Kuo-jü (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tento článok obsahuje čínsky text.
Bez správnej podpory ázijských jazykov sa Vám môžu namiesto čínskych znakov zobrazovať otázniky, štvorčeky alebo iné symboly.

Kuo-jü (čínsky 國語, pchin-jin guóyǔ - slov. prepis kuo-jü, doslova reči/príhovory/rozpravy/hovory štátov) je klasická čínska historická kniha opisujúca udalosti z obdobia jari a jesene. Pre jej podobnosť s Cuo čuanom sa autorstvo knihy niekedy pripisuje Cuo Čchiou-mingovi.

Kniha je rozdelená na kapitoly podľa jednotlivých štátov, udalosti sú radené chronologicky. Ide o odporúčania či rady významných čínskych osobností panovníkom, ktoré majú formu dlhších priamych rečí jednotlivých týchto osobností reagujúcich na konkrétne problémy, pred ktorými títo panovníci stoja. Jednotlivé udalosti majú anekdotický charakter. Dôraz sa kladie na umenie argumentácie a didaktickosť, a preto sa polemizuje, či je to viac rétorický ako historický text.

Text sa na viacerých miestach prekrýva s Cuo čuanom, čo viedlo starovekých učencov k domnienke, že ide o zvyškový text, ktorý nebol zaradený do Cuo čuanu. Suchopárnejší jazyk a didaktické zameranie textu Kuo Jü však svedčia o tom, že spojitosť medzi autorstvom dvoch starovekých textov nejestvuje.[1]

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

# Čínsky Pchin-jin Preklad
1. 周語 Zhōuyǔ Hovory z Čou
2. 魯語 Lǔyǔ Hovory z Lu
3. 齊語 Qíyǔ Hovory z Čchi
4. 晉語 Jìnyǔ Hovory z Ťin
5. 鄭語 Zhèngyǔ Hovory z Čeng
6. 楚語 Chǔyǔ Hovory z Čchu
7. 吳語 Wúyǔ Hovory z Wu

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lu, X.: Rhetoric in ancient China, fifth to third century, B.C.E.: a comparison with classical Greek rhetoric. Columbia: University of South Carolina Press, 1998. Str. 107 - 116 [1]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]