Redaktor:Jano Gallo/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
“Pilot”
Epizóda zo seriálu Akty X
Číslo epizódy Séria 1
Epizóda 1
Scenár
Dátum vydania
Dátum vysielania
Epizódy chronologicky
← Predchádzajúca Ďalšia →

Šachové hodiny

Šachové hodiny sú dvojica spriahnutých časomerných zariadení s tlačidlami, ktorými sa zastavujú jedny a súčasne spúšťajú druhé tak, aby táto dvojica hodín nikdy nebežala súčasne. Šachové hodiny sa používajú hlavne v šachu, ale aj v iných doskových hrách pre dvoch hráčov, kde hráči ťahajú postupne. Účelom šachových hodín je sledovať celkový čas, ktorý každý hráč spotrebuje na svoje vlastné ťahy a zabezpečiť aby ani jeden hráč hru príliš nenaťahoval. Šachové hodiny sa prvýkrát začali hojne používať v šachových turnajoch a často sa im hovorí aj herné hodiny. Prvýkrát sa hracie hodiny použili na šachovom turnaji v Londýne v roku 1883. [2] Ich použitie sa odvtedy rozšírilo na turnajové hry Scrabble, shogi, go a takmer na všetky konkurenčné stolové hry pre dvoch hráčov. Na turnaji rozhodca zvyčajne umiestňuje všetky hodiny v rovnakej orientácii, aby mohol v neskorších fázach ľahko posúdiť hry, ktoré si vyžadujú pozornosť.



Scully

Práca na Aktoch X[upraviť | upraviť zdroj]

Po nástupe do FBI Scullyová najprv vyučovala na akadémii v Quanticu. Mulderove vyšetrovanie paranormálnych javov bolo neustálym tŕňom v oku tajnej skupine zvanej "Syndikát", ktorá sa však neodvážila ho zabiť. Preto bola na jar 1992 k Mulderovi pridelená Scullyová, aby svojimi vedeckými metódami vyšetrila jeho prácu a dokázala, že sa mýli. Ona však vždy posudzovala jeho dôkazy objektívne a nestranne. Scullyová sa stala partnerkou Muldera pri práci na Aktoch X, prinášajúc svojimi vedeckými postojmi a intelektom protiváhu k Mulderovmu vzdorovitému charakteru. Hoci sú ich osobnosti v mnohom protikladné, počas rokov spoločnej práce medzi nimi vznikol výborný pracovný vzťah založený na vzájomnej dôvere. Obaja hrajú pri ich nebezpečnom vyšetrovaní najrôznejších prípadov a intríg nezastupiteľnú úlohu.

V roku 1994, po dvoch rokoch spoločnej práce, sa "Syndikát" rozhodol nechať uzavrieť Akty X, pretože sa podľa ich názoru sa obaja agenti dostali príliš blízko k pravde. Mulder a Scullyová boli rozdelení a poslaní pracovať do odlišných sekcií FBI.

V epizóde "Výstup" je Scullyová unesená psychicky chorým Duane Barrym, bývalým agentom FBI, ktorý tvrdí, že bol niekoľkokrát unesený mimozemšťanmi. Ten ju vymení za seba, aby zabránil svojmu ďalšiemu únosu. Scullyová je niekoľko týždňov nezvestná a potom sa za záhadných okolností objaví v kóme v nemocnici v Washingtone D.C. (epizóda "Jedným dychom"). Walter Skinner, zástupca riaditeľa FBI a ich priamy nadriadený, nariadi znovuotvorenie Aktov X, aby bol jej únos vyšetrený. Keď sa Scullyová prebudí z kómy, vráti sa na svoje miesto takmer okamžite. Jej únos je neskôr dôležitým článkom v celej skladačke mytológie Aktov X.

V roku 1995, keď si Syndikát pomaly uvedomuje že Scullyová sa stala rovnakou hrozbou ako Mulder, pokúsi sa ju nechať zabiť. Najatý vrah však omylom zabije jej sestru Melissu. Scullyová pokračuje vo vyšetrovaní tejto vraždy aj potom ako FBI (nariadením Syndikátu) vec uzavrie a vraha stopuje. Ten je však vzápätí zabitý ďalšími najatými vrahmi a Scullyová tak zostáva bez akéhokoľvek dôkazu. To ešte viac posilní jej odhodlanie k hľadaniu pravdy. V tom roku tiež Scullyová zisťuje, že jej bol pod kožu na krku pri únose implantovaný mikročip (epizóda "Požehnaná cesta"). Onedlho potom čo si ho nechá odstrániť, je u nej diagnostikovaná rakovina, inoperabilný nádor nosohltana. Za niekoľko mesiacov rakovina začína metastázovať do mozgu a hrozí smrť. Zúfalý Mulder sa vláme do podzemia Pentagonu a nachádza mikročip, ktorý by ju mal vyliečiť. Po jeho zavedení sa Scullyová naozaj začína uzdravovať, čo však väčšina pripisuje zázraku a nie mikročipu. Scullyová tiež zisťuje, že únos viedol k jej neplodnosti, pretože jej pravdepodobne boli odobraté všetky vajíčka.



Oklahoma je jeden zo štátov USA nachádzajúci se na juhu Spojených štátov amerických. Oklahoma hraničí na severe s Kansasom, na severovýchode s Missouri, na východe s Arkansasom, na juhu s Texasom, na západe s Novým Mexikom a na severozápade s Coloradom. Patrila medzi posledné štáty, kde voľne žili Indiáni. Názov pochádza z pôvodného jazyka Indiánov, kde okla znamená ľudia, homa znamená červená, teda Krajina červených ľudí.

So svojou rozlohou 181 295 km² je Oklahoma 20. najrozsiahlejším štátom USA, v počte obyvateľov (3,9 miliónov) je 28. najľudnatejším štátom USA a s hodnotou hustoty zaľudnenia 22 obyvateľov na km² je na 35. mieste. Hlavným a najväčším mestom Oklahomy je Oklahoma City so 640 tisíc obyvateľmi. Ďalšími najväčšími mestami sú Tulsa (400 tisíc obyv.), Norman (120 tisíc obyv.), Broken Arrow (110 tisíc obyv.) a Lawton (100 tisíc obyv.).[1] Najvyšším bodom je vrcholová plošina stolové hory Black Mesa na západe štátu, ktorá na území Oklahomy dosahuje nadmorskú výšku 1516 m. Najväčšími riekami sú Red, ktorá tvorí hranicu s Texasom, a rieka Arkansas.



Motorový rušeň radu 771
Rušeň
Prevádzkové parametre
Maximálna rýchlosť90 km/h
MotorK 6 S 310 DR
Trvalý výkon993 kW
Prenos výkonuelektrický jednosmerný
Objem paliva6000 l
Usporiadanie pojazduCo´ Co´
Maximálna ťažná sila280 kN
Rozchod1 435 mm
Minimálny polomer prechádzania oblúkov80 m
Hmotnosť112 t
Dĺžka cez nárazníky17 240 mm
Výška4 637 mm
Priemer kolies1 050 mm
Výrobné údaje
VýrobcaČKD, SMZ Dubnica
Prevádzkovateľ(ČSD, ŽSR), ČD,
ŽS Cargo a privátni dopravcovia
Rok výroby1968 - 1972
Počet vyrobených kusov211 (T 669.1)
12 (T 669.50)
V prevádzke v období1968 - súčasnosť

Motorový rušeň radu 771


Súradnice: 48°53′32″S 18°02′10″V / 48,892343°S 18,036147°V / 48.892343; 18.036147

  1. American fact finder [online]. U.S. Department of Commerce, [cit. 2018-09-28]. Dostupné online. (po anglicky)