Kostol Panny Márie Snežnej (Praha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol Panny Márie Snežnej

Kostol Panny Márie Snežnej je kostol na Jungmannovom námestí v Novom Meste pražskom fakticky v tesnom susedstve Václavského námestia. Založil ho cisár Karolom IV. Z monumentálneho projektu bolo postavené len presbytérium a ambit.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám Panny Márie Snežnej založil v roku 1347 cisár Karol IV. (podľa dobových zápisov bol založený 3. septembra 1347, teda jeden deň po korunovácii Karola IV.) ako budúci korunovačný chrám a kláštorná svätyňa karmelitánov.

Z pôvodného projektu, ktorý bol zamýšľaný ako 100 metrov dlhá stavba a výška lode mala dosahovať 40 metrov, bolo dokončené len presbytérium (vysvätené v roku 1379) a kláštor, teda len zlomok plánovanej stavby chrámu, ktorý mal zatieniť aj svätovítsku katedrálu.

Ranobarokový oltár

Stavba veže a lode bola začatá začiatkom 15. storočia, ale prerušili ju husitské vojny. V tej dobe tu pôsobil husitský kazateľ Jan Želivský. Počas husitských vojen bol objekt poničený (okrem iného aj zostrelený zvon z veže) a ďalej pustol a chátral. Časom sa zrútila gotická klenba kostola.

Po roku 1606 sa nedokončený a spustnutý komplex dočkal opráv od svojich nových majiteľov – bosých františkánov. Zrútená gotická klenba bola nahradená renesančnou konštrukciou (sieťová renesančná klenba s maľbami hviezdnej oblohy, Panny Márie, Najsvätejšej Trojice a svätých) a bola vybudovaná vstupná prístavba s kruchtou. Presbytérium pôvodne zamýšľanej stavby dnes slúži ako kostol. So svojou výškou 31,5 metrov je jednou z najvyšších cirkevných stavieb v Prahe. Kláštor bol obnovený v barokovom duchu a zvyšky gotického muriva postranných lodí zostali zachované v barokových kaplnkách zasvätených Panne Márii a Jánovi Nepomuckému.

V interiéri kostola sa nachádza jedna z najmohutnejších oltárnych architektúr v Prahe (výška 29 metrov): ranobarokový stĺpový oltár s monumentálnym sedemmetrovým krížom a sochami svätého Jána a Panny Márie na vrchole. Vybudovaný bol v rokoch 16491651 neznámym autorom.

Na ľavom bočnom oltári sa nachádza barokový obraz Václava Vavřince Reinera: „Zvestovanie Panny Márie“. Na hlavnom oltári sa nachádza obraz pripomínajúci legendu o vzniku nezvyčajného prívlastku Panny Márie: „snežná“.

Nad renesančným vstupným portálom sa nachádza mozaikový obraz Panny Márie Snežnej od Viktora Foerstera (1900) a vyššie, v západnom priečelí nad vstupnou prístavbou, je rozetové okno. Štýlové obdobie založenia chrámu pripomína gotická krstiteľnica.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kostel Panny Marie Sněžné (Praha) na českej Wikipédii.