Portál:Politika/Odporúčaný článok/08 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Február 1948 alebo Februárový puč (resp. Víťazný február, alebo Februárové víťazstvo pracujúceho ľudu, čo sú výrazy používané najmä komunistami) je názov komunistického prevratu v Česko-Slovensku, ktorý sa uskutočnil medzi 17. februárom a 25. februárom 1948. Dnes je vnímaný ako prechod od demokracie k totalite, pripojenie k sovietskemu mocenskému bloku, začiatok útlaku obyvateľstva a ekonomického úpadku. V období totality bol 25. február oslavovaný ako štátny sviatok, "víťazstvo pracujúceho ľudu nad buržoáziou a reakciou".

Priebeh a následky[upraviť zdroj]

Komunisti sa dlhodobo, už počas 2. svetovej vojny, pripravovali na prevzatie moci v štáte. Úzko spolupracovali so stalinským Sovietskym zväzom a snažili sa narušovať činnosť ostatných politických strán, ktoré boli po roku 1945 združené v tzv. Národnom fronte. V prvých povojnových voľbách v roku 1946 získali v Česku 40 % hlasov a postupne sa im podarilo ovládnuť políciu, armádu i robotnícke organizácie. 2. júla 1946 sa vtedajší predseda Komunistickej strany Československa Klement Gottwald stal predsedom vlády.

Pred 58 rokmi, vo februári 1948, nastala vládna kríza kvôli uzneseniu vlády o zneužívaní Zboru národnej bezpečnosti komunistami z 13. februára 1948. Následne došlo k sérii udalostí, ktoré viedli k úplnému prevzatiu moci v štáte komunistami. Tieto udalosti boli dovŕšené 25. februára, kedy prezident prijal demisiu nekomunistických ministrov a doplnil vládu kandidátmi navrhnutými komunistami. Prechod moci do rúk komunistov viedol k závislosti vnútornej aj zahraničnej politiky štátu na Sovietskom zväze, politickým procesom, väzneniu politicky a ideologicky nepohodlných osôb, nútenej emigrácii a prenasledovaniu oponentov. Totalitný režim trval nasledujúcich 40 rokov.