Miesta v Harrym Potterovi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Toto je článok o fiktívnych miestach z diela o Harrym Potterovi.

Azkaban[upraviť | upraviť zdroj]

Azkaban je fiktívne čarodejnícke väzenie. Nachádza sa na ostrove severne od Severného mora. Jeho poloha nie je úplne známa. Azkaban strážia dementori. Do tohoto väzenia posielajú len tých najhorších zločincov.

Dementor[upraviť | upraviť zdroj]

Dementor je bytosť bez duše. jeho poznávacím znamením je čierny dlhý plášť. Vidia ich len čarodejníci a šmuklovia (nečarodejníci s čarodejníckymi rodičmi), nie muklovia. Jeho telo je hnilobné a živí sa nešťastím ostatných čarodejníkov. Ľudia, ktorí sa ocitnú v ich blízkosti, majú pocit beznádeje a nešťastia. Tieto negatívne pocity sú pre dementorov obživou. Väzňom sajú pekné spomienky a nechávajú zlé, a preto sa stáva, že zošalejú. Najhorší možný trest pre väzňa je dementorov bozk. To znamená, že vysaje väzňovi dušu cez ústa. Tento človek nezomrie, stane sa zúfalou bytosťou bez duše. Je to najhorší možný trest pre odsúdeného v Azkabane.

Úteky[upraviť | upraviť zdroj]

Ako prvému sa odtiaľ podarilo uniknúť neprávom odsúdenému Siriusovi Blackovi, tak, že sa premenil na psa a oklamal dementorov. Dementori sú slepí a nerozoznali, že okolo nich prechádza "psí mozog", lebo sa zaujímajú len o ľudské myšlienky. Bol odsúdený za ohavnú vraždu Petra Pettigrewa a 12 muklov. V skutočnosti bol nevinný. Peter bol animágus (dokázal sa premeniť na zviera). Odsekol si prst, odhodil ho a zmenil sa na potkana. Všetci si mysleli, že bol mŕtvy a že Sirius bol vinný.

Druhým a závažnejším útekom bol Hromadný útek 10 smrťožrútov, tentoraz s pomocou z vonka od samotného Voldemorta. Ušli Antonín Dolohov, Augustus Rookwood, manželia Bellatrix a Rodulphus Lestrangeovci, Amycus a Alecto Carrowovci a dvaja neznámi smrťožrúti.

Tretí útek bol po odídení dementorov z Azkabanu. Vtedy odišli všetci obvinení.

Grimmauldovo námestie[upraviť | upraviť zdroj]

Dom, nachádzajúci sa na Grimmauldovom námestí 12, patril starobylej čarodejníckej rodine Blackov. Sirius Black ako posledný z tohoto rodu je aj jeho majiteľom.

V piatom diele čarodejníckej ságy o Harrym Potterovi (Harry Potter a Fénixov rád), poskytne tento dom ako sídlo pre organizáciu nazývanú Fénixov rád, bojujúci s Voldemortom a jeho stúpencami, tzv. strážcom tajomstva Grimmauldovho námestia 12 bol Albus Dumbledore. Po Siriusovej smrti zdedil tento dom i domáceho škriatka Kreachera Harry.

V siedmom diele (Harry Potter a Dary smrti) poslúži Grimmauldovo námestie 12 ako dočasné útočisko Harrymu, Ronovi a Hermione.

Nemocnica sv. Munga na čarovné choroby a zranenia[upraviť | upraviť zdroj]

Nemocnica sv. Munga na čarovné choroby a zranenia sa v knihe sa nachádza za výkladom obchodu Purge a Dows, s r.o. na rušnej londýnskej ulici. Budova nemohla byť pod zemou tak ako Ministerstvo mágie, nebolo by to zdravé, a ani nedostupné na okraji mesta, preto bola zvolená táto budova.

Liečitelia majú citrónovozelené habity s vyšitým emblémom: skrížený prútik a kosť.

Časti nemocnice[upraviť | upraviť zdroj]

  • Prízemie - Informácie, na ktorých pracuje arogantná blondína, Nehody spôsobené ľudskými výtvormi – výbuchy kotlíkov, spätná reakcia prútikov, havárie metiel atď.
  • 1. poschodie - Zranenia spôsobené tvormi – uhryznutia, bodnutia, popáleniny, zapichnuté ostne atď. Nachádza sa tu aj Nebezpečná izba Dai Llewellyna: vážne uhryznutia, v ktorej bol hospitalizovaný aj pán Weasley, keď ho napadol had Nagini. Práve vykonával nebezpečnú úlohu pre Fénixov rád na pôde Ministerstva mágie.
  • 2. poschodie - Čarovné baktérie – nákazlivé choroby ako dračie kiahne, miznúca choroba, tuturkolóza atď.
  • 3. poschodie - Otrava elixírmi a rastlinami – vyrážky, zvracanie, neovládateľný smiech atď.
  • 4. poschodie - Škody spôsobené kúzlami – nesnímateľné kliatby, pobosorovanie, nesprávne použité kúzla atď. Nachádza sa tu aj Izba Janus Thickeyho: dlhodobí pacienti, ktorá bola náhradným domovom profesora Lockharta po tom, ako stratil pamäť obrátením jeho kúzla z pokazeného Ronovho prútika. V zadnej časti miestnosti sa nachádza manželský pár Alice a Frank Longbottomovci, ktorí sa zbláznili vplyvom opakovaného použitia kliatby Cruciatus, ktoré na nich použila Bellatrix Lestrangeová.
  • 5. poschodie - Čajovňa, Nemocničný obchod. Na toto poschodie sa chceli uchýliť mladí Weasleyovci, Harry a Hermiona, keď začala v piatom dieli série pani Weasleyová kričať po svojom muklovsky založenom manželovi. Na štvrtom poschodí ich zastavil ich bývalí učiteľ prof. Lockarth a museli s ním ísť do izby.

Rokville[upraviť | upraviť zdroj]

Rokville je čarodejnícka dedina, ktorá je jediná čisto čarodejnícka v Anglicku. Nachádzajú sa tu známe obchody a vlakové nástupište, kam chodí Rokfortský expres (táto dedina je hneď pri areáli školy). Študenti z Rokfortu (tretiaci a starší) sem chodia cez určené víkendy. Sú tu rôzne obchody s čarodejníckymi pomôckami, ale aj maškrtami. Populárny je bar U troch metiel, U kančej hlavy sa schádzajú hlavne pochybní ľudia. V Rokville je aj zábavný Zonkov obchod alebo obchod U Derviša a Bangeša (s čarodejníckymi pomôckami), takisto Čajovňa madam Puddifootovej, či predajňa cukroviniek Medové labky. U troch metiel sa Harry Potter prvýkrát dozvedel, že Sirius Black je jeho krstný otec. U kančej hlavy sa zase konalo prvé stretnutie Dumbledorovej Armády (ale vtedy nemala žiadny názov). V blízkosti Rokvillu sa nachádza aj Škriekajúca búda (angl. Shriecking Shack), najmátožnejšie obydlie v Británii.