Portál:Česko/Osobnosť týždňa/12

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Svätý Ján Nepomucký (* okolo 1340, Pomuk (dnes Nepomuk), Česko20. marec 1393, Praha, Česko) bol generálny vikár pražského arcibiskupa, mučeník katolíckej cirkvi a jeden z českých patrónov.

Narodil sa v dedine Pomuk, ktorá patrila neďalekému cisterciánskemu kláštoru pod Zelenou Horou. V mieste, kde dnes stojí barokový kostol sv. Jána Nepomuckého, stál podľa ústneho podania domček, kde sa Ján narodil. Jánov otec Velfín (či Welfin) bol v Pomuku v rokoch 1355 – 1367 richtárom, o matke nie je nič známe. Základne vzdelanie získal zrejme v škole zriadenej v roku 1344 pri kostole sv. Jakuba. Ďalšie štúdiá nie sú s istotou doložené, ďalej študoval na pražskej Karlovej univerzite.

Od roku 1369 pôsobil ako verejný notár v Prahe a od roku 1380 bol u sv. Víta oltárnikom. Medzi rokmi 1383 a 1387 študoval cirkevné právo v Padove. Po návrate sa stal kanonikom u sv. Jiljí a doktorom dekrétov. O dva roky neskôr sa stal kanonikom vyšehradskej kapituly a generálnym vikárom pražského arcibiskupa vo veciach duchovných. V nasledujúcom roku zmenil svoju farnosť u sv. Havla za úrad žateckého arcidiakona. Dňa 20. marca 1393 zomrel počas mučenia (v dnešnom dome č. 12 na rohu ulíc Rytířská a Na Můstku), pravdepodobne okolo pol deviatej. Jeho telo bolo zhodené z dnešného Karlovho mosta do Vltavy. 17. apríla našli jeho telo zachytené na pravom brehu Vltavy (v mieste dnešného Čechovho mosta) cyriaci, ktorí ho pochovali v kostole sv. Kríža pri svojom kláštore.