Mikuláš Kostka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mikuláš Kostka (čes. Mikuláš Kostka ze Sedlce; * ? - † 1556) bol vojvodca, kapitán kráľovských vojsk horného Uhorska, spolumajiteľ hradov Lietava, Strečno a mesta Žilina.

Mikuláš Kostka pochádzal zo Sedlíc pri Frýdku-Místku (Sedlec, Sedlice, dnes Sedliště). Spolu s bratom Petrom boli najmä na Slovensku známi ako "hajtmani zámkov horných na Považí". S vojskom pomohli Jánovi Zápoľskému v boji proti Turkom, za čo dostali do užívania hrady Lietava a Strečno. Po smrti brata prešiel Mikuláš na stranu rakúskeho arcivojvodu Ferdinanda Habsburského (súper Jána Zápoľského o trón), ktorý mu predtým nadobudnuté majetky na Orave, Spiši aj v Turci potvrdil a prijal ho medzi krajinskú uhorskú šľachtu. Od roku 1548 bol Mikuláš majiteľom aj mesta Žilina.

Podporoval reformáciu, od katolíkov získal prezývku „tyran kléru“.[1]

Rodinné vzťahy[upraviť | upraviť zdroj]

Manželkou Mikuláša Kostku sa stala Anna zo Záblatu, s ktorou mal dve dcéry, Annu a Barboru. Po smrti manželky sa Mikuláš druhýkrát oženil a zobral si Brigitu, dcéru pána Vršateckého hradu. Manželstvo zostalo bezdetné, Mikuláš sa mužského potomka nedočkal a tak po jeho smrti v roku 1556 vymrel rod Kostkovcov zo Sedlíc na Slovensku po meči.[1] Svoj majetok rozdelil medzi dcéry; Barbora získala Lietavské panstvo, Anna panstvo Strečno.

Barbora si v roku 1556 vzala Františka Turzu. Manželstvo netrvalo dlho (Barbora zomrela roku 1561), ostalo bezdetné a lietavské panstvo zostalo v majetku Františka Turzu. Druhá dcéra, Anna si po smrti svojho prvého manžela Jana Ňáriho vzala kapitána naddunajských krajov, Štefana Deršfiho. Mali spolu dvoch synov, Mikuláša a Františka.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b KOSTKA, Mikuláš. In: Biografický lexikón Slovenska V Km – L. Martin: Slovenská národná knižnica, 2013. 852 s. ISBN 978-80-8149-011-8. s. 204 – 205.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • SASINEK, F.: Petor a Mikuláš Kostka. In: Slovenský letopis IV. 1880
  • BERNÁTOVÁ, Martina: Peter a Mikuláš Kostkovci. In: MÚZA 1/2014. Dostupné online
  • BERNÁTOVÁ, Martina: Peter a Mikuláš Kostkovci zo Sedlíc, ich pôvod a erb. In: Vlastivedný zborník Považia XXVII. Považské múzeum 2015, s. 91 - 101
  • BERNÁTOVÁ, Martina - SLANÁ, Andrea: Hrad Strečno. Žilina: Považské múzeum 2015. ISBN 978-80-88877-72-1