Kyle MacLachlan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kyle MacLachlan
Celé menoKyle Merritt McLachlan
Narodenie 22. február 1959 (65 rokov)
Yakima, Washington, USA
Povolanieherec
Roky pôsobenia1980 – súčasnosť
ManželkaDesiree Gruber (od 2002)
PriateľkaLara Flynn Boyle (1990 – 1992)
Linda Evangelista (1992 – 1998)
Deti1

Kyle MacLachlan (angl. Kyle Merritt McLachlan; * 22. február 1959, Yakima, Washington, USA) je americký herec. Je známy vďaka postave Dalea Coopera, v televíznom seriáli Twin Peaks a aj v jeho filmových spracovaniach.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

MacLachlan sa narodil ako Kyle Merritt McLachlan (následne zmenil pravopis svojho mena, aby odrážal jeho škótsky pôvod), v meste Yakima, v štáte Washington. Má škótskych, cornwallských a nemeckých predkov. Vyrastal v Yakime ako najstarší z troch chlapcov. Jeho dvaja mladší bratia, Craig a Kent Jr., žijú v oblasti Seattlu. Jeho rodičia sa rozviedli v roku 1977.

MacLachlana priviedla k divadelnému herectvu jeho matka, keď sa stala riaditeľkou mládežníckeho divadelného programu pre tínedžerov, ktorý pomohla založiť v Yakime. Od 9 do 14 rokov sa venoval aj klasickému spevu a hral na klavír. Počas strednej školy vystupoval v divadelných hrách a v triednych muzikáloch, pričom účinkoval vo svojej prvej hre ako 15 ročný. V roku 1982 absolvoval s vyznamenaním BFA v odbore dráma na Washingtonskej univerzite.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvým filmom, na ktorom MacLachlan pracoval, bol The Changeling z roku 1980. Debutoval vo filme Duna z roku 1984, kde stvárnil hlavnú úlohu. V roku 1986 si zahral po boku Laury Dern, vo filme Modrý zamat, ktorý režíroval David Lynch. MacLachlan, naďalej spolupracoval s Lynchom, tentokrát na televíznom seriáli ABC, Twin Peaks, ktorý sa natáčal v rokoch 19901991. V televíznom seriáli hral špeciálneho agenta Dalea Coopera, pričom si túto úlohu zopakoval v Lynchovom prequelovom filme Twin Peaks z roku 1992. MacLachlan, za svoj herecký výkon bol ocenený cenami Zlatý glóbus a Saturn Award.

V roku 1995 si MacLachlan zahral vo filme Showgirls, po boku Elizabeth Berkley a Giny Gershon. Film získal negatívne recenzie.

V rokoch 20002002 mal MacLachlan opakujúcu sa úlohu v americkom televíznom seriáli Sex v meste, kde stvárnil bývalého manžela Kristin Davis. O rok neskôr, debutoval na Broadwayi v divadelnej inscenácii The Caretaker, kde sa objavil po boku Patricka Stewarta.

V roku 2006 stvárnil jednu z vedľajších úloh, v televíznom seriály Zúfalé manželky, kde účinkoval až do roku 2010. V neskorších častiach, sa objavil hosť. V rokoch 2014 a 2015 sa objavil v televíznom seriáli od Marvel Cinematic Universe Marvel's, Agenti S.H.I.E.L.D.. V roku 2017 si zopakoval rolu Dalea Coopera, v novom prevedení televízneho seriálu Twin Peaks.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19851989 tvoril pár s Laurou Dern, s ktorou si zahral vo filme Modrý zamat. v roku 1990 začal vzťah s jeho kolegyňou z televízneho seriálu Twin Peaks, Larou Flynn Boyle. V roku 1992, sa rozišli a MacLachlan, začal chodiť so supermodelkou Lindou Evangelistou. Ich vzťah sa skončil v roku 1998.

O rok neskôr sa stretol a nadviazal vzťah s publicistkou Desiree Gruber, s ktorou sa zosobášil v apríli 2002. Majú spolu syna, narodeného v roku 2008.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kyle MacLachlan na anglickej Wikipédii.