Portál:Film/Odporúčaný článok/49 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Lída Baarová (vl. menom Ludmila Babková) (* 7. september 1914, Praha, Česko – † 27. október 2000, Salzburg, Rakúsko) bola česká herečka.

Študovala herectvo na konzervatóriu v Prahe a svoju prvú filmovú rolu dostala v českom filme už ako 17-ročná. Jej matka vystupovala v niekoľkých divadelných hrách a jej mladšia sestra, Zorka Janů, bola tiež filmovou herečkou. Jej prvou láskou sa stal filmový režisér Karel Lamač. Ľudia, ktorí ju poznali, hovoria, že "bola najkrajšou ženou, akú kedy videli". Predovšetkým český filmový režisér Otakar Vávra povedal, že "jej krása pravdepodobne zaslepila každého muža, ktorý sa s ňou stretol". Po tom, čo bol objavený jej herecký talent (vďaka vyhľadávačom talentov z nemeckých filmových štúdií), Lída Baarová opustila Prahu a presťahovala sa do Berlína.

V Berlíne sa stretla s Gustavom Fröhlichom, hercom v Nemecko|nemeckých filmoch, ktorý si v niekoľkých filmoch s ňou zahral hlavnú rolu. V roku 1935 úspešne zažiarila v Nemecko|nemeckom filme Barcarole získala niekoľko pracovných ponúk z hollywoodskych štúdií. Odmietla ich, no neskôr to ľutovala a povedala svojmu životopiscovi, Josefovi Škvoreckému: Mohla som byť preslávená rovnako ako Marlene Dietrich.