KStars

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
KStars

KStars je voľne licencovaný planetárny program využívajúci platformu KDE. Je k dispozícii pre systémy Linux, BSD, MacOS a Microsoft Windows. Odľahčená verzia KStars je k dispozícii pre Android. Poskytuje presné grafické znázornenie nočnej oblohy z ktoréhokoľvek miesta na Zemi, v ľubovoľnom termíne a čase. Obsahuje až 100 miliónov hviezd (s ďalšími doplnkami), 13 000 objektov hlbokého vesmíru, konštelácie súhvezdí z rôznych kultúr, všetkých 8 planét, Slnko a Mesiac a tisíce komét, asteroidov, satelitov a supernov. Má vlastnosti, ktoré môžu apelovať na používateľov na všetkých úrovniach, od informatívnych hypertextových článkov o astronómii, po robustné ovládanie ďalekohľadov a CCD kamier a zaznamenávanie pozorovaní konkrétnych objektov.

KStars podporuje nastaviteľné rýchlosti simulácie, aby bolo možné sledovať javy, ktoré sa vyskytujú v dlhých časových intervaloch. Astronomická kalkulačka sa pri astronomických výpočtoch môže používať na predpovedanie konjunkcii, zatmení Mesiaca a vykonávanie mnohých bežných astronomických výpočtov.

KStars bol zabalený do mnohých distribúcií Linux/BSD, vrátane Red Hat Linux, OpenSUSE, Mandriva Linux a Debian GNU/Linux.

Najnovšia verzia KStars je 3.3.6.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]