Harry Potter (postava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Harry Potter

Daniel Radcliffe, predstaviteľ Harryho Pottera
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecDaniel Radcliffe
Slovenský dabingJozef Benedik ml. (filmy 1 – 2)
Marek Fašiang (filmy 3 – 8)
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov
Posledný výskytHarry Potter a Priekliate dieťa
O postave
Celé menoHarry James Potter
PrezývkaChlapec, ktorý prežil alebo Vyvolený
Dátum narodenia31. júl 1980
Miesto narodeniaGodricova (Richardová) úžľabina
Pohlaviemuž
Druh bytostiČarodejník, Človek
PovolanieAuror
RodinaLily Potterová (mama)
James Potter (otec)
Vernon Dursley (ujo)
Petunia Dursleyová (teta)
Dudley Dursley (bratranec)
Sirius Black (krstný otec)
Manžel(ka)Ginny Weasleyová (neskôr Potterová)
PotomkoviaJames Sirius Potter
Albus Severus Potter
Lily Luna Potterová
Národnosťbritská
Fakulta Chrabromil

Harry James Potter je fiktívní postava a hlavný hrdina série fantasy kníh Harry Potter od britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej. V tejto knižnej sérii je dospievajúcim čarodejníkom a študuje na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej.

Pochádza z rodu troch bratov Peverellovcov, z rodiny Ignotusa, ktorý od Smrti dostal neviditeľný plášť. Jeho rodičmi boli James Potter a Lily Potterová (Evansová). Boli však zavraždení čarodejníkom Lordom Voldemortom (Tomom Riddlom). Harry útok prežil a bol vychovávaný u svojej tety Petunie a strýka Vernona. Jeho bratranec Dudley s rodičmi sa k Harrymu správali desať rokov ako k sluhovi a psychicky i fyzicky ho týrali. Do doručenia prvého listu z Rokfortu Harry spával v priestore pod schodiskom.

Medzi čarodejníkmi je Harry Potter známou celebritou. Aj keď nikto nevie, ako sa to stalo, bol jediným, kto prežil Voldemortov útok a kliatbu Avada Kedavra, a pritom Voldemorta ťažko zranil. Navyše bolo predpovedané, že Harry a Voldemort sú spojení – ani jeden nemôže žiť, kým je ten druhý nažive (tento fakt však nie je všeobecne známy, avšak bol dôvodom Voldemortovho útoku na Harryho).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Harry má chatrnú postavu (spôsobené podvýživou u Dursleyovcov). Na čele, nad zelenými očami (ktoré zdedil po svojej mame) má jazvu v tvare blesku. Nosí okuliare. Vlasy má čierne a veľmi neposlušné. Jeho pokusy učesať sa dopadajú vždy neúspešne. Jeho prútik je z cezmíny, obsahuje pero fénixa (z Dumbledorovho Félixa, ktorý zhodil dve perá; druhé sa nachádza v prútiku Lorda Voldemorta), je 28 centimetrov dlhý a poddajný. Harryho fyzický patronus je jeleň (lebo jeho otec bol animágus a menil sa na jeleňa). Prízrak berie podobu dementora, z toho sa dá usudzovať, že Harry sa najviac bojí strachu a nie smrti. Jeho najobľúbenejšie vône sú melasový koláčik, drevená vôňa metlovej rúčky a zároveň niečo kvetinové (vôňa Ginniných vlasov). Za svoj domov považuje Rokfort, kde našiel najlepších kamarátov Rona a Hermionu. A taktiež dve dievčatá, ktoré sa mu páčili – Cho Changovú a Ginny Weasleyovú, ktorá sa nakoniec stala jeho manželkou. Jeho najobľúbenejší šport je metlobal, ktorý hral za Chrabromilské metlobalové družstvo na poste stíhača. Harryho najobľúbenejší učiteľ je Remus Lupin. Naopak, Severus Snape je učiteľ, ktorého nemá v obľube, no po jeho smrti zistí, že bol na jeho strane, a preto ho začne mať rád. Harry Potter a Ginny Weaslyová majú na konci Darov smrti tri deti: Jamesa Siriusa, Albusa Severusa a Lily Lunu.

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]

  • HP a Kameň mudrcov – Harry zisťuje, že je čarodejník, vo vlaku sa stretáva s budúcim najlepším priateľom Ronom Weasleym. Na Rokforte je slávnym, stáva sa najmladším stíhačom za chrabromilské metlobalové družstvo. Počas Halloweenu zachránil Hermionu Grangerovú a stali sa nerozlučnými priateľmi. V zrkadle z Erisedu prvýkrát uzrel svoju rodinu. Spolu s priateľmi zachránili Kameň mudrcov pred Lordom Voldemortom.
  • Harry Potter a Tajomná komnata – Nechtiac prekazil povýšenie svojho strýka vo firme Vrtamex, škriatok Dobby mu schovával listy od priateľov. Na škole sa študenti stávali obeťami zlého Baziliška, kráľa hadov, obete Baziliška sa menili na kameň a všetci si mysleli, že Harry je Slizolinov potomok, pretože ovládal parselštinu (reč hadov), Dokázal však opak, zabil Baziliška v tajomnej komnate a opäť zabránil Voldemortovi v návrate. Zachránil Ginny Weasleyovú a pochopil, prečo je v Chrabromile.
  • Harry Potter a Väzeň z Azkabanu – Harry nafúkne svoju tetu Marge a utečie z domu. Zbadá besa (predzvesť smrti) a Rytierskym autobusom sa dostane do Deravého kotlíka. Zisťuje, že po ňom ide masový vrah Sirius. Stretáva sa s najobľúbenejším profesorom Remus Lupinom, ktorý bol priateľ jeho otca, a ktorý ho naučí vyčarovať patronusa. Zisťuje, že Sirius je nevinný, a zločiny v skutočnosti spáchal Peter Pettigrew. Pomocou Hermioninho časovratu sa dostáva do blízkej minulosti, kde zachraňuje Siriusa.
  • Harry Potter a Ohnivá čaša – Spolu s Weasleyovcami sa dostáva na Svetový pohár v metlobale, tu prvýkrát uvidí Viktora Kruma. Na svetovom pohári sa stane svedkom nájazdu smrťožrútov a uvidí Temné znamenie. Na Rokforte sa stáva štvrtým šampiónom trojčarodejníckeho turnaja a zároveň druhým reprezentantom Rokfortu. Pokúšajú sa ho zabiť. Zisťuje pravdu o Nevilových rodičoch (postihnutí zaklínadlom Cruciatus), Ludovi Bagmanovi a Igorovi Karkarovi. Zamiluje sa do Čcho Čchangovej, je svedkom smrti Cedrica Diggoryho - siedmaka z Bifľomoru a ďalšieho reprezentanta Rokfortu - a tiež návratu Lorda Voldemorta. Každý ho pokladá za blázna kvôli článku od Rity Skeeterovej. Ministerstvo mágie návrat Lorda Voldemorta popiera a tvrdí, že Harry je duševne narušený.
  • Harry Potter a Fénixov rádDudleyho a Harryho napadnú dementori, dostáva sa na súd a jeho priatelia mlčia. Presúvajú ho do hlavného stanu Fénixovho rádu, kde sa všetko dozvedá. Na škole ho učí ministerstvom dosadená prof. Umbridgeová, situácia ho vedie k tomu, že vytvorí skupinu DA. Dostáva doživotný zákaz hry metlobalu. Na konci roka sa pri poslednom tohoročnom stretnutí DA stretne v núdzovej miestnosti s Čcho ktorá sa rozplače, následne sa bozkávajú. Uverejní rozhovor o návrate Voldemorta v Sršni (časopis Luninho otca). Učí sa Oklumenciu (aby mu Voldemort nemohol vniknúť do mysle) u prof. Snapea, robí skúšky VČU a počas skúšky z Dejín mágie sa mu sníva, že Voldemort zajal Siriusa (mylne). Spolu s priateľmi Ronom, Hermionou, Lunou, Ginny a Nevillom ho idú zachrániť na Oddelenie záhad, no je to pasca na získanie proroctva. Strhne sa boj medzi členmi Fénixovho rádu a smrťožrútmi a Sirius umiera. Harry sa chce pomstiť vrahovi – Bellatrix Lestrangovej. Príde však samotný Voldemort, ktorý bojuje s Dumbledorom. Je ráno a zamestnanci ministerstva sa primiestňujú do práce. Konečne sa svet dozvedá, že Voldemort sa vrátil a Harry nie je blázon.
  • Harry Potter a Polovičný princ – Harry zdedí Siriusov majetok aj Kreachera (domáceho škriatka). Pomáha Dumbledorovi prehovoriť Slughorna, aby prerušil dôchodok a išiel učiť. Dostáva výsledky VČU a zisťuje, že jeho kariéra aurora je v troskách. Nový profesor elixírov má však miernejšie nároky na študijné výsledky, takže sa ešte stále môže stať aurorom. Dostáva sa mu do rúk kniha polovičného princa, mylne si myslí, že bola otcova. Chodí na hodiny Voldemortovej minulosti k Dumbledorovi. V rámci nich má za úlohu získať Slughornovu myšlienku, a tak ide na pohreb acromantuly Aragoga k Hagridovi, kde cestou stretáva Slughorna a podarí sa mu myšlienku získať. Pozrie si ju a zistí, že Voldemort si vytvoril horcruxy a ak ho chce zabiť, tak ich musí zničiť. Po výhre metlobalového pohára začne chodiť s Ginny a sú to jeho najkrajšie chvíle. Harry podozrieva Draca zo smrťožrútstva a keď zistí, že to, čo robil celý školský rok, je hotové, musí ísť s Dumbledorom nájsť horcrux do jaskyne. O Dracovom pláne informuje priateľov a necháva im elixír šťastia. V jaskyni sa Dumbledorovi a Harrymu podarí získať horcrux (falošný). Po návrate na Rokfort je svedkom riaditeľovej smrti rukou Snapea. Harry sa chce pomstiť a na pohrebe priateľov informuje, že na rok sa na Rokfort nevráti, ale bude hľadať zvyšné horcruxy. Oni mu sľúbia, že pôjdu s ním.
  • Harry Potter a Dary smrti – Harryho odvedú členovia Fénixovho rádu od Dursleyovcov za pomoci všehodžúsu, jeho priatelia sa premenia na ďalších Potterov. Pri úteku zabijú Divookého Moodyho. Harry sa zúčastňuje svadby Billa a Fleur ako Barny Weasley. Dumbledore mu v poslednej vôli zanechal jeho prvú zlatú strelu a meč Richarda Chrabromila (ministerstvo ho zhabalo). Odchádza do domu na Grimmualdovom námestí 12 a plánuje sa infiltrovať na ministerstvo, lebo zistil, že jeden z horcruxov (pravý medailón) vlastní Umbridgeová. Harry sa premení všehodžúsom na pracovníka ministerstva. Po zisku medailónu sa skrýva pred smrťozrútmi a lapačmi po krajine s Ronom a Hermionou a pokračujú v hľadaní horcrucxov. Kliatba medailónu (horcruxu) ich rozdelí, Ron odchádza. Harry a Hermiona idú do Godricovej úžľabiny, kde žili a zomreli Harryho rodičia. Čaká na nich pasca v podobe Voldemortovho hada Nagini. Uniknú smrti len o kúsok, Hermiona Harrymu zlomí prútik a používa trnkový, ktorý mu nesedí. Ron sa po komplikovanom pátraní za nimi vracia, zachráni Harryho, vyloví Chrabromilov meč z jazierka a zničí medailón. Na objasnenie symbolu, ktorý objavili na cintoríne v Godrickovej úžľabine idú k Xenophíliusovi Lovegoodovi a ten im povie, že príbeh troch bratov je skutočný a hovorí o troch daroch Smrti – kameni oživenia, starobylom prútiku a neviditeľnom plášti. Unesú ich do sídla Malfoyovcov. Hermionu mučia. Za pomoci Dobbyho odtiaľ utečú a zistia polohu ďalšieho horcruxu. Harry získa nový prútik (patriaci predtým Dracovi). Dobby pri záchrane zomrie. Harry, Ron a Hermiona získajú z Gringottbanky ďalší horcrux a ujdú na strážnom drakovi. Dostanú sa na Rokfort, kde zničia ďalší horcrux, Bystrohlavin diadém, a tiež horcrux z Gringott banky. Voldemort sa nazdáva, že Snape je pán Bazového prútika, a tak ho zabije a odíde. Tesne pred skonom Snape Harrymu skrývajúcemu sa v úkryte daruje svoje myšlienky: vysvetlenie, ako to všetko bolo. Snape miloval Lily Potterovú, preto nenávidel Jamesa Pottera a neskôr Harryho. Voldemort spolu so smrťožrútmi obkľúčia Rokfort a usídlia sa v Zakázanom lese. Prebehne krutá bitka o Rokfort, je veľa mŕtvych. Harry pochopí, že musí zomrieť, lebo v ňom sídli predposledný od tela odtrhnutý kus Voldemortovej duše-horcrux. Stal sa ním onej osudnej noci pred sedemnástimi rokmi. Voldemort ho zabije (na "druhej strane" sa Harry stretne s mŕtvym Dumbledorom), ale keďže mal už všetky dary smrti a bez strachu podstúpil smrť, stal sa jej skutočným pánom. Víťazný pochod smrťožrútov prenikne do blízkosti hradu. Voldemort sa pýši svojím činom, vystúpi Neville a zabije Nagini, posledný horcrux. Opäť začne súboj. Poslední dvaja bojujúci sú Harry a Voldemort, ktorých všetci sledujú. Nakoniec Voldemort zomrie svojou vlastnou smrtiacou kliadbou, ktorú Harry len odrazí. Harry si pomocou bazového prútika opraví svoj starý prútik s perom fénixa. Harry je považovaný za najvyššieho vodcu čarodejníckeho sveta a symbol sily mágie. Ožení sa s Ginny Weasleyovou a budú mať tri krásne deti – Jamesa Siriusa, Albusa Severusa a Lily Lunu Potterovú. Harry sa stará aj o sirotu Teddyho, syna Remusa Lupina.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]