Manipulatoridae

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Manipulator modificaputis
vrchná krieda

Umelecká rekonštrukcia
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Manipulator modificaputis
Vršanský & Bechly, 2015
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Manipulatoridae je čeľaď z nadčeľade Corydioidea (=Polyphagoidea) z radu švába. Zahŕňa jediný rod Manipulator, ktorý zahŕňa jediný druh Manipulator modificaputis. Je to vyhynutý dravý šváb, ktorý žil počas vrchnej kriedy.

Typový jedinec je fosilizovaný v 100 miliónov rokov starom kúsku mjanmarského jantáru - v skamenelej živici araukárie, ktorý bol nájdený vo vulkanoklastickom sedimente v lokalite Noije Bum v údolí Hukawng v Mjanmarsku.[1] Druh bol popísaný Petrom Vršanským z Geologického ústavu SAV v Bratislave a Günterom Bechlym zo Štátneho prírodovedného múzea v Stuttgarte.[2]

Tento šváb mal dlhý krk, veľkú pohyblivú hlavu, parazólovité ochranné štíty nad každým prídavným očkom, ústne prívesky a extrémne dlhé končatiny, čo naznačuje, že bol predátor.[1][3][4] Telo bolo dlhé 4.5 milimetra a široké 2 milimetre. Bol to rýchly bežec, ktorý korisť prenasledoval, čo vieme podľa redukovanej pasívnej obrany.[4] Živil sa malým hmyzom, ktorý lovil počas noci.[1]

Autori po preskúmaní švába zistili veľa jedinečných a výrazne odlišných znakov, vďaka ktorým pre tento druh vytvorili novú čeľaď Manipulatoridae.[5] Nájdený jedinec mal aj početné rany, zlomené časti panciera, odtrhnuté zmyslové orgány a aj parazity.[1] Na mjanmarskom nálezisku jantáru objavili aj štyri ďalšie exempláre, medzi nimi aj mladého jedinca.[5]

Tento druh bol nájdený spolu s ďalšími desiatkami vyhynutých druhov hmyzu, plne zachovaných v jantári, čo z lokality Noije Bum v údolí Hukawng robí jedno z najvýznamnejších nálezísk jantárových fosílií s plne zachovaným hmyzom.[6] Manipulator modificaputis dokumentuje pestrosť foriem, ktoré sa zo švábov vyvinuli na hranici jury a kriedy, ale ktoré napokon po zhruba 45 miliónoch rokoch vyhynuli.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e SAV, CSČ-VS. Aktuality - Slovák o švábovi manipulátorovi v BBC [online]. SAV - Aktuality - Slovák o švábovi manipulátorovi v BBC, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online.
  2. New predatory cockroaches (Insecta: Blattaria: Manipulatoridae fam.n.) from the Upper Cretaceous Myanmar amber [online]. www.geologicacarpathica.com, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online.
  3. MICO TATALOVIC. "Predatory cockroach from dinosaur era found trapped in amber". [Scientist Life], 2015-5-1. Dostupné online [cit. 2015-05-05].
  4. a b Šváb zabijak lovil medzi dinosaurami [online]. VEDA NA DOSAH, 2015-07-01, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online.
  5. a b OWANO, Nancy; PHYS.ORG. Dinosaur-times cockroach caught in amber, from Myanmar [online]. phys.org, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. 100 million-year-old insect discovered perfectly preserved [online]. The Independent, 2015-05-01, [cit. 2022-04-03]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Manipulator (insect) na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).