Portál:Architektúra/Odporúčaný článok/47

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kostol Panny Márie Ružencovej je rímskokatolícky kostol v časti Ružomberka s názvom Černová.

Koncom decembra 1905 bol vypísaný verejný súbeh na výstavbu Kostola Panny Márie Ružencovej v Černovej z iniciatívy rodáka kňaza Andreja Hlinku. Práca bola zadaná začínajúcemu mladému slovenskému architektovi M. M. Harmincovi. Na výstavbu kostola bola uskutočnená zbierka v Černovej. Práce na stavbe v neogotickom slohu sa začali v roku 1906 a trvali necelé dva roky.

Rímskokatolický kostol patrí k neodmysliteľnej siluete prímestskej časti Černová. Viaže sa osobnosti jej zakladateľa Msgr. Andreja Hlinku. Pri jeho vysvätení 27. októbra 1907 došlo k tragickej udalosti v dejinách známej ako černovská tragédia. Objekt reprezentuje neogotickú sakrálnu tvorbu slovenského architekta M. M. Harminca. Architektúra kostola je urbanisktickou a krajinárskou dominantou sídla Černová, dotvára jeho charakteriskickú siluetu.

Kostol je situovaný na miernej vyvýšenine, východne od stredu obce Černová. Vstup do kostola je zo západnej strany. Chrám je jednoloďová stavba s transeptom s polygonálnym uzáverom presbytéria. Na západnom priečelí je situovaná mohutná oktogonálna veža.

Pôdorys kostola je tvaru latinského kríža. Jeho kapacita je asi 250 miest na sedenie. Presbytérium je polygonálne, päťuholníkové, zaklenuté rebrovou klenbou, dosadajúcou na konzoly s rastlinnou ornamentikou. Klenba kríženia transeptu je hviezdicová, po bokoch valená s lunetami. Loď je zaklenutá dvomi poľami krížovej klenby. Klenby dosadajú na hlavice združených prípor. Vstavaná empora, prístupná vnútorným schodiskom má drevený parapet, je nesená stĺpmi s rastlinnými hlavicami, situovaná je v hĺbke ½ hlavnej lode kostola. Empora mala pôvodne drevenú konštrukciu, v roku 1983 bola staticky a stavebne upravená. Dva stĺpy empory, nachádzajúce sa v lodi kostola majú kruhový prierez...