Lord Voldemort

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lord Voldemort
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecRichard Bremmer (film 1)
Ralph Fiennes (filmy 4-8)
Slovenský dabingIvan Romančík (film 1)
Tomáš Maštalír (filmy 4-8)
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov
O postave
Celé menoTom Marvolo Riddle
PrezývkaLord Voldemort,

Veď-Viete-Kto, Ten-Koho-Netreba-Menovať,

Temný pán
Dátum narodenia31.12.1926 Veľká Británia
Dátum úmrtia2.5.1998 (71 rokov) Rokfortský hrad, Škótsko, Veľká Británia
RodinaTom Riddle Senior (otec)

Merope Riddlová rod. Gauntová (matka)

Delphini (dcéra)
Prízrakjeho vlastná smrť
Krvný statuspolovičný (matka čarodejnica, otec mukel)
FakultaSlizolin
Prútik13½ palcov, tisové drevo, jadro z pera fénixa

Tom Marvolo Riddle (v slov. preklade aj ako Tom Marvoloso Riddle, *31. decembra 1926 - 2. mája 1998), neskôr známy ako Lord Voldemort, je fiktívna postava zo 7-dielnej série Harryho Pottera od anglickej spisovateľky J. K. Rowlingovej. Bol to anglický čarodejník s polovičnou krvou, ktorý bol považovaný za najnebezpečnejšieho temného čarodejníka všetkých čias.

Voldemort je potomkom Salazara Slizolina. Tom nenávidel muklovské meno svojho otca, a preto si vytvoril nové Lord Voldemort, čo bolo anagramom jeho rodného mena. Patril k najväčším čarodejníkom, akí kedy žili, často sa považoval za druhého najmocnejšieho čarodejníka v histórii. Jediný, pred kým mal odjakživa rešpekt, bol Albus Dumbledore. Táto postava je známa aj tým, že čarodejníci sa boja vysloviť jeho meno; namiesto toho používajú výraz: „Ten-Koho-Netreba-Menovať“ alebo „Veď-Viete-Kto“. Pravým menom ho oslovovali iba Harry Potter, Remus Lupin, Sirius Black a Albus Dumbledore. Neskôr sa jeho meno nebojí vysloviť ani Hermiona Grangerová. Lordovi Voldemortovi slúžia hlavne smrťožrúti, ktorí ho oslovujú Temný pán alebo Knieža temnôt.

Je jediným dieťaťom Toma a Merope Riddleových. Vyrastal v muklovskom sirotinci, z ktorého ho zobral až Dumbledore a ponúkol mu štúdium na Rokforte. V knihe Harry Potter a Dary smrti bolo jeho meno ztabuované, to znamená, že keď niekto vyslovil jeho meno, vedeli, kde sa nachádza a mohli ho chytiť.

Riddle začal navštevovať Rokfortskú čarodejnícku školu v roku 1938 a bol zaradený do Slizolinu. Medzi jeho rané aktivity patrilo otvorenie Tajomnej komnaty Salazara Slizolina a použitie jej monštra na útok na muklovských študentov. Tom dokázal hovoriť parselčinou (bol to tzv. parselan)- dokázal hovoriť s hadmi. Vďaka praktizovaniu temnej mágie dosiahol nesmrteľnosť prostredníctvom horcruxov (1943-1998). Meno Voldemort vytvorila autorka J. K. Rowlingová podľa francúzskeho slovného spojenia: "Vol de mort", čo znamená "let smrti". Je posadnutý zabíjaním. Svoje obete mučí až dovtedy, kým ho samy nepožiadajú, aby ich zabil. Jeho slabosť je v tom, že nechová v sebe lásku k nikomu a k ničomu, preto nemá priateľov. Jeho najpoužívanejšie kliatby sú Avada Kedavra, Cruciatus, Imperius (neodpustiteľné kliatby).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rodová línia[upraviť | upraviť zdroj]

Gauntovci boli starodávna a predtým bohatá čarodejnícka rodina, ktorá sa vďaka generáciám príbuzenského kríženia vyznačovala produkciou jedincov s násilnými a nestabilnými osobnosťami. Kvôli obľube rodiny Gauntovcov pre veľkoleposť sa s rodinným zlatom hazardovalo a zmizlo dávno predtým, ako sa narodili poslední známi dedičia rodu. Rovnako tendencia „brať si svojich vlastných bratrancov“, aby „udržiavali svoju pokrvnú líniu čistú“, podľa viery ich predka Salazara Slizolina spôsobila, že dedičia Gauntovho mena utrpeli nepriaznivé účinky generačného príbuzenského kríženia a incestu.

Tomov starý otec z matkinej strany, Marvolo Gaunt, a jeho strýko z matkinej strany, Morfin Gaunt, tvrdili, že sú poslednými známymi mužskými, čistokrvnými potomkami Slizolina na začiatku 20. storočia. Preto sa považovali za „honorárov“ svojich predkov.

Tomov otec, Tom Riddle Senior, bol bohatý mukel žijúci v dedine Little Hangleton neďaleko chatrče Gauntovcov, ktorý bol prinútený k vzťahu s Merope Gauntovou, pretože na neho použila kliatbu Imperius alebo elixír lásky. Albus Dumbledore po nejakom čase špekuloval, že Merope prerušila svoje čarovanie na Toma v nádeji, že sa do nej skutočne zamiloval, alebo že aspoň zostane v záujme ich dieťaťa. Na veľký zármutok Merope, Tom Senior utiekol potom, čo sa spamätal a znovu získal svoju slobodnú vôľu a manželku už nechcel viac vidieť.

Skorý život[upraviť | upraviť zdroj]

Tom Marvolo Riddle sa narodil 31. decembra 1926 vo Wool's Orphanage (sirotinec) v Londýne. Jeho matka Merope sa potácala k dverám sirotinca, porodila tam Toma a krátko nato zomrela. Riddle vyrastal v špinavom sirotinci a nebol si úplne vedomý svojho čarodejníckeho dedičstva. Keďže muklovský sirotinec nevedel nič o jeho matke, nevedeli o jeho magickom pozadí. Namiesto toho verili, že Merope pracovala v cirkuse, ako povedala pani Coleová Dumbledorovi krátko pred jeho prvým stretnutím s Riddleom.

Napriek svojej nevedomosti o skutočnom pozadí svojej matky si Riddle uvedomoval určité svojich schopnosti a dokázal ich používať a kontrolovať nad rámec schopností bežných magických detí rovnakého veku. Svojou mysľou mohol pohybovať predmetmi a spôsobiť, že sa vznášali kdekoľvek si prial, manipulovať so zvieratami a tvormi tak, ako si prial, hovoriť hadím jazykom a svojou silou spôsobiť ujmu iným sirotám. V sirotnci bol najskôr inými deťmi šikanovaný, ale potom sa ho začali báť práve preto, čo dokázal robiť. Tom začal ostatným sirotám aj kradnúť veci a schovával ich do svojej skrine ako trofeje.

Zistenie, že je čarodejník[upraviť | upraviť zdroj]

Keď mal Riddle jedenásť rokov, Dumbledore, ktorý bol v tom čase učiteľom transfigurácie v Rokforte, sa rozprával s pani Coleovou, ktorá ho informovala o tom, aký neobvyklý chlapec bol, a podelila sa o príbehy o jeho mimoriadnom vplyve na ostatné deti. Dumbledore Riddla presvedčil, že aj on má rovnaké čarodejnícke schopnosti, a preto mu Tom veril a odišiel s ním do Rokfortu. Tom sa na tom istom stretnutí zmienil aj o svojej znalosti hadieho jazyka a pýtal sa, či je to bežný dar medzi čarodejníkmi. Dumbledore tiež napomínal Riddla za krádež a prinútil ho vrátiť veci a ospravedlniť sa. Varoval tiež Riddla, aby prestal so svojím nesprávnym správaním, pretože Rokfort mal čestný kódex, na základe ktorého nebolo tolerované klamstvo, podvádzanie a krádež.

Už vo veľmi ranom veku bolo zrejmé, že Riddle prejavoval túžbu byť iný a odlišovať sa od ostatných (čo bolo naznačené, keď spomínal svoju nechuť k vlastnému menu, pretože to bolo také bežné. Riddle tiež prejavoval eminentný strach zo smrti, čo považoval za ľudskú slabosť. Tvrdil, že jeho matka nemohla byť čarodejnica, pretože keby bola kúzelná, potom by sa dokázala vyhnúť smrti. Tom chcel byť najlepší a najmocnejší a potešilo ho, keď mu predajca kúzelníckych prútikov oznámil, že jeho prútik je veľmi silný.

Roky na Rokforte (1938-1945)[upraviť | upraviť zdroj]

Riddle chodil na Rokfort od roku 1938 do roku 1945 a bol zaradený do Slizolinu. Počas letných prázdnin bol nútený vrátiť sa do muklovského sirotinca, ktorým pohŕdal a desil sa viac ako ktoréhokoľvek iného miesta na zemi.

Riddle opísal spôsob, akým bol vnímaný ako „chudobný, ale brilantný, bez rodičov, ale tak odvážny, školský prefekt, vzorný študent.“ Vďaka svojim výnimočným hereckým schopnostiam dokázal presvedčiť prakticky všetkých prosfesorov, že je to skutočne skvelý, vzorný a slušný študent. Výnimkou bol iba Dumbledore, ktorý si pamätal, čo Riddle robil v deťom v sirotinci a pamätal si na ich prvé stretnutie a aj na to, čo všetko mu Riddle počas neho povedal.. Riddle si zase uvedomil, že bol nedbanlivý, keď pri prvom stretnutí ukázal Dumbledorovi jeho skutočnú povahu a nikdy sa ho nepokúsil získať tak, ako to urobil so svojimi ostatnými profesormi. Časom sa začal báť a pohrdol Dumbledorom.

Riddle pre seba neskôr získal niekoľko študentov, ktorý sa potom stali prvými smrťožrútmi. Riddle tvrdil, že sú to jeho priatelia, ale v skutočnosti boli niečo ako sluhovia. Často ich manipuloval tak, aby páchali drobné trestné činy a iné priestupky.

Otvorenie Tajomnej komnaty[upraviť | upraviť zdroj]

Po príchode do Rokfortu bol Riddle posadnutý svojim rodokmeňom a začal ho skúmať s nenásytným hladom. Sústredil sa iba na identitu svojho otca, myslel si, že je magickým rodičom. Hľadal meno svojho otca v školskej, v záznamoch o prefektoch a v záznamoch o čarodejníckej histórii, nenašiel však nič, čo by naznačovalo, že jeho otec Rokfort vôbec navštevoval. Nakoniec bol nútený akceptovať, že jeho otec bol mukel. Práve v tomto období si Riddle dal prezývku „lord Voldemort“, aby sa ušetril pripomienky svojho „špinavého muklovského otca“.

Pomocou svojho stredného mena Marvolo, ktoré prevzal od starého otca z matkinej strany, objavil Riddle rodokmeň svojej matky a pokrvné príbuzenstvo Gauntovcov so Salazarom Slizolinom. Keď sa Riddle dozvedel o svojich predkoch, nebolo to dlho predtým, ako počas piateho roku objavil tajomnú komnatu v Rokforte a skrotil baziliska, ktorý v ňom býval. Ako dedič Slizolina prostredníctvom rodiny svojej matky mohol Tom otvoriť komnatu, ktorú Slizolin zanechal, aby „očistil školu od všetkých, ktorí neboli hodní študovať mágiu“ - v Riddleových a Slizolinových očiach narodení muklovia.

Okolo 13. júna 1943 bazilisk zranil mnohých v Rokforte, pričom jeho poslednou obeťou bola študentka Myrtle Warrenová, ktorá bola zabitá v dievčenskej kúpeľni, keď videla baziliskove žlté oči. Na základe tohto incidentu rozhodla Rokfortská rada guvernérov o uzavretí Rokfortu. V tom roku Riddle osobitne požiadal, aby mu riaditeľ Armando Dippet umožnil cez letné prázdniny zostať v škole. Dippet ho však informoval o rozhodnutí guvernérov a jeho žiadosť zamietol. Riddle si uvedomil, že komnata bude musieť byť zatvorená a vinník bude musieť byť chytený, aby škola zostala otvorená (a nemusí sa natrvalo vracať do sirotinca). Vinu hodil na tretiaka Rubeusa Hagrida a jeho miláčika Acromantulu Aragoga. Presvedčil Dippeta, že Aragog je monštrum, ktoré terorizovalo školu. Hagrid bol vylúčený a Riddle dostal vygravírovanú trofej za špeciálne služby pre školu .Riddle si uvedomil, že už ako študent nebude môcť riskovať otvorenie komnaty. Riddle nakoniec uchoval časť svojej duše vo vlastnom školskom denníku, vôbec prvom zo svojich siedmych horcruxov, v nádeji, že to jedného dňa niekoho dovedie k dokončeniu „ušľachtilého diela“ Salazara Slizolina.

Vražda Riddlovej rodiny[upraviť | upraviť zdroj]

Okolo augusta 1943 Riddle odišiel do malého Hangletonu, aby sa dozvedel o rodine svojej matky. Stretol sa tam so svojím strýkom Morfinom Gauntom, na ktorého to ani zďaleka neurobilo dojem. Morfin v jednom okamihu tohto stretnutia bez okolkov spomenul, že si myslí, že Tom vyzerá „tak mocne ako ten muklovský“ Meropein manžel Tom Riddle Senior. Riddle okamžite požadoval totožnosť dotyčného mukla a Morfin Riddleovi vyrozprával príbeh jeho muklovského otca, ktorý Toma rozzúril až do pomsty. Riddle omráčil Morfina a vzal jeho prútik, prišiel do Riddlovho domu a pomocou strýkovho prútika zavraždil jeho otca, dedka a babičku smrteľnou kliatbou. Riddle zakryl svoje zločiny zmenou Morfinovej pamäti a spôsobil, aby uveril, že on je vrah. Keď ministerstvo mágie vyšetrovalo trestný čin, Morfin, ktorý predtým sedel tri roky v Azkabane za použitie mágie pred a proti muklom, sa k skutku slobodne priznal a bol v Azkabane odsúdený na doživotie. Tom vzal od Morfinov pečatný prsteň rodiny Gauntovcov a neskôr v ňom uchoval ďalšiu časť svojej duše, aby vytvoril svoj druhý horcrux, ktorý nosil ako trofej v Rokforte.

Učenie o horcruxoch[upraviť | upraviť zdroj]

Počas šiesteho ročníka sa Riddle pýtal profesora Slughorna, ktorého sa Riddleova charizma ujala, o možnosti vytvorenia viac ako jedného horcruxu, za čo sa Slughorn v neskorších rokoch hlboko hanbil. Vo svojich rokoch dospievania sa už Riddle usiloval o to, aby bol nesmrteľný; nemohol nájsť žiadne zaznamenané informácie o vytvorení viacerých horcruxov. Chcel rozdeliť svoju dušu na sedem častí, pretože toto je najsilnejšie magické číslo a predtým, ako sa o to pokúsil, požiadal skúseného a dobre informovaného Slughorna o názor. Slughorn odpovedal na všetky Riddlove otázky s vierou, že to bola iba akademická zvedavosť. Riddleovi sa to niekedy v tomto roku podarilo a vytvoril svoj prvý horcrux v podobe spomínaného denníka a druhý v podobe zdedeného prsteňa. Počas Riddlovho siedmeho ročníka v Rokforte za každú skúšku, ktorú absolvoval, získal vynikajúce známky a dostal medailu za magické zásluhy. Riddle bol považovaný za jedného z najskvelejších študentov, ktorý kedy navštevoval Rokfort, čo pripustil aj samotný Dumbledore.