Lev americký

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Panthera leo atrox)
Lev americký
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Panthera atrox
Leidy, 1853
Synonymá
Panthera leo atrox
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Lev americký[1] alebo americký lev[2] (lat. Panthera atrox) je vymretá mačkovitá šelma známa z fosílnych nálezov. Bol to jeden z najväčších druhov leva všetkých čias, dorastal podobnej veľkosti ako Panthera fossilis (staršie: Panthera leo fossilis), čo bol jaskynný lev známy zo starších období pleistocénu. Lev americký bol asi o štvrtinu väčší ako moderný africký lev, podľa niektorých odhadov mohol vážiť až 300 kg.

V minulosti bol spolu s levom jaskynným (Panthera spelaea) považovaný za poddruh moderného leva púšťového (Panthera leo). Preto sa označoval ako Panthera leo atrox, dnes sú ale obidvaja určovaní ako samostatné druhy.[3]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Lebka leva amerického

Je pôvodom zo Severnej Ameriky, odkiaľ neskôr prenikol cez Panamu aj do niektorých oblastí Južnej Ameriky v rámci tzv. „veľkej americkej výmeny“. Dorastal do dĺžky asi 1,6 až 2,5 m. Bol podobnej veľkosti ako vymretý Panthera fossilis alebo súčasný tiger pásavý ussurijský. Asi 100 exemplárov tohto leva bolo vyzdvihnutých z lokality La Brea Tar Pits u Los Angeles (asfaltové ložiská), takže ich stavba tela je známa celkom dobre. Vzhľad a zuby tohto leva boli dosť podobné levom dnešným, len ich o dosť presahoval veľkosťou. Bol pravdepodobne jednofarebný a samce asi nemali hrivu, čo sa tiež predpokladá u príbuzného európskeho leva jaskynného. Niektoré samce tohto leva však nejakú menšiu hrivu mať mohli.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Južne od Aljašky sa prvýkrát objavil už pred poslednou ľadovou dobou. Od Aljašky sa potom rozšíril po Peru, hoci chýbal na východe Severnej Ameriky a na Floride. Vymrel, rovnako ako mnoho ďalších veľkých cicavcov, na konci pleistocénu, asi pred 10 000 rokmi. Dovtedy bol jedným z hojných cicavcov v rámci megafauny pleistocénu, ktorá zahŕňala celú škálu veľkých cicavcov. Nálezy pozostatkov sú hojné z Yukonu a z vyššie uvedenej lokality La Brea Tar Pits. Jeho nálezy však v asfaltových ložiskách nie sú tak hojné ako u známeho šabľozubého tigra. To sa vysvetľuje tým, že bol buď inteligentnejší a dával si väčší pozor aby do toho asfaltu nepadal alebo možno používal inú stratégiu lovu ako tiger.

Životné prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

Lev americký žil na časti svojho areálu v chladnej klíme. Zrejme využíval jaskyne a pukliny, aby sa ukryl pred chladným počasím. Možno pre svoje brlohy používal aj trávu a lístie, rovnako ako to robí dnes iná mačkovitá šelma žijúca na severe – tiger sibírsky. Zrejme sa toľko neživil zvieratami uviaznutými v asfaltových poliach, preto sa v týchto vrstvách toľko nenachádza. Rovnako ako iné predátori, aj tento lev zrejme lovil jelene, dnes už vyhynuté severoamerické kone, bizóny americké, mamuty a iné veľké bylinožravce. Vymretie asi môže súvisieť s vymieraním koncom pleistocénu, kedy zmizla megafauna, ktorú lovil. Ich kosti boli nájdené medzi zvyškami po koristi paleolitických indiánov, takže lov mohol tiež prispieť k jeho zániku. Kópiu čeľuste prvého nálezu tohto leva je možné vidieť v rukách sochy paleontológa Josepha Leidyho, ktorá teraz stojí pri budove akadémie prírodných vied vo Philadelphii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. V Prírodovednom múzeu SNM možno spoznať obrovské zvieratá z ľadovej doby. TASR.TV [1]
  2. Americký lev pri odpočinku (autor je Marek Dzurenko, entomológ, vysokoškolský učiteľ) [2]
  3. Mitogenomics of the Extinct Cave Lion, Panthera spelaea (Goldfuss, 1810), Resolve its Position within the Panthera Cats. Open Quaternary, 2016, s. 4. DOI10.5334/oq.24.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lev americký na českej Wikipédii.