Portál:Česko/Osobnosť týždňa/19

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Petr Janda (* 2. máj 1942, Praha, Česko) je český rockový spevák, skladateľ a gitarista. Je vlastníkom nahrávacieho štúdia a vydavateľstva a dlhoročným frontmanom skupiny Olympic, je autorom jej viacerých hitov: „Únos“, „Slzy tvý mámy“ a patrí medzi legendy v histórii česko-slovenskej populárnej hudby.

Petr Janda pochádzal z typickej hudobníckej rodiny, jeho matka hrala na klavír a otec na husle. S bratom Jirkom chodil Petr dva roky spievať do zboru Bambini di Praga, Bohumila Kulínského a ako deväťročný sa začal skôr s otcom neskôr u huslistu Symfonického orchestru Československého rozhlasu, Vojtěcha Freita, učiť hrať na husliach. Časom Petr Janda vystupoval s husľovým kvartetom, potom, ako 14-15 ročný, s jedným kúpeľným orchestrom. V tomto období začínala vo svete stúpať popularita rokenrolu. Keď mal Petr 14 rokov, doniesol mu jeho učiteľ gitaru. Peter ako šestnásťročný skúšal s kamarátom vybrnkávať inštrumentálne piesne. Peter nemal učiteľa hry na gitaru, bol samouk, akordy sa učil intuitívne. Jeho kamarátom bol neskorší redaktor rádia Slobodná Európa, Milan Langr, ktorý dostával z Anglicka hudobné albumy. Od neho mal svoj prvý rokenrolový singel „Hound Dog“ od Elvisa Presleyho. Petr s ďalšími kamarátmi organizoval v týchto časoch večierky, ktoré sa nazývali rockabilly party. Večierky im neskôr zarazila polícia, no záujem o rokenroll Petrovi zostal.

Chvíľu hrával s jedným dixielandovým súborom na gitaru, a s druhým na klarinet. Prvá rokenrolová skupina, do ktorej sa dostal mala názov Sputnik, neskôr to bol Big-Beat Quintet (Pavel Chrastina, Jan Antonín Pacák, Jan Reiner a saxofónista Jan Obermayer). Po asi dvoch rokoch Reiner odišiel na základnú vojenskú službu a Chrastina šiel hrať do hudobného združenia, hrávajúceho po ľudových zábavách, ktoré malo názov „Karkulka“ (Karlínský kulturní kabaret). Janda pôvodne do tejto kapely ísť hrať nemienil, no nakoniec sa k nej pripojil. Karkulka, ktorá si zmenila názov na Olympic.