Sirius Black

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sirius Black

Gary Oldman, predstaviteľ Siriusa Blacka
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecGary Oldman
Slovenský dabingIvan Romančík
Prvý výskytHarry Potter a Väzeň z Azkabanu
O postave
Celé menoSirius Orion Black
PrezývkaTichošľap
Dátum narodenia1960
Dátum úmrtiajún 1996
Miesto úmrtiaMinisterstvo mágie - Oddelenie záhad
Pohlaviemuž
Druh bytostiČarodejník
RodinaOrion Black (otec), Regulus Arcturus Black (brat), Phineas Nigellus Black (pra-prastarý otec), Walburga Blacková (matka), Bellatrix Lestrangeová(sesternica), Narcissa Malfoyová(sesternica), Arndromea Tonksová (sesternica)
Národnosťbritská
Fakulta Chrabromil

Sirius Black (* 1960 – † jún 1996) je literárna postava 7-dielnej série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Prvýkrát sa objavuje v dieli Harry Potter a väzeň z Azkabanu. Sirius Black je väzňom, ktorý ako prvý čarodejník v histórii ušiel z Azkabanu, najprísnejšie stráženého čarodejníckeho väzenia.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Sirius bol pomerne štíhlej postavy, bol bohatý, po rodičoch zdedil honosný dom na Grimmauldovom námestí č. 12. Mal šedé oči a čierne vlasy. Pobytom v Azkabane však stratil príťažlivý vzhľad. Neznášal, keď bol nepotrebný a to mu aj bolo osudné.

Za svojich priateľov a za svojho jediného krstného syna bol ochotný položiť aj život. Sirius Black nebol hrdý na svoju rodinu, oveľa radšej mal Jamesa Pottera ako aj jeho rodinu. Harry ho neskôr označoval za jednu z najodvážnejších osôb akú kedy poznal.

Vedel sa meniť na veľkého čierneho psa, odtiaľ vznikla aj jeho prezývka – Tichošľap. To, na aké zviera sa mení, naznačuje už aj jeho meno. Sirius je najjasnejšia hviezda v súhvezdí Veľký pes. V rodine Blackovcov často dávali mená podľa hviezd alebo súhvezdí, aj mená jeho brata - Regulus Arcturus - sú menami hviezd. Black znamená čierny.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v čistokrvnej rodine Blackovcov. Medzi jeho predkov patril aj Phineas Nigelius Black, dávno mŕtvy riaditeľ Rokfortu. Všetci členovia rodiny Blackovcov sa dostali pri štúdiu na Rokforte do fakulty do Slizolinu, no Sirius bol v Chrabromile. Jeho rodičia sú Orion a Walburga Blackovci a mal brata menom Regulus Arcturus Black. Je vzdialeným príbuzným mnohých čistokrvných čarodejníkov vystupujúpcich v deji, napríklad Draca Malfoya. Sám však pre to nikdy necítil povýšenosť nad nečistokrvnými čarodejníkmi. Z tohto dôvodu s rodičmi, najmä matkou, nemal dobrý vzťah.

V Rokforte sa zoznámil s priateľmi Jamesom Potterom, Remusom Lupinom a Petrom Pettigrewom. Stali sa z nich najlepší priateľa. Nemal rád, naopak, slizolinského študenta Severusa Snapea. Keď zistil, že Remus sa mení na vlkolaka, spolu s priateľmi sa rozhodol, že sa stane animágusom. Vo zvieracej podobe pre nich Remus počas svojej zmeny na vlka nebol nebezpečný. Spoločne sa vtedy túlali po nociach a skúmali areál Rokfortu. Spolu si hovorili Záškodníci a vymysleli Záškodnícku mapu, ktorá ukazuje všetky tajné cesty a obyvateľov hradu. Z tejto štvorky bol najväčší frajer.

Ako 16-ročný odišiel od rodiny a prichýlili ho Potterovci. Keď sa James oženil s Lily, išiel im za svedka a následne za krstného otca malému Harrymu. Po útoku na Potterovcov Harryho zachránil spod trosiek a keď prišiel Rubeus Hagrid, aby Harryho odviedol, dal mu svoju obľúbenú lietajúcu motorku. Hneď ako sa dozvedel o Petrovej zrade Voldemortovi, tak ho vyhľadal a chcel ho zabiť, no ten sa transfiguroval a unikol. Za túto neodohranú vraždu bol Sirius súdený a odsúdený na doživotie v Azkabane. Na rozdiel od ostatných väzňov však nestratil rozum, pretože sa vedel premeniť na psa. V psej podobe na neho vplyv dementorov, strážcov Azkabanu, nemal až takú zhubnú silu. Pomáhalo mu aj myslieť na to, že je nevinný. Tak prežil vo väzení dvanásť rokov. Potom na novinovej fotografii uvidel Petra Pettigreva v potkanej podobe ako domáceho maznáčika Harryho kamaráta Rona. To ho vyburcovalo a podnietilo k úteku. Všetci si mysleli, že ušiel preto, aby Harryho zabil, on ho však chcel zachrániť pred Pettigerwom. Napokon sa Harry dozvedel pravdu a v Siriovi našiel priateľa.

V piatom dieli Harry čelí prepojeniu svojej mysli s Voldemortovou, vďaka ktorej občas vníma svet očami Voldemorta. Počas záverečných skúšok na konci ročníka sa mu náhle zjaví vidina, ako Voldemort mučí Siriusa na Oddelení záhad na ministerstve mágie. Harry odíde zo skúšky a rýchlo sa pokúša presvedčiť, či Sirius nie je doma a nejde len o trik. Podarí sa mu vďaka hop-šup prášku spojiť s domom Siriusa Blacka, no uvidí len škriatka Kreachera, ktorý Harrymu zaklame, že Sirius je na ministerstve. Harry v panike hľadá spôsob, ako sa dostať na ministerstvo a Siriusa zachrániť. Spolu s priateľmi tam napokon doletí na chrbtoch testralov. Na ministerstve mágie zistí, že Siriusa tam nikto ako väzňa nedrží. Bol to len Voldemortov trik, kvôli ktorému jeho a jeho priateľov obkľúčia smrťožrúti. Sirius bol zatiaľ v skutočnosti doma. Keď sa však dozvie, že Harry padol do pasce, bez váhania sa pripojí ku skupine čarodejníkov, ktorí vyrazia rokfortských študentov zachrániť. Tam sa pridá k boju proti smrťožrútom. V tomto boji Sirius zomrie rukou svojej sesternice Bellatrix Lestrangeovej. Harry vidí jeho smrť na vlastné oči. Boj prežije spolu s priateľmi bez následkov, ale so smrti svojho krstného otca je veľmi nešťastný. Dúfa, že sa vráti aspoň ako duch, neúspešne sa s ním pokúša spojiť pomocou čarovného komunikačného zrkadielka. Albus Dumbledore berie vinu za Siriusovu smrť na seba.

Siriusov dom spolu so zradným Kreacherom zdedí Harry.

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]

  • Harry Potter a Kameň mudrcov – Sirius je spomínaný Hagridom, že práve on mu neochotne podal malého Harryho, lebo sa chcel o neho postarať, no aspoň mu požičal motorku, aby ho rýchlejšie prepravil do bezpečia.
  • Harry Potter a Väzeň z Azkabanu – Jeho fotka je vo všetkých muklovských správach, ako väzňa, ktorý unikol. Prvé miesto, kam zamieri, sú Malé Neradostince, aby videl Harryho, no vystraší ho. Neskôr sa vydá na sever. Keď začne školský rok, presťahuje sa do Škriekajúcej búdy (kde sa premieňal Lupin), aby mohol byť Harrymu nablízku a aby sa pomstil zradcovi – Petrovi Pettigrewovi, ktorý vystupuje ako Ronov potkan Prašivec. Sirius sa spriatelí s veľmi inteligentným Hermioniným kocúrom Krivolabom, ktorý sa mu bude snažiť doniesť Prašivca – neúspešne. Krivolab ukradne lístok z heslami od Chrabromilskej klubovne. Na Halloween sa pokúsil zabiť Petra Pettigrewa, no ten mu znova unikol. Nakoniec pohryzie Rona a odtiahne ho do úkrytu, kam ho nasledujú aj Harry a Hermiona, neskôr aj prof. Lupin a Snape. Tu sa Harry dozvedá pravdu a zabráni Siriusovi vo vražde Petra. Vydajú sa k dementorom na Rokforte, no Lupin sa mení na vlkolaka a Sirius ho chce zadržať. Lupin, ktorý sa ako vlkolak nevie ovládať, ho zraní a obkľúčia ho dementori. Odvedú ho do veže, kde má čakať na bozk dementora - vysatie duše cez ústa. Harry s Hermionou ho však zachránia a na chrbte taktiež nespravodlivo odsúdeného hipogrifa Hrdozobca uniká preč.
  • Harry Potter a Ohnivá čaša – Albus Dumbledore nájde Siriusovi skrýš nad Rokvillom, v jaskyni,odkiaľ si dopisuje s Harrym a radí mu v úlohách Trojčarodejníckeho turnaju, rovnako ho varuje pred možnými nebezpečenstvami. Živí sa potkanmi a jedlom, ktoré mu nosí Harry. Zbiera staré výtlačky Denného Proroka. Po návrate Voldemorta je poverený informovaním niektorých bývalých členov Rádu.
  • Harry Potter a Fénixov rád – Rádu poskytne ako hlavný stan svoj dom po rodičoch (na Grimmauldovom námestí č. 12) a venuje sa jeho zobytnmeniu spolu s Weasleyovcami. Tam musí znášať vrieskanie pomäteného portrétu svojej matky a slúži mu škriatok Kreacher, ktorý však Siria nenávidí. V lete trpí Sirius mizernou náladou, pretože pochmúrny dom kvôli vlastnej bezpečnosti nesmie opúšťať. Dokonca takmer dúfa, že Harryho vylúčia z Rokfortskej strednej školy čarodejníckej, aby mu robil v tomto dome spoločnosť. Zostáva v kontakte s Harrym, ktorý sa vráti na Rokfort. Schvaľuje, keď Harry založí tajný kurz obrany proti čiernej mágii zvaný Dumbledorova armáda. Jeho nálada sa zlepší, keď sa všetci vrátia na Vianoce, no hneď ako majú odísť, opäť ho zmáha uzavretosť. Po tom, ako sa má Harry učiť Oklumenciu, mu Sirius dá zrkadlo, pomocou ktorého s ním môže komunikovať. Harry ho ale nepoužíva, nechce mu spôsobiť problémy. Napokon Harry na toto zrkadlo úplne zabudne. Snape cíti k Siriovi starú nevraživosť zo školských čias. Preto stále Siriovi vyhadzuje na oči, ako je nepotrebný. Aj to ho primäje neuposlúchnuť Dumbledorov rozkaz, že má ostať ukrytý. Keď sa dozvie, že jeho krstný syn spolu s kamarátmi išli na Oddelenia záhad na Ministerstve mágie a padli tam do pasce smrťožrútom, Sirius neváha a pridá sa k skupine čarodejníkov, ktorí majú jeho krstného syna a jeho priateľov zachrániť. Počas boja ho však zaklínadlom zasiahne jeho vlastná, avšak nenávidená sesternica Bellatrix. Sirius padne za závoj v Sieni smrti a tým umiera. Pohreb nemá, lebo nie je telo, ktoré by bolo treba pochovať - jeho telo sa stratilo.
  • Harry Potter a Polovičný princ – Vystupuje iba ako Harryho spomienka. Jeho meno je však po smrti očistené bývalým ministrom mágie Korneliusom Fudgeom.
  • Harry Potter a Dary smrti – Za pomoci kameňa oživenia, jedného z Darov smrti, sa vráti ako tieň, aby pomohol Harrymu spolu s ostatnými duchmi zmieriť sa so smrťou a sprevádza ho Zakázaným lesom k Voldemortovi.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]