Richard Dean Anderson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Richard Dean Anderson
americký herec
americký herec
Narodenie23. január 1950 (74 rokov)
Minneapolis, Minnesota, USA
Odkazy
Webstránkardanderson.com
CommonsSpolupracuj na Commons Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson (* 23. január 1950, Minneapolis, Minnesota, USA) je americký herec, známy predovšetkým vďaka postave MacGyvera a plukovníka Jacka O'Neilla v seriáli Hviezdna brána.

Spolu s Michaelom Greenburgom založil filmovú spoločnosť Gekko Corporation, ktorá produkovala oba filmy o MacGyverovi, televízny seriál Legend a neskôr sa podieľala na výrobe seriálu Hviezdna brána.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa a vyrastal na predmestí Minneapolisu v Roseville. Jeho otec Stuart Anderson bol profesorom na strednej škole a džezový gitarista, matka Jocelyn Andersonová je maliarka a sochárka. Má troch mladších bratov: Jeffrey Scott, Thomas John a James Stuart.

Nebol nikdy ženatý, ale bol pozorovaný v spoločnosti mnohých známych žien, ako sú Sela Ward, Marlee Matlin, Katarina Witt, Teri Hatcher a Lara Flynn Boyle. Súčasnou Richardovou priateľkou je Apryl Prose, s ktorou má dcéru Wylie Quinn Annarose, ktorá sa narodila 2. augusta 1998.

Od malička ho priťahoval šport, hlavne ľadový hokej. Jeho snom bolo, že sa stane profesionálnym hokejistom, nanešťastie si v 16 rokoch spôsobil dvojitú fraktúru ruky a tým sa pre neho kariéra profesionálneho hokejistu nadobro uzavrela. Šport ho napriek tomu neprestal baviť, a ako 17-ročný sa zúčastnil cyklistických pretekov z Minnesoty cez Kanadu až na Aljašku, ktoré merali viac ako 5 600 míľ.

Od malička rád cestoval. Precestoval takmer celé USA ako čierny pasažier na nákladných vlakoch. Teraz sa venuje hudbe (hrá na gitaru a skúšal i komponovať). Miluje šport, (ľadový hokej, lyžovanie, automobilové preteky, potápanie). Je jedným zo zakladateľov hokejového tímu celebrit „Celebrity All Star Hockey Team“. V rokoch 1988 a 1992 bol vybraný ako čestný kapitán amerického tímu a hokejovému olympijského tímu USA.

V roku 1997 nahral hlas Killiana Darkwatera v počítačovej hre Fallout. Richard je veľkým fanúšikom seriálu Simpsonovci.

Charitatívne činnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Richard podporuje tiež mnoho organizácii a programov ako napríklad Challengers Boys and Girls Club, Make-A-Wish Foundation, Multiple Sclerosis Society, Center For the Prevention of Handgun Violence alebo Project Literacy US. Taktiež podporuje ekologické projekty ako napríklad Sea Shepherd Society, ktorá sa zaoberá ochranou morských živočíchov, River Project - cestovanie po svete a natáčanie dokumentárnych filmov o veľkých svetových riekach.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Potom čo sa jeho sen o profesionálnej športovej kariére rozplynul, obrátil svoju pozornosť k herectvu. Študoval dramatické umenie na St. Cloud State University a na univerzite v Ohiu. Krátko pred dokončením štúdia sa odsťahoval do New Yorku, potom do San Francisca a nakoniec zakotvil v Los Angeles. Tu sa živil ako pouličný mím, žonglér, spevák v kabarete, či dokonca režíroval šou s delfínmi, v ktorej sám účinkoval. Začal hrať v divadle a spolu s kamarátom Carlem Dantem spieval a hral na gitare v rockovej kapele Ricky Dean and Dante.

Prvú televíznu úlohu získal v roku 1976 v televíznom seriáli General Hospital. V úlohe mladého lekára Dr. Jeffa Webbera sa na obrazovke objavoval päť rokov. V roku 1982 dostal úlohu Dama McFaddana, najstaršieho zo siedmich bratov v ďalšom televíznom seriáli Seven Brides for Seven Brothers. V roku 1983 hral úlohu mladého námorného pilota, poručíka Simona Adamsa v televíznom seriáli Emerald Point N.A.S. V tomto období tiež hosťoval v epizódnych úlohách v niekoľkých televíznych seriáloch.

MacGyver a Hviezdna brána[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1985 získal rolu Anguse MacGyvera v televíznom seriáli MacGyver, táto úloha ho preslávila a získal vďaka nej fanúšikov po celom svete. Tento seriál mal sedem sezón (bolo natočených celkom 139 epizód) a trval sedem rokov. K úlohe MacGyvera sa ešte vrátil o dva roky neskôr vo filmoch MacGyver: Stratený poklad Atlantídy a MacGyver: Cesta do skazy.

V roku 1997 sa vo Vancouveri začal natáčať sci-fi seriál Hviezdna brána (angl. Stargate SG-1). V tomto seriáli si zahral úlohu plukovníka Jacka O'Neilla. Hral v ôsmich sezónach z desiatich. Seriál vychádza z filmu Deana Devlina a Rolanda Emmericha Hviezdna brána z roku 1994, kde úlohu plukovníka hral herec Kurt Russell. Pilotný film k tomuto seriálu, už s Richardom je Hviezdna brána: Deti bohov a mal premiéru v USA 27. júla 1997. V roku 1999 zaň dostal ocenenie Saturn Award ako najlepší herec za rok 1999 v seriáloch.

V dvoch posledných sériach Hviezdnej brány a Stargate: Atlantis vystupuje len v niektorých epizódach ako hosť. Zúčasnil sa natáčania spin-off filmu Stargate: Continuum a plánuje väčšiu účasť v novom seriáli Stargate: Universe.

Filmy a ďalšie seriály[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1986 debutoval vo filme Ordinary Heroes v úlohe vojaka Tonyho Kaisera, ktorý oslepne tri dni pred návratom z Vietnamu
  • 1992 hral vo filmoch In the Eyes of a Stranger a Through the Eyes of a Killer
  • 1994 hral vo filme Beyond Betrayal
  • 1995 hral vo filme Past the Bleachers
  • 1995 účinkoval tiež v seriáli z obdobia „Divokého západu“ Legend v dvojúlohe spisovateľa Ernesta Pratta a literárneho hrdinu Nicodemus Legend. Celkom bolo natočených 12 epizód.
  • 1996 hral vo filme Firehouse, ktorý mal byť pilotným dielom nového seriálu. Ďalšie diely však neboli natočené. Film mal sľubné predpoklady, bol však ukončený.
  • 1996 si tiež zahral úlohu kapitána dopravného lietadla Jamesa Hollanda v minisérii Pandorina skrinka, katastrofickom trileri podľa námetu ohna J. Nanca.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]