Ondrej Lunter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ondrej Lunter
slovenský politik
Ondrej Lunter
6. predseda Banskobystrického samosprávneho kraja
Momentálne v úrade
od 29. október 2022
Predchodca Ján Lunter
Biografické údaje
Narodenie20. marec 1987 (37 rokov)
Banská Bystrica
Politická strananezávislý
Alma materMasarykova univerzita v Brne

Mgr. Ondrej Lunter (* 20. marec 1987, Banská Bystrica) je slovenský politik, od novembra 2022 predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Štúdium a profesionálne pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

Je jedným z 6 detí Jána Luntera.[1]

V rokoch 2002-2006 študoval na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici. Absolvoval dve vysoké školy: v rokoch 2006-2012 politológiu a ekonómiu na Masarykovej univerzite v Brne. Popri štúdiu založil projekt Demagog.sk, ktorý kontroloval a konfrontoval s faktami verejne vyslovené výroky politikov a stal sa populárnym zdrojom informácií médií aj verejnosti. Okrem toho počas štúdia na Masarykovej univerzite založil a rozbehol diskusný projekt Masarykovy debaty, politické diskusie podľa oxfordského formátu.

Po ukončení vysokoškolských štúdií v rokoch 2011-2012 pôsobil riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu v obci Stratená, v rokoch 2012-2016 doplnil manažérsky team v rodinnej firme Alfa Bio, kde pomáhal s úspešnou transformáciou firmy.

Politické pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2017 oznámil Ján Lunter svoju kandidatúru proti úradujúcemu predsedovi BBSK Mariánovi Kotlebovi. Ondrej Lunter sa stal šéfom jeho volebného tímu a zároveň sám kandidoval na poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja. Vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov v novembri 2017 získal Ondrej Lunter tretí najväčší počet hlasov zo všetkých zvolených poslancov v Banskobystrickom kraji a Ján Lunter sa stal predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja po zisku 48,53% odovzdaných hlasov. Po voľbách bol Ondrej Lunter zvolený za predsedu najsilnejšieho poslaneckého klubu poslancov a poslankýň, ktorí kandidovali v tíme Lunter, a o necelé dva roky v apríli 2019 ho zvolilo krajské zastupiteľstvo za podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Do tejto pozície ho podporili všetky poslanecké kluby zastupiteľstva.

Začiatkom roka 2022 úradujúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter oznámil, že nebude druhýkrát kandidovať na túto pozíciu. Kandidatúru na post Banskobystrického župana ohlásil Ondrej Lunter. Predstavil program šiestich hlavných priorít a podstatným motívom jeho kampane sa stala spolupráca naprieč politickým spektrom. (Spoločne dokážeme najviac). Ako nezávislého kandidáta na predsedu BBSK ho podporilo široké spektrum politických strán: SaS, KDH, Progresívne Slovensko, Spolu, OKS, Aliancia, Hlas - sociálna demokracia.[2] Zároveň okolo Ondreja Luntera vznikla programová koalícia stredopravých a nezávislých kandidátov a kandidátok „Srdcom v kraji“, s ktorými viedol spoločnú kampaň.

Vo voľbách na predsedu BBSK získal Ondrej Lunter 47,53% odovzdaných hlasov a poslanci a poslankyne programovej koalície Srdcom v kraji získali 25 miest v 45-členom krajskom zastupiteľstve.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kto je Ján Lunter [online]. lunter2017.sk, [cit. 2023-01-25]. Dostupné online.
  2. TASR. Ondreja Luntera podporí v komunálnych voľbách viacero strán vrátane SaS a PS [online]. Bratislava: Rozhlas a televízia Slovenska, 2022-03-09, [cit. 2023-01-25]. Dostupné online.
  3. RTVS. Víťazi samosprávnych krajov sú už známi [online]. Bratislava: Rozhlas a televízia Slovenska, 2022-10-29, [cit. 2023-01-25]. Dostupné online.