Hugh Dancy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hugh Dancy
Celé menoHugh Michael Horace Dancy
Narodenie 19. jún 1975 (48 rokov)
Stoke-on-Trent, Staffordshire, Anglicko
Povolanieherec
Roky pôsobenia1998 – súčasnosť
ManželkaClaire Danes (od 2009)
Deti2
RodičiaJonathan Dancy

Hugh Dancy (angl. Hugh Michael Horace Dancy; * 19. jún 1975, Stoke on Trent, Staffordshire, Anglicko) je anglický herec. Je známy vďaka televízneho seriálu Hannibal (2013 - 2015), kde stvárnil hlavnú rolu.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Dancy sa narodil v meste Stoke-on-Trent, v grófstve Staffordshire a vyrastal v Newcastle-under-Lyme. Jeho matka, pracuje v akademickom vydavateľstve a jeho otec je profesor filozofie, Jonathan Dancy. Dancy je najstarším z troch detí, má ešte mladšieho brata a sestru.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení štúdia, sa Dancy presťahoval do Londýna. V roku 1999 sa objavil v druhej sérii Cold Feet, kde jeho postava mala krátky románik s jednou z hlavných postáv, ktorú stvárnila Helen Baxendale. O rok neskôr, stvárnil hlavnú úlohu v televíznom filme David Copperfield, kde si zahral po boku Sally Field, Lesley Manville, Eileen Atkins a Paula Bettanyho. Hral tiež jednu z vedľajších úloh vo filme Čierny jastrab zostrelený z roku 2001.

V roku 2004 si zahral v romantickej komédii Začarovaná Ella, kde stváril postavu princa. V rovnakom roku, si zahral aj vo filme Kráľ Artuš.

V roku 2007 si zahral spolu s Julianne Moore a Eddieho Redmaynea v dráme Divoká krása. V marci 2012 televízna stanica NBC oznámila, že Dancy bol obsadený ako Will Graham v televíznom seriály, Hannibal, televíznej adaptácii založenej na hlavnej postave románu Thomasa Harrisa, Červený drak z roku 1981. Televízny seriál, získal uznanie kritikov a bol nominovaná na množstvo ocenení. Po troch sériách, bol televízny seriál ukončený, v roku 2015.

Od roku 2016 do roku 2018 účinkoval v televíznom seriály, The Path, po boku Aarona Paula a Michelle Monaghan. V novembri 2021 bol Dancy obsadený do role asistenta okresného prokurátora v televíznom seriály Zákon a poriadok.

Dancy sa venuje aj divadelnému herectvu. Za svoje herecké výkony v divadle získal niekoľko ocenení a nominácii.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2009 sa vo Francúzsku oženil za herečku Claire Danes, s ktorou má dve deti. Spoločne žijú vo štvrti West Village v New Yorku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hugh Dancy

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hugh Dancy na anglickej Wikipédii.