Portál:Letectvo/Vybraná osobnosť/38

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Oswald Boelcke (* 19. máj 1891 Giebichenstein (dnes časť Haale, Sasko-Anhaltsko) – † 28. október 1916, Bapaume, Somme, Francúzsko) bol nemecký stíhací pilot v prvej svetovej vojne, jeden z najlepších taktikov vzdušného boja. Je považovaný za zakladateľa moderného nemeckého stíhacieho letectva, najmä vďaka tomu, že spísal Dicta Boelcke, základné pravidlá pre vedenie leteckého boja. Týmito odporúčaniami sa v bojoch riadilo a dodnes riadi mnoho stíhacích pilotov. Manfred von Richthofen, ktorý sa od Boelckeho mnohému naučil o ňom v auguste 1917 povedal: „Ja som len bojový pilot, ale Boelcke bol skutočný hrdina“.

Narodil sa v rodine učiteľa, ktorý sa vrátil do Nemecka z Argentíny. Pôvodne sa volal Bölcke, ale spolu so svojím o päť rokov starším bratom Wilhelmom si meno zmenil na rovnako vyslovované Boelcke.

Po maturite vstúpil v roku 1911 do Telegraphen-Bataillon 3 v Koblenzi ako Fahnenjunker (dôstojnícky kadet).

V máj 1914 bol prevelený k letectvu a v leteckej škole v Halberstadte získal pilotné osvedčenie. Po absolvovaní tretej leteckej skúšky sa 15. augusta dostal na front k Fliegerabteilung 13, kde lietal s bratom Wilhelmom ako pozorovateľ. Po rôznych rozporoch so spolubojovníkmi boli bratia rozdelení.