Pamätník francúzskym partizánom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pamätník francúzskym partizánom
Národná kultúrna pamiatka
Pohľad na pamätník
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Okres Žilina
Obec Strečno
Súradnice 49°10′55″S 18°51′38″V / 49,182019°S 18,860618°V / 49.182019; 18.860618
Autor Ladislav Snopek, Ladislav Beisetzer
Materiál spišský travertín
Dátum vzniku 19521956
Wikimedia Commons: Pamätník francúzskym partizánom Strečno
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Text na pamätníku vo francúzskom jazyku

Pamätník francúzskym partizánom je národná kultúrna pamiatka, ktorá sa nachádza na vrchu Zvonica pri obci Strečno v Žilinskom kraji a je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (pod číslom 1433/1).[1] Za národnú kultúrnu pamiatku bol objekt vyhlásený 5. novembra 1963.

Historické pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Bitka v Strečnianskej tiesňave

Partizáni z okolia Strečna vyvíjali už niekoľko dní pred 29. augustom 1944 aktivity, ktoré priamo ovplyvnili vypuknutie Slovenského národného povstania – napríklad sa im 24. augusta 1944 podarilo znepriechodniť jeden zo strategicky dôležitých tunelov, ktoré prechádzajú naprieč horskými masívmi a ktoré značne využívali nemecké armádne jednotky na zásobovanie svojich vojsk bojujúcich na území východného Slovenska. O niekoľko dní na to prišla reakcia z nemeckej strany – nacistické vojská vstúpili na územie Slovenska. Do boja proti nacistom sa následne už zapojili nielen partizánske jednotky, ale aj oddiely slovenskej armády. Významné boje sa odohrali práve v okolí Strečnianskej tiesňavy, pričom sa ich zúčastnili vojenské oddiely žilinskej posádky a tiež aj francúzske partizánske jednotky kapitána Georgesa de Lannuriena a oddiel 1. československej partizánskej brigády Milana Rastislava Štefánika. Touto akciou sa podarilo zabrániť nemeckým jednotkám postúpiť na Martin a aj do centra povstaleckého územia a výrazne tak podporiť povstanie v jeho prvých dňoch.

Práve na počesť francúzskych vojakov bol postavený tento pamätník.

História a architektúra pamätníka[upraviť | upraviť zdroj]

Pamätník postavili medzi rokmi 19521956 a k jeho slávnostnému odhaleniu došlo presne na 12. výročie Slovenského národného povstania, teda 29. augusta 1956. Autormi pamätníka sú slovenskí sochári Ladislav Snopek a Ladislav Beisetzer. Vyrobený je z bieleho spišského travertínu. Pod pamätníkom sa nachádza aj krypta, v ktorej sú uložené telesné pozostatky 24 partizánov, ktorí prišli v bojoch o život.

Na jednej strane pamätníka sa nachádza reliéf zobrazujúci dvoch vojakov so zbraňami v ruke. Na vedľajšej strane je zoznam 56 mien francúzskych bojovníkov, ktorí bojovali v Strečnianskej tiesňave. Na zvyšných dvoch stranách sa nachádza text venovaný padlým vojakom – na jednej strane v slovenskom jazyku, na druhej vo francúzskom:

Nech kvitne bratstvo z ohňa povstania
Nech hroby padlých venčia kvety lúk
Na večnú slávu synom Francúzska
Ich k činom odvážnym viedla Marseillaisa
A v boji spoločnom padli – zvíťazili
Za šťastie naše i za šťastie ľudstva.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Každoročne sa pri výročí Slovenského národného povstania konajú pri pamätníku spomienkové slávnosti na počesť SNP a tiež bojovníkov, ktorí v ňom bojovali. Spomienkových slávností sa pravidelne zúčastňujú okrem predstaviteľov Slovenskej republiky aj členovia diplomatického zboru a zahraničných delegácií z Francúzskej republiky, ktorých členovia sú aj priami účastníci týchto bojov, a tiež aj diplomati z iných štátov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]


Zdroj a referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt - podrobnosti [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, [cit. 2014-08-30]. Dostupné online.
  • ROŠTECKÝ, Bernard. Oslavy SNP pri pamätníku v Strečne [online]. Ministerstvo obrany SR, 2009-08-28, [cit. 2014-08-31]. Dostupné online.
  • Pamätník francúzskym partizánom pri Strečne [online]. slovakia.travel, [cit. 2014-08-31]. Dostupné online.
  • Pamätník francúzskym partizánom [online]. Obec Strečno, 2010-10-15, [cit. 2014-08-31]. Dostupné online.
  • Priami účastníci SNP z Francúzska sa zúčastili spomienky na vrchu Zvonica [online]. sme.sk, 2004-08-28, [cit. 2014-08-31]. Dostupné online.