Harry Potter a Dary smrti (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Harry Potter a Dary smrti
Harry Potter and the Deathly Hallows

Autor J. K. Rowlingová
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené kráľovstvo
Nakladateľstvo originálneho vydania Bloomsbury
Dátum 1. vydania originálu 21. júl 2007
Ilustrátor originálneho vydania Jason Cockcroft
Literárny druh próza
Literárny žáner dobrodružno-fantasy
Chronológia
Predchádzajúci diel Harry Potter a Polovičný princ
Nasledujúci diel Harry Potter a Prekliate dieťa (divadelná hra)
Slovenské vydania knihy

Harry Potter a Dary smrti (angl. Harry Potter and the Deathly Hallows) je siedma a záverečná kniha zo série Harry Potter, ktorou sa preslávila britská spisovateľka J. K. Rowlingová. Kniha vyšla 21. júla 2007 a od začiatku predaja prekonávala všetky rekordy. Americké vydavateľstvo Scholastic, ktoré knihy vydáva v USA, vydalo rekordných 12 000 000 výtlačkov, ktoré idú rýchlo na odbyt. Internetový obchod Amazon.com bol zavalený až 2 200 000 objednávkami, čím o 700 000 prekonal šiestu „Potterovku“ Harry Potter a Polovičný princ (angl. Harry Potter and the Half-Blood Prince). Preklad knihy od Oľgy Kralovičovej bol na Slovensku vydaný 17. januára 2008.

Dary smrti sú to tri legendárne čarovné predmety: bazový prútik, kameň oživenia a plášť neviditeľnosti. Podľa rozprávky známej v čarodejníckom svete ich trom bratom, čarodejníkom, rozdala samotná smrť.

Dej knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Dej poslednej knihy zo série o mladom čarodejníkovi začína v sídle rodiny Malfoyovcov, kde majú Smrťožrúti a Lord Voldemort zriadený svoj hlavný stan. Pri večeri si Voldemort vezme prútik Luciusa Malfoya, pretože pri boji proti Harrymu nechce riskovať ďalšie Priori Incantatem ako v štvrtom dieli. Severus Snape mu oznámi, kedy bude chcieť Fénixov rád presunúť Harryho na nejaké bezpečné miesto. Voldemort nakoniec večer zabije [Charity Burbageovú, učiteľku „Života a zvykov muklov“ na Rokforte.

Dej presúva k Harrymu, ktorého sa Fénixov rád snaží presunúť na bezpečné miesto. Harryho priatelia vypijú všehodžús a tak získajú jeho podobu, aby zmiatli smrťožrútov. Pri presune siedmich Potterov dôjde k boju medzi smrťožrútmi a členmi rádu. Smrťožrúti zabijú Harryho sovu Hedvigu, Divookého Moodyho a pripravia Georgea Weasleyho o ucho.

Harry sa na pár dní ocitá v dome Weasleyovcov, kde vrcholia prípravy na svadbu Fleur Delacurovej a Billa Weasleyho. Tu ho navštívi minister mágie Rufus Scrimgeour, aby jemu a jeho dvom najlepším kamarátom, Ronovi Weasleymu a Hermione Grangerovej odovzdal predmety, ktoré im v testamente zanechal Dumbledore. Ron dostáva deluminátor, čarovný predmet, ktorý vypína umelé osvetlenie. Hermiona dostáva knihu Rozprávky barda Beedla a Harry zlatú strelu, ktorú chytil pri svojom prvom metlobalovom zápase na Rokforte. Nasleduje svadba, počas ktorej smrťožrúti obsadia Ministerstvo mágie a zabijú ministra mágie. Harry pred nimi unikne spolu s Ronom a Hermionou. Ukryjú sa v bývalom hlavnom stane Fénixovho rádu na Grimauldovom námestí 12, kde sa dozvedia nečakanú pravdu o bratovi Siriusa Blacka Regulusovi a nájdu stopu horcruxu.

O niekoľko dní hrdinov navštívi Remus Lupin, ktorý oznámi Harrymu, že so svojou mladomanželkou čakajú dieťa. Zároveň Harrymu ponúkne pomoc v jeho úlohe, aj keď ju nepozná. Harry však odmietne, lebo chce, aby sa Lupin vrátil k svojej tehotnej manželke. Harry, Ron a Hermiona vymyslia plán na prepadnutie ministerstva. Prepadom získajú od Dolores Umbridgeovej horcrux - medailón Salazara Slizolina. Pri úteku z ministerstva však Hermiona bohužiaľ nedopatrením premiestni smrťožrúta Yaxleyho do domu na Grimauldovom námestí, čím mu prezradí tajomstvo úkrytu. Musia utiecť do lesa, kde sa dlhú dobu skrývajú, prespávajú v čarodejnom stane a nevedia, kde hľadať ďalšie horcruxy, ani ako zničiť ten, ktorý už majú. Strach, neistota a beznádej sa stupňujú. Zhoršovaniu atmosféry napomáha aj negatívny vplyv horcruxu, ktorý striedavo nosia na krku. Po hádke Ron svojich priateľov na istý čas opustí. Hermiona s Harrym v čase Vianoc prídu do Godricovej úžľabiny, kde Harry po prvýkrát navštívi hroby svojich rodičov a ruiny ich domu. Hermiona sa nazdáva, že Dumbledore im tam zanechal meč Richarda Chrabromila, čo je jedna z mála zbraní, ktorou je možné horcrux zničiť. Namiesto toho padnú do Voldemortovej pasce. Podarí sa im uniknúť, no Hermiona pritom nedopatrením zlomí Harryho prútik.

Neskôr sa Harry skrýva aj v Deanskom lese. Tam vďaka záhadnej pomoci v podobe Patronusa nájde meč Richarda Chrabromila a opäť sa stretne s Ronom, ktorý zničí horcrux. Priatelia sa pomeria. Potom ich však nájde vlkolak Fenrir Greyback so svojou bandou lapačov a všetkých troch odvedú do sídla Malfoyovcov. Odtiaľ Harry, Ron a Hermiona ujdú za pomoci domáceho škriatka Dobbyho a záchrania aj pána Ollivandera, škriatka Griphooka, Deana Thomasa a ujde s nimi aj Luna Lovegoodová. Dobby je však pri úteku zasiahnutý dýkou Bellatrix Lestrangeovej a zomiera. Harry sa s kamarátmi istý čas ukrýva v Lastúrovom domčeku, v ktorom bývajú Bill a Fleur. Tu pripravia plán na získanie ďalšieho horcruxu, ktorý je uložený v Gringottbanke. Horcrux v podobe Bifľomorovej šálky sa im síce podarí získať, ale prídu o Chrabromilov meč. Vzápätí sa Harry vďaka zvláštnemu spojeniu, ktoré panuje medzi ním a Voldemortom dozvie, že Voldemort vie, že ničia jeho horcruxy a že ďalší horcrux je uložený v Rokforte. Priatelia teda bezodkladne zamieria do Rokfortu, pričom dostať sa do dobre stráženého hradu im pomôže Aberforth, brat Albusa Dumbledora. Tu sa im podarí zničiť Bifľomorovej šálku a tiež nájdu a zničia aj ďalší horcrux - Bystrohlavovej diadém. Medzitým sa ale Voldemort dozvie, že Harry je v Rokforte a jeho smrťožrúti zaútočia na hrad.

Riaditeľ Rokfortu, Severus Snape, utečie a pridá sa k Voldemortovi. Ten ho však zabije, aby získal moc nad bazovým prútikom - jedným z troch bájnych Darov smrti. Tesne pred smrťou Snape odovzdá Harrymu svoje spomienky, z ktorých sa dozvie, že Snape bol vlastne vždy na ich strane a Dumbledora zabil na jeho vlastnú žiadosť. Zároveň sa dozvie, že úplná porážka Voldemorta bude možná len vtedy, keď sa Harry nechá zabiť Voldemortom. Harry je zdesený, ale uvedomuje si, že to je jediná šanca poraziť Voldemorta a zastaviť boj v Rokforte a tak príde za Voldemortom do Zakázaného lesa. Ten na neho uvrhne smrtiace zaklínadlo, ktoré však Harry opäť prežije. Zaklínadlo zničí len kúsok Voldemortovej duše v ňom, pretože v minulosti Voldemort nedopatrením urobil z Harryho horcrux. Harry hrá mŕtveho až do okamihu, kedy ho odnesú do Rokfortu, ktorého obyvatelia namiesto toho, aby sa vzdali, znova rozpútajú boj. V záverečnom boji Neville zničí Voldemortov posledný horcrux, hada Nagini, a Harry zabije Voldemorta.

V obrovskej záverečnej bitke zomrú Voldemort, Fred Weasley, Tonksová, Lupin, Crabbe, Colin Creevey a Bellatrix Lestrangeová. Záver knihy opisuje situáciu o 19 rokov neskôr, keď má Harry tri deti(Lily Luna Potterová, Albus Severus Potter, James Sirius Potter) s Ginny Weasleyovou a Ron Weasley s Hermionou Grangerovou dve (Rose Weasleyová, Hugo Weasley). Spolu žijú v dome na Grimmualdovom námestí, ktorý Harry zdedil po krstnom otcovi, a úplný záver je, ako keď odprevádzajú svoje deti na nástupište 9 a 3/4.

Zaujímavosti a fakty[upraviť | upraviť zdroj]

  • záhadný R.A.B je Siriusov brat Regulus
  • Harry Potter bol horcruxom
  • ministerstvo ovládol Voldemort
  • po celej krajine chodia tzv. Lapači (Snatchers) a lovia nečistokrvných čarodejníkov
  • Neville Longbotton zabije Nagini (posledný horcrux)
  • Harry si vezme Ginny
  • Ron si vezme Hermionu
  • Snape, ktorý s Lilly Potterovou vyrastal, je do nej po celý život zamilovaný

Fakty potvrdené autorkou[upraviť | upraviť zdroj]

  • Harry sa stane aurorom, dostane od Artura Weasleyho Siriusovu motorku a po Voldemortovej smrti už nebude môcť používať parselčinu
  • Ginny bude hrať za Holyheadské Harpye, ale potom z družstva odíde, aby si mohla s Harrym založiť rodinu. Po čase sa tam znova vráti a stane sa kapitánkou
  • Ron bude nejaký čas pracovať pre Georga v jeho obchode, ale neskôr sa pripojí k Harrymu a bude pracovať ako auror
  • Hermiona nájde v Austrálii svojich rodičov, vráti im pamäť a bude pracovať na ministerstve na Oddelení pre reguláciu, kontrolu a ochranu čarovných tvorov
  • George Weasley bude pokračovať vo svojom obchode a svojho syna nazve Fred
  • Luna Lovegoodová sa bude zaoberať pátraním po vzácnych a stratených magických tvoroch a vydá sa za Rolfa - vnuka známeho naturalistu Newta Scamandera
  • kentaur Firenze sa vráti k svojmu stádu
  • Čcho Čchangová sa vydá za mukla
  • Neville si zoberie Hannah Abbotovú a budú žiť nad Deravým kotlíkom, ktorý vlastnia
  • Kingsley Shacklebolt bude stále Ministrom mágie a Percy bude jeho asistent
  • Na Rokforte sa Slizolin trochu preriedi a už tam nebudú len čistokrvní študenti
  • Po Voldemortovej smrti sa kliatba, ktorú uvalil na miesto učiteľa Obrany proti čiernej mágii, a bude tam jeden stály profesor/-ka
  • Harry očistí Snapeovo meno