
Parížska komúna
Kronštadtská vzbura
Španielska revolúcia
Anarchistické symboly
Anarchistický čierny kríž
Jurská federácia
Squatting
z  d  u

Kresťanský anarchizmus je druh anarchizmu, založený Levom Nikolajevičom Tolstým v diele Царство Божие внутри вас (1894).

Tolstoj udržoval korešpodenciu s anarchistami Proudhonom a Kropotkinom, nenávidel štát a všetky formy vlády, súkromné vlastníctvo považoval za zločin a peniaze za jeden z najsilnejších nástrojov štátu. Avšak od väčšiny anarchistov sa líšil tým, že bol hlboko založeným kresťanom, a jeho anarchistické myslenie vyplývalo práve z tohto kresťanstva. Cirkev bola podľa neho „klamstvo, krutosť a podvody“, kvôli čomu z nej bol exkomunikovaný.

Jeden z členov Medzinárodného revolučného robotníckeho kongresu v roku 1900 o Tolstojovi povedal, že „Tolstoj je určite skvelý kresťan, veľký spisovateľ, veľký mysliteľ, ale v žiadnom prípade nie je komunistický či revolučný anarchista". No Tolstoj sa nikdy tak ani neprezentoval.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • FABER, Claude. Anarchizmus – Příběh revolty, Nakladatelství Levné knihy, 2006