Martin Krekáč

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martin Krekáč
slovenský podnikateľ
Narodenie3. február 1962 (62 rokov)
Považská Bystrica, Slovensko
BydliskoBratislava
Alma materUniverzita Komenského v Bratislave
ManželkaZuzana
DetiFilip, Šimon

Martin Krekáč (* 3. február 1962, Považská Bystrica) je slovenský podnikateľ, chairman a zakladajúci partner poradenskej skupiny Jenewein Group, prezident viacerých spoločností a prezident Podnikateľskej aliancie Slovenska v rokoch 20052013. Profesionálne sa venuje strategickému líderstvu, manažmentu a verejným politikám, pôsobil taktiež ako radca EESC v Bruseli.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval špeciálnu a liečebnú pedagogiku na Univerzite Komenského v Bratislave.[1] Následne si vysokoškolské vzdelanie doplnil viacerými špecializovanými štúdiami a stážami v zahraničí so zameraním na strategický manažment a správu spoločností, ľudský kapitál a európske záležitosti.

V roku 1990 položil základy Jenewein Group, prémiovej česko-slovenskej poradenskej skupiny so silnou väzbou na Rakúsko a s globálnym dosahom poskytujúcej na jednom mieste úzke prepojenie (one-stop-shop consultancy) komplexných poradenských služieb strategického líderstva, manažmentu a verejných politík. Od jej založenia postupne a systematicky rozšíril portfólio poskytovaných expertných poradenských služieb aj prostredníctvom založenia špecializovaných poradenských spoločností, ktoré sa stali súčasťou globálnych partnerstiev a networkov.

Martin Krekáč sa zameriava na strategické poradenské služby a počas viac ako tridsiatich rokov pomohol vyhodnotiť a vymenovať stovky CEO a členov predstavenstiev a dodal viacero úspešných riešení plánovania CEO nástupníctva. Má rozsiahle odborné znalosti v oblasti Strategic Leadership, Executive Search a Public Affairs. V súčasnosti riadi posilňovanie poradenského portfólia skupiny a vytváranie synergických riešení medzi jednotlivými spoločnosťami, poradenskými platformami a ich tímami, ktoré sú integrovanou súčasťou Jenewein Group. Spravuje strategický rozvoj vzťahov vo verejnom sektore a v regulovaných hospodárskych odvetviach a napomáha vytváraniu efektívnych partnerstiev a transferu poznatkov medzi súkromným a verejným sektorom. Je vyhľadávaným osobným poradcom v strategických otázkach a uznávaným odborníkom na personálne politiky a rodinné podnikanie. Patrí medzi významné a rešpektované osobnosti v českom a slovenskom podnikateľskom prostredí.

Okrem iného je zakladateľom a prezidentom poradensko-analytického inštitútu Európske partnerstvo pre verejné stratégie (EPPP) pôsobiaceho v Bratislave a Bruseli, členom viacerých správnych rád a združení, klubov a organizácií doma a v zahraničí, ako aj členom poradných orgánov slovenského parlamentu a vlády. V rokoch 20052013 bol prezidentom Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) a v rokoch 20062010 členom – radcom Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EESC) v Bruseli. V roku 2016 bol nominovaný na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Hospodárstvo[2]. Má za sebou niekoľko desiatok odborných vystúpení a rozsiahlu publikačnú činnosť doma a v zahraničí.[3]

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V osemdesiatych rokoch 20. storočia sa presťahoval z rodnej Považskej Bystrice do Bratislavy, kde dodnes žije a pôsobí. Je ženatý a s manželkou Zuzanou má dvoch synov, Filipa a Šimona.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Úspechy a neúspechy Martina Krekáča [online]. [Cit. 2019-10-24]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  2. Krištáľové krídlo [online]. 2016-11-30, [cit. 2019-10-24]. Dostupné online.
  3. Martin Krekáč | osobnosti.sk | životopisy, diela, tvorba, články, linky [online]. www.osobnost.sk, [cit. 2019-10-24]. Dostupné online. Archivované 2017-02-08 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]