Michaela Musilová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michaela Musilová
slovenská astrobiologička
Michaela Musilová pred NASA
Michaela Musilová pred NASA
Štát pôsob.USA
Narodenie11. október 1988 (35 rokov)
Bratislava, ČSSR
Národnosťslovenská
Zamestnanieriaditeľka výskumnej stanice HI-SEAS
Známa vďakasimulovaným vesmírnym misiám na Mesiac a Mars
Alma materUniversity College London
California Institute of Technology
Profesiaastrobiologička
Odkazy
Webstránkamichaelamusilova.com
CommonsSpolupracuj na Commons Michaela Musilová
Michaela Musilová pri výskume

Dr. Michaela Musilová, PhD. (* 11. október 1988, Bratislava)[1] je slovenská astrobiologička a riaditeľka simulovaných marťanských a mesačných misií na výskumnej stanici HI-SEAS v USA.[2]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Michaela Musilová v skafandri pred stanicou HI-SEAS na Havaji

Študovala a robila výskum na California Institute of Technology (USA), University College London (UK), University of Bristol (UK), Chiba University (Japonsko) a na ďalších univerzitách. Viac krát pracovala pre NASA (USA), spolupracovala na viacerých projektoch Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a pracovala pre niekoľko svetových observatórií. Ako veliteľka posádky viedla vyše 20 simulovaných misií na Mars a Mesiac, pod záštitou NASA, ESA a iných medzinárodných organizácií. V súčasnosti pôsobí aj ako hosťujúca profesorka na FEI STU v Bratislave[3] a na International Space University (Francúzsko), je podpredsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA)[4] a vedúcou konzultantkou pre výskum pre Mission Control Space Services (zameriava sa na rozvoj medzinárodných výskumných spoluprác / Kanada).

Medzi ocenenia, ktoré získala, patri Emerging Space Leaders Grant od International Astronautical Federation, Women in Aerospace – Europe Student & Young Professional Award a bola zaradená medzi 30 najtalentovanejších mladých Slovákov pod 30 vo Forbes Slovensko. Michaela je aj aktívne angažovaná v Medzinárodnej cene vojvodu z Edinburghu. Je patrónkou programu na Slovensku[5] a bola zvolená ako Emerging Leader Representative za celosvetový program. Pravidelne prezentuje po celom svete, píše články pre Space.com[6] a je spoluautorkou knihy autobiografie Žena z Marsu.[7]

HI-SEAS[upraviť | upraviť zdroj]

Je riaditeľkou stanice HI-SEAS, pôvodne vyvinutej pre NASA na výskum ľudských vzťahov a psychologických ťažkostí, ktorým budú musieť čeliť astronauti počas dlhodobých pobytov vo vesmíre. Stanica HI-SEAS je otvorená pre vesmírne agentúry a firmy z celého sveta. Organizuje a vedie najmä simulované misie na Mesiac a Mars v spolupráci s NASA a Európskou vesmírnou agentúrou. Ich cieľom je pripraviť personál a technológiu na to, aby raz ľudstvo mohlo žiť a pracovať na týchto mimozemských objektoch. „Robíme rôzne výskumy, pestujeme rastliny v simulovaných podmienkach, skúmame lávové tunely, pretože v podobných by na Marse aj dnes mohol existovať život, testujeme aj robotov a robotické vozidlá, medzi inými aj rover slovenskej výroby od firmy RoboTech Vision“, ako uviedla pre Forbes.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DVOŘÁKOVÁ, Helena. Mama a dcéra Musilové skúmajú tajomstvá Zeme a vesmíru. Pravda (Bratislava: Perex), 2017-04-20. Dostupné online [cit. 2021-03-07]. ISSN 1336-197X.
  2. About HI-SEAS [online]. hi-seas.org, [cit. 2021-03-07]. Dostupné online.
  3. Svetová Žena z Marsu pôsobí aj na STU [online]. Bratislava: Slovenská technická univerzita, 2020-12-09, [cit. 2021-03-07]. Dostupné online.
  4. Naši členovia [online]. Bratislava: Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity, [cit. 2021-03-07]. Dostupné online.
  5. Michaela Musilová, patrónka DofE [online]. dofe.sk, [cit. 2021-03-07]. Dostupné online.
  6. Articles by: Michaela Musilova [online]. space.com, [cit. 2021-03-07]. Dostupné online.
  7. Výnimočný príbeh Slovenky, ktorá odhaľuje záhady vesmíru [online]. zenazmarsu.sk, [cit. 2021-03-07]. Dostupné online. Archivované 2021-03-03 z originálu.
  8. Michaela Musilová velila simulovaným misiám na Mars. Toto je jej 8 rád, ako si poradiť s izoláciou. Forbes (Bratislava: Barecz & Conrad Media), 2020-03-27. Dostupné online [cit. 2021-03-07].

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • MUSILOVÁ, Michaela; LACKOVIČOVÁ, Lucia. Žena z Marsu : výnimočný príbeh úspešnej Slovenky, ktorá odhaľuje záhady vesmíru. 1. vyd. Žilina : Artis Omnis, 2020. 428 s. ISBN 978-80-8201-077-3.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]