Nemecký pinč

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nemecký pinč

Krajina pôvodu Nemecko
FCI kód 2/1/184
Štandardy AKC, FCI
Výška 45 cm (suky)
50 cm (psy)
Hmotnosť 14-20 kg
Pôvodné určenie lov potkanov a myší
Terajšie určenie spoločenské plemeno
Názov v krajine pôvodu Deutscher Pinscher
Synonymá
Zaužívaná skratka NP
Zoznam psích plemien
Psí portál

Nemecký pinč je psie plemeno. Radí sa medzi spoločenské plemená, do 2. skupiny FCI. Veľmi sa podobá dobermanovi, ktorý bol z neho a pomocou iných plemien vyšľachtený. Takisto je blízkym príbuzným stredného bradáča, od ktorého sa odlišuje iba osrstením.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Nemecký pinč je pôvodné nemecké plemeno, ktoré bolo do dnešnej podoby vyšľachtené už v 19. storočií. Pred 1. svetovou vojnou bol pomerne rozšírený, ale po invázii anglických plemien, najmä teriérov, na kontinent jeho obľuba postupne upadala.

Vzhľad a povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Šteniatka nemeckého pinča

Nemecký pinč je ušľachtilý, inteligentný, ostrý a nebojácny pes s dokonale elegantnou stavbou tela. Je to veľmi čulý a pohyblivý pes strednej veľkosti, štvorcovej postavy, šľachovitý a svalnatý, s podobnými anatomickými a charakteristickými vlastnosťami ako má bradáč. Vždy je smelý, zvedavý a pozorný.

Napriek svojej dobráckej povahe je to výborný strážca, úplne oddaný svojej rodine, ale ku každému cudziemu je nedôverčivý a ostrý. Potrebuje pevnú ruku a výcvik k absolútnej poslušnosti, aby sa dal ovládnuť jeho temperament. Pri jeho učenlivosti je to však ľahko splniteľná podmienka.

Pretože má krátku, čistú srsť nenáročnú na údržbu je vhodné ho chovať v byte. Nemecký pinč patrí medzi tie plemená, ktoré vyžadujú prítomnosť človeka. Nie je to žiadny samotár. Dokáže celé hodiny ležať pri dverách a pozorne načúvať, kým sa neozve známy krok jeho pána, ale potom je jeho radosť nekonečná.

Nemecký pinč a agility

Rovnako miluje aj deti a svoju hravosť si udrží až do vysokého veku. Preto je vynikajúcim spoločníkom, ale najmä strážnym psom, ktorý by si zaslúžil väčšie rozšírenie ako doposiaľ.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]