Portál:Geografia/Odporúčaný článok/10 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poľské vojvodstvá

Poľsko, dlhý tvar Poľská republika, je štát nachádzajúci sa v strednej časti Európy. Poľsko susedí s Bieloruskom, Českom, Litvou, Nemeckom, Ruskom, Slovenskom, Ukrajinou. Na severe tvorí prirodzenú hranicu Baltské more.

Názov Poľsko sa odvodzuje od názvu kmeňa Poľania, ktorý žil vo Veľkopoľsku (časť Poľska). Slovo Polanie sa dá preložiť ako obývajúci otvorené polia. Je možné pripustiť, že hlavnou náplňou toho kmeňa bolo roľníctvo, na rozdiel od iných vtedajších kmeňov, napr. Vislanov či Mazovčanov, obývajúcich lesnaté oblasti.

V minulosti sa používal aj latinský názov terra Poloniae – Poľská zem alebo Regnum Poloniae. Názov Poľsko sa začal používať pre celú krajinu v 11. storočí. Zem Polanov sa od 14. storočia nazývala Staropoľsko, neskôr Veľkopoľsko, na rozdiel od Malopoľska na juhu.

Iné názvy Poľska a Poliakov (Lechia, po turecky: Lechistan, po litovsky: Lenkija, Lenkas, po rusky: Lechien, Lach, po nemecky: Lechien, po maďarsky: Lengyelorszag, Lengyel, po latinsky: Lechia, Lechites, po rusínsky: Lach, po starosloviensky: Lęchowie, Lęch) sú odvodené od názvu kmeňa Ledzania čiže Lachovia, ktorý, ako sa všeobecne usudzuje, obýval juhovýchodnú časť Poľska.