Portál:Hudba/Odporúčaný článok/47 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pink Floyd je britská rocková skupina považovaná za priekopníka progresívneho rocku známa svojimi skladbami, bombastickým štýlom a pompéznymi živými vystúpeniami.

V roku 1965, počas štúdia architektúry na londýnskej Regent Street Polytechnic, založil Roger Waters so spolužiakmi Rickom Wrightom a Nickom Masonom kapelu s názvom Sigma 6.

Po príchode všestranne nadaného Syda Barretta sa premenovali na The Pink Floyd Sound („zvuk Pinka a Floyda“), keďže Syd mal veľmi rád bluesové a džezové platne dvoch hudobníkov z Georgie v USA Pinka Andersona a Floyda Councila.

V priebehu natáčania druhého albumu odišiel v roku 1968 chorý Barrett zo skupiny a na jeho miesto prijali Davida Gilmoura, ktorý mal spolu s Watersom najväčší podiel na ďalšom smerovaní skupiny.

Waters sa stal hlavným autorom piesní a všetkých textov. V roku 1973 vyšiel celosvetovo legendárny album Dark Side of the Moon, ktorý sa držal 741 týždňov (viac ako 14 rokov) v albumovej hitparáde časopisu Billboard a v roku 1979 veľmi úspešný, 23 krát platinový dvojalbum The Wall. Už počas natáčania tohto albumu sa však začali medzi Watersom ako lídrom skupiny a ostatnými hráčmi, vyhrocovať problémy, ktoré vyústili do Wrightovej rezignácie a nakoniec k jeho odchodu zo skupiny.