Pavol V. Podolay

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pavol V. Podolay
prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie
Pavol V. Podolay
Narodenie30. máj 1946 (77 rokov)
Bratislava
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Pavol V. Podolay

Pavol V. Podolay (* 30. máj 1946, Bratislava) je výskumný pracovník, podnikateľ[1], politik[2],publicista[3] a bývalý slovenský automobilový pretekár[4]. Je čestným reprezentantom[5] Bratislavskej župy pre Slobodný štát Bavorsko a prezidentom Nemecko-slovenskej hospodárskej únie[6]. Má nemecké štátne občianstvo a štatút zahraničného Slováka.

V novembri 2010 mu v Bratislave udelil župan Pavol Frešo za zásluhy o rozvoj medzinárodnej spolupráce, na základe rozhodnutia zastupiteľsta župy, čestné občianstvo kraja[7].

24. septembra 2017 bol Podolay zvolený poslancom Nemeckého spolkového snemu za stranu Alternatíva pre Nemecko.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Je absolventom Gymnázia Jána Papánka na Vazovovej ulici. Ďalej študoval na SVŠT v Bratislave, štúdium však neukončil pre odchod do Nemecka, a vyštudoval Vysokú školu pre politiku (Hochschule für Politik) pri Ludwig-Maximilian Universität (LMU) Mníchov. Absolvoval kurz ekonomiky a manažmentu na švajčiarskom inštitúte a ďalej sa vzdelával v oblasti IT na Technickej univerzite Mníchov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá transplantácia srdca v Česko-Slovensku v Bratislave dňa 9. júla 1968

Narodil sa v roku 1946 v Bratislave. Po vyučení sa za medicínskeho technika na Ústave experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied začínal ako kardiotechnik pri operáciách srdca na 2. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na Partizánskej ulici, ktorú viedol akademik MUDr. Karol Šiška. V roku 1968 bol v operačnom tíme, ktorý uskutočnil prvú transplantáciu srdca nielen v Česko-Slovensku, ale aj v strednej a východnej Európe. Na klinike pracoval aj na vývoji umelej srdcovej chlopne a iných technických zariadení v oblasti chirurgie srdca. V roku 1968 pracoval na renomovanej univerzite ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) v Zürichu. Neskôr zakladal na Ústave lekárskej kozmetiky v Bratislave technické oddelenie. V roku 1982 sa vysťahoval do Nemecka. Od roku 1985 pôsobí v oblasti výskumu a IT na Technickej univerzite[8] v Mníchove. Je aj publicisticky[9] činný v oblasti hospodárstva a politiky. Po novembri 1989 založil v Bratislave a v Prahe jedny z prvých distribučných firiem pre lieky a doviezol do Česko-Slovenska prvý liek na odučenia sa od fajčenia.

Verejnoprospešná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Udelenie Čestného občianstva BSK 2010 županom Pavlom Frešom

V Nemecku sa začal v 90. rokoch angažovať aj v krajanských spolkoch, kde bol v roku 1998 zvolený za prezidenta Slovensko-Nemeckej únie a hovorcu Európskej rady Svetového kongresu Slovákov. V roku 2002 založil v Mníchove Nemecko-slovenskú hospodársku úniu[10] na podporu hospodárskych kontaktov medzi oboma krajinami, kde je dodnes jej prezidentom. V roku 2003 bol vymenovany prvým bratislavským županom na Slovensku Ľubo Romanom za čestného reprezentanta BSK pre Slobodný štát Bavorsko. Ako člen Wirtschaftsattaché Club Bayern má kontakty aj v najvyšších štátnych orgánoch Slobodného štátu Bavorsko, ktoré využíva aj pre lobing Bratislavského samosprávneho kraja. Tieto svoje možnosti využíva nielen v prospech župy ale aj Slovenska, za čo bol v novembri 2010 županom Pavlom Frešom vymenovaný za Čestného občana Bratislavského samosprávneho kraja.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá Česko-Slovenská formula 3 v seriáli medzinárodných majstrovstiev Nemecka

V roku 1969 sa začal venovať aj automobilovému športu. Bol spoluzakladateľom Rallye Clubu[11] Bratislava, kde v tej dobe spolu zo Strakom, Studeničom, Rajnohom, Matlovičom, Žigrajovou a Rybárikom dali základy automobilovému rely športu na Slovensku. V roku 1978 sa stal na vozidle Škoda 120 S Rallye absolútnym majstrom Slovenska[12] v rely. V roku 1985 štartoval s vozidlom Audi 80 GTE[13] v seriáli nemeckých pretekoch do vrchu. V Spolkovej republike Nemecko bol v roku 1989 manažérom prvého československého tímu F3[14], kde umožnil dvom pretekárom z Česko-Slovenska (Vorel[15] a Dobrota) účasť v medzinárodných nemeckých majstrovstvách formule 3, v ktorých práve vtedy začínal svoju kariéru F3 aj neskorší 7-násobný majster sveta F1 Michael Schumacher.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SPEKTRUM, a. s. [online]. Ministerstvo spravedlnosti. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  2. Die Korruption in Afghanistan ist gewaltig [online]. 18.2.2010. Dostupné online. (nemecky)[nefunkčný odkaz]
  3. Podolay, Paul V. - German Press Association (Deutscher Presse Verband) [online]. Úrad vlády SR. Dostupné online.
  4. Mezinárodné preteky automobilov do vrchu Baba 1980-06-15 [online]. . Dostupné online.
  5. Čestní reprezentanti [online]. Bratislavský samosprávný kraj. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  6. List of Participants - Podolay, Paul V. [online]. . Dostupné online. Archivované 2010-01-09 z originálu. (anglicky)
  7. Frešo slávnostne ocenil osobnosti kraja [online]. 17. 11. 2010. Dostupné online.
  8. http://www.sportpsychologie.sp.tum.de/fileadmin/tuspl05/www/Bilder/25_Jahre_TUM.jpg[nefunkčný odkaz]
  9. http://www.matica.sk/user-data-matica.sk/gallery/pdf/NII/NII-04-2010.pdf
  10. http://www.dswu.de/
  11. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rallye_Club_Bratislava-zalozenie_1971.jpg
  12. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Podolay_start_RS_Rallye_1978.jpg
  13. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Podolay_PAV_D_1985.jpg
  14. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Podolay_CS_F3_team_v_D_1989.jpg
  15. http://www.formel3guide.com/index.php?option=com_content&view=article&id=226

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]