Bill Weasley

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bill Weasley
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecRichard Fish
Slovenský dabingVladislav Plevčík
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov(spomenutý), Harry Potter a Ohnivá čaša
Posledný výskytHarry Potter a Dary Smrti
O postave
Celé menoWilliam Artur Weasley
PrezývkaBill
Dátum narodenia29. november 1971
Miesto narodeniaVydrí sv. Dráb
Pohlaviemuž
Druh bytostičarodejník
SchopnosťČarodejník
Povolaniekliatborušiteľ
RodinaArthur Weasley(otec), Molly Weasleyová(matka), Charlie Weasley(brat), Percy Weasley(brat), Fred Weasley(brat, zosnulý), Gorge Weasley(brat), Ronald Billius Weasley(brat), Ginevra Potterová(sestra), Harry Potter(švagor), Hermiona Weasleyová(švagriná), James Potter(synovec), Albus Potter(synovec), Lilly Potterová(neter), Hugo Weasley(synovec) Fred Weasley(synovec) Angelina Weasleyová(švagriná)
Manžel(ka)Fleur Delacourová
PotomkoviaVictore
Národnosťbritská
Fakulta Chrabromil

William Arthur Weasley (*29. november 1971) je fiktívna postava zo 7-dielnej série kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Bill je najstarší syn Molly a Artura Weasleyovcov. Študoval na Rokforte, kde bol prefektom a potom hlavným prefektom. Je kliadborušiteľ, pracoval v Egypte pre čarodejnícku Gringottbanku. Je ženatý s Fleur Weasleyovou (rod. Delacourovou), s ktorou má neskôr dcéru Viktóriu. Bol uhryznutý vlkolakom Fenrirom Graybackom, ale nie počas jeho transformácie, takže nakazený nebol. Ostali mu však vlčie črty a odvtedy dáva prednosť surovému mäsu. Po návrate lorda Voldemort musel opustiť prácu, lebo v minulosti bol v kontakte s "nežiaducim č. 1" ako nazývajú Harryho Pottera na ministerstvo po prevzatí smrťožrútmi.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Bill je vysokej postavy, má dlhé vlasy zopnuté do chvosta (jeho matka sa márne pokúša ostrihať mu ich) a v uchu náušnicu, na ktorej má tesák z neznámeho tvora. Nosieva čižmy z dračej kože. Po uhryznutí vlkolakom v súboji v Rokforte stratí časť zo svojej krásy, ale napriek tomu sa ožení s Fleur. Je oddaný priateľ a člen Fénixovho rádu.

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]

  • Harry Potter a Kameň mudrcov – Ron Harryho informoval o svojej rodine a tu spomína základné veci o Billovi.
  • Harry Potter a Väzeň z Azkabanu – Po výhre v Dennom Prorokovi ho do jeho práce do Egypta prišla navštíviť celá rodina. Ukazoval im hroby, na ktoré čarodejníci uvalili rôzne kliatby.
  • Harry Potter a Ohnivá čaša – Bill sa spolu s Rodinou, Harrym a Hermionou zúčastní na Svetovom pohári v metlobale, pripojí sa k otcovi, keď ich napadnú Smrťžrúti. Spolu s mamou navštívia Harryho pred treťou úlohou Trojčarodejníckeho turnaja a spomína na študijné časy.
  • Harry Potter a Fénixov rád – Pripojí sa k Fénixovmu rádu a doučuje Fleur angličtinu. Zúčastní sa boja na záchranu Harryho a spol. v Oddelení záhad.
  • Harry Potter a Polovičný princ – Bill poslal svoju budúcu manželku do Brlohu, aby si zvykla na budúcu rodinu. Na strane Rádu chráni Rokfort pred vpádom smrťožrútov, napadne ho Fenrir Greyback a je otázne, či bude vlkolakom. Fleur sa k tejto smutnej udalosti vyjadrí, že bude krásna za oboch, keď sa vezmú.
  • Harry Potter a Dary smrti – Bill s Fleur organizujú svadbu a po obrade sa hostina ruší, lebo padlo ministerstvo a všetci sa rýchlo odmiestňujú. Bill sa presťahuje na hornú časť Vydrého sv. Drábu a prichýlia Rona, keď opustí Harryho s Hermionou. Po úniku tria z Malfoyovej rezidencie sa odmiestnia práve k Billovi. Na záhrade pochovajú domáceho škriatka Dobbyho. V Billovom dome sa organizuje lúpež Gringottbanky a Remus Lupin oznámi narodenie syna Teddyho. Bill sa zúčastní posledného boja na Rokforte, prežije a s Fleur budú mať dcérku Victoire, ktorá sa zamiluje do Teddyho, Dominique a Lauis.