Majstrovstvá sveta v metlobale

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Majstrovstvá sveta v metlobale
Založené
2012
Organizátor
IQA
Počet tímov
neurčené
Majster sveta 2018
USA USA
Najúspešnejší štát
USA USA

Majstrovstvá sveta v metlobale sú medzinárodný metlobalový turnaj organizovaný Medzinárodnou metlobalovou asociáciou (IQA). Majstrovstvá sveta sa organizujú každé dva roky od 2012. Aktuálnym majstrom sveta za rok 2018 je tím USA, ktorý vo finále zdolal Belgicko.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Map

Majstrovstvá sveta v metlobale sa prvý krát konali v roku 2012 v Oxforde v Spojenom kráľovstve, zúčastnilo sa ho 5 krajín. Majstrom sa stali reprezentanti Spojených štátov ktorí vo finále porazili Francúzsko.

Druhé majstrovstvá sa konali v Burnaby v Kanade. Počet súťažiacich tímov sa zvýšil na sedem. Majstrom sveta na rok 2014 sa stal už druhýkrát tím Spojených štátov amerických pred druhou Austráliou.

V roku 2016 vo Frankfurte sa na majstrovstvách po prvýkrát predstavili reprezentanti Slovenska spolu s 20 súťažiacimi. Svoj prvý titul vyhrala Austrália, Slováci obsadili sedemnástu pozíciu.

Majstrovstvá sveta 2018 sa konali vo Florencii v Taliansku s 29 súťažiacimi. Tretí titul získali metlobalisti z USA, Slováci skončili dvadsiaty šiesty.

Výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Usporiadateľ Víťaz Počet tímov
2012 Oxford USA USA 5
2014 Burnaby USA USA 7
2016 Frankfurt Austrália Austrália 21
2018 Florencia USA USA 29

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]