Re’em

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Re'em je mýtická bytosť židovského folklóru, ktorá je spomínaná na viacerých miestach v Biblii a objavuje sa aj v ďalších židovských písaných prameňoch. V moderných prekladoch Písma je pre ňu používané označenie divoký býk. Odborníci sa nezhodujú na tom, o aké zviera ide. Môže to byť antilopa Oryx, nosorožec alebo vyhubený pratur. Niektorí kreacionisti zastávajú názor, že Re'em mohol predstavovať druh ceratopsa.

Slovo Re'em môže byť príbuzné s akkádskym rimu znamenajúcim divoký býk.

Re'em v Biblii[upraviť | upraviť zdroj]

Re'em sa spomína na deviatich miestach v Biblii:

Re'em v tradícii[upraviť | upraviť zdroj]

Mýtický Re'em je zviera veľkých rozmerov, takže keď zdvihne hlavu, dotýka sa nebies. Už deň po svojom narodení je veľký ako hora Tábor. Podľa tradície sa s Re'emom stretol kráľ Dávid, keď pásol ako chlapec stáda oviec. Spiace zviera si pomýlil s vrchom a keď sa Re'em prebudil, zdvihol ho na svojich rohoch do nebies. Boh potom poslal leva, kráľa zvierat, pred ktorým sa Re'em sklonil, takže Dávid mohol zostúpiť opäť na zem. K tomu sa údajne vzťahujú slová žalmu 22 ("Zachráň ma z tlamy leva a z rohov byvolov (Re'em).").

Rabín Bar Hannah sa údajne stretol s Re'emom na svojich cestách.

Re'em sa spomína na dvoch miestach v židovskom kánone:

Re'em vo fikcii[upraviť | upraviť zdroj]

Re'em sa objavuje vo fiktívnom svete Harryho Pottera ako "veľmi vzácny obrí byvol so zlatou kožou", ktorého krv dáva tomu, kto ju vypije, veľkú silu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Schwartz, H. Tree of Souls: the mythology of Judaism. Oxford University Press: 2004.