Katarína z Bologne

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svätá
Katarína z Bologne
Miniatúra zobrazujúca svätú Katarínu z Bologne, Ms. Ludwig IX 13 (od Guglielma Giraldiho), folio 185, okolo roku 1469, Getty Museum, Los Angeles
Miniatúra zobrazujúca svätú Katarínu z Bologne, Ms. Ludwig IX 13 (od Guglielma Giraldiho), folio 185, okolo roku 1469, Getty Museum, Los Angeles
Biografické údaje
Narodenie8. september 1413
Bologna, Taliansko
Úmrtie9. marec 1463 (49 rokov)
Bologna, Taliansko
Uctievanie
Začiatok beatifikačného procesu1524
Svätorečenie22. máj 1712
Klement XI.
PatronátBoja proti pokušeniu, mesta Bologna, Umelcov, Slobodného umenia
Cirkevrímskokatolícka cirkev
Sviatok9. marec
Odkazy
Spolupracuj na CommonsKatarína z Bologne
(multimediálne súbory na commons)

Svätá Katarína z Bologne (iné mená pozri nižšie; * 8. september 1413, Bologna, Taliansko – † 9. marec 1463, tamže) bola talianska mníška, klariska, spisovateľka, učiteľka noviciek, mystička a umelkyňa.

Mená[upraviť | upraviť zdroj]

  • Katarína Boloňská [1][2]
  • tal. Caterina da Bologna, rodné meno: Caterina de' Vigri, Caterina de' Nigri alebo Caterina de' Negri[3][4]
  • lat. Catharina Bononiensis[5]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako prvorodené dieťa otcovi Giovannimu de’ Vigri a matke Benvenute Mammoliniovej.[6] Bola dcérou diplomata a univerzitného profesora. Tradícia hovorí, že jej otec dostal videnie, ktoré mu napovedalo, že sa narodí. Vo veku 10 rokov sa stala spoločenskou dámou dcéry ferrarského panovníka Mikuláša III. d’Este, princeznej Margaret, získala rovnaké vzdelanie a prípravu ako jej pani. Na dvore zostala až do Margaretinej svadby v roku 1427. Vo veku 14 rokov sa stala františkánskou terciárkou. V roku 1431 sa stala mníškou klariskou[7] a neskôr matkou noviciek.

V roku 1456 sa stala v Bologni opátkou v kláštore klarisiek.[8] Vyznačovala sa pokorou. Bola mystičkou, robila zázraky a bola tiež prorokyňou a vizionárkou. Svoje mystické zážitky opísala v diele Sedem duchovných zbraní. Zanechala asketické a mystické spisy, poéziu a kresby. 25. decembra 1445 iniciovala v Taliansku známu pobožnosť 1000 (tisíc) „Zdravasov“ na sviatky Vianoc, ktorú každoročne praktizujú klarisky z kláštora Božieho Tela v Bologni. Bola aj maliarkou a rukopisy rozlúštila akoby ju osvietil anjel. Jedného vianočného dňa dostala videnie Ježiša v Máriinom náručí. Túto víziu namaľovala na obraz, ktorý sa nachádza vo Vatikánskom múzeu.

Zomrela vo svojom rodnom meste, bola pochovaná bez rakvy a nebola balzamovaná. Exhumovaná bola o osemnásť dní neskôr, vďaka zázrakom, ktoré sa stali v blízkosti jej hrobu, z jej hrobu vychádzala vôňa a jej telo bolo neporušené.

Vzhľadom na to bol privolaný lekár Maestro Giovanni Marcanova, ktorý telo vyšetril a nevedel si to vysvetliť. Preto jeho telo obliekli do čistých šiat a uložili na stoličku v špeciálnej kaplnke za mrežami a sklom, kde je dodnes.

V liturgickom umení Cirkvi je svätá Katarína zobrazovaná ako chudobná klariska, ktorá nesie Dieťa Ježiša, alebo na tróne s knihou, alebo s krížom na prsiach a bosá.

Je patrónkou Akadémie umenia v Bologni, umelcov výtvarného umenia. Pápež Klement XI. ju kanonizoval 22. mája 1712.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tratado em armas espirituais; Pojednanie o zbraniach duchovného boja, O siedmich duchovných zbraniach
  • Revelações; Zjavenia

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DE LIGUORI, Alfonz Mária. Modlitba, veľký prostriedok spásy. Preklad Pavol Eirene; Metod Lukači. Michalovce : Misionár, 2012. ISBN 978-80-88724-55-1. S. 31.
  2. DE LIGUORI, Alfonz Mária. Cesta lásky. Preklad Ľudovít Štefan Michalovič. Bratislava : Životom, 1948. Kapitola Hlava VIII., s. 21.
  3. CATERINA Vigri, santa In: Treccani (Dizionario Biografico degli Italiani) [online]. Roma Istituto della Enciclopedia Italiana, [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po taliansky)
  4. Katharina von Bologna In: Ökumenisches Heiligenlexikon [online]. [Cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po nemecky)
  5. Catharina Bononiensis In: Bod-Inc online [online]. University of Oxford, [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. sv. Katarína z Bologne - sv. o. Benedikt XVI. [online]. Bratislava: Diecézny katechetický úrad Bratislavskej arcidiecézy, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online.
  7. Sv. Katarína z Bologne [online]. Bratislava: Kapucíni na Slovensku, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online.
  8. Sv. Katarína z Bologne [online]. [Cit. 2022-05-25]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Catarina de Bolonha na portugalskej Wikipédii.