Redaktor:Smerf Wazniak/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie



Šmolkovia sú fiktivné hlavné postavy hrajúci v komixách, v seriále a nedávno aj vo filme. Děj seriálov aj komixov sa odohráva v stredoveke. Vyskytujú sa pravdepodobne, podla vzhľadu okolnej krajiny nejspíš na severozápadnom pobrežiu Írska. Všeci Šmolkovia sú mužského pohlavia, iba Šmoulinka a Sašetka sú 2 jedine dievčata medzi nima. Takmer všeci Šmolkovia v kreslenom seriále nosia biele gatě a bielu čapku, iba Taťka Šmolko je calý v červonom a Dědko Šmolko nosí žlté gatě s kšandami a žlutú čapku. Ale v komixach je ich oblečenie veľmi typovo aj farbovo ruznorodé.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát sa Šmolkovia objavili v komixu v roce 23. oktobra 1958, kam ich Peyo prikreslil naviac ako vedlajšie postavy. Samotný komix jim však věnoval až v roku 1959, ten komix byl súčasťou časopisu Le Journal de Spirou. Peyo mal vydumať nazvanie Šmolkovia, keď chcel podať sol, a zkomolil slovo sel (sol po Francúzski) a namesto toho riekol Stroumpf. [1] Prvý film o nich vznikl roku 1956 a v rokach 1981-1989 bol nakresleny aj calý známý kreslený seriál o nich. Také sa parodujú slavné pesnički do Šmolkovských verzí.

Šmolkovski život[upraviť | upraviť zdroj]

Včeci Šmolkovia žijú vo vlastnej dědině. Každý Šmolko má svoj domek len pre seba. Každý Šmolko prevážně robí to co ho baví. Napriek tomu calá dědina funguje dobre, lebo to potrebné zaisťujú ti pracovití, ktorí furt robia svoju robotu, Kuchar varí, Farmár pěstuje ovoce a zeleninu, Kutil vše spravuje a staví. Pak sú ti, ktorí niečo robia, ale nejsú tak dôležitý, Maliar kreslí obrazy, Silák može pomoct, keď je treba někoho silnějšieho, ale tež sa v dědině nachádzajú Šmokovia, ktorí sú takmer k ničemu, Nešika vše pokazí, Lenoch porád spie. Šmolkovia sú povahou dobrácký, aj keď niekedy medzi nimi bývajú rôzne menšie hádky a neshody. Všeci majú rovnaké oblečenie, ktoré šije Nitka a Nitka nechce šiť iné, pokiaľ chce niekto iné, sám si ho musí ušiť. Dědina je na ukrytom meste, ktore je ťažké najít. Nedaleko dědiny teče reka a nad dědinou je priehrada, ktorá sa musí udržovať v dobrém stavu, pretože esli by sa pretrhla, voda by celú dědinu zaplavila. Na okolytých poliach sa pestuje zelenina a ovoce a okolo dedíny sú lesy. Dědine šéfuje Taťka Šmolko, ktorý ostatným Šmolkom radí, pomáha a udržuje v dědině poriadok a pokiaľ na dlhšú dobu odjade, tak samotní Šmolkovia nesvedú všechno správne zorganizovať a pri jeho návratu je v dědine často veľký bordel. Pretože zo Šmolkov je možno udělať zlato, sú často prenasledovaní. Ich najväčší nepriatelé sú čaroděj Gargamel a jeho kocúr Azrael, ktorý po nich idú a snažia sa ich chytiť. Šmolkovské pravidlo, ktoré by všeci Šmolkovia mali dodržovať, je byť šmoulózní (poctivý, dobrácký, pomáhať druhým a k nikomu se nesprávať zle). V dědine sú sobe všeci rovni, ale niekto je obľúbenejší viac a niekto menej, medzi nejmenej obľúbené patrínapríklad Koumák kvôli svým nápadom a rečom, naopak najobľúbenejší je Taťka Šmolko. Typická Šmolkovská vlastnosť je, že každomu pomáhajú, ať už je to ktokolviek. V dědine sa konajú divadlo, koncerty, karnevaly atd.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.femina.cz/magazin/rodina-a-deti/smoulove-slavi-50-let.html

ŠMOULINKA!!!
[upraviť | upraviť zdroj]


Šmolinka je jednou z hlavných postav v seriáloch, komixoch aj filme Šmolkovia. Stvoril ju Gargamel aby škodila Šmolkom a špehovala ich, ale čoskoro sa pridala k nim. Šmolinka je okrem Sašetky a Šmolbabky jediná ženská postava.

Šmolinčin príchod[upraviť | upraviť zdroj]

Šmolkovia ju našli samotnú v lese a vzali ju medzi seba. S Gargamelom komunikovala cez malé zrkadielko a pod pohrúžkou smerti musela vykonávať jeho príkazy. Vymýšľala spôsoby jak Šmolkom škodiť. S cieľom zaplaviť dědinu Šmolkov išla na priehradu, kde sa s Mlsounem preťahovala o ovládaciu páku, ktorou sa vypúšťa voda, až ju utrhla. Voda dědinu zatopila, a Šmolinke sa podarilo spadnuť do rútiaci sa vody a Šmolkovia ju zachránili. U Šmolkovského súda priznala, že ju stvoril a ovládal Gargamel, ľutovala svojich činov a povedala, že by sa chcela k Šmolkom pridať. Tatko Šmolko ju zmenil pomocou mágie z čiernovlásky na blondínu. Onedlho Šmolkovia vošli Gargamelovi do pasti a ona ich zachránila.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne bola zlomyseľná a zhovadilá. Potom co ju Šmolkovia zachránili a Tatko Šmolko súdil, zobudilo sa v nej svedomie a svojich zlomyseľností ľutovala. Stala sa dobromyseľnú, rovnako ako ostatní Šmolkovia. Je inteligentná a oproti ostatním Šmolkom snáze vytuší nebezpečenstvo.

Vztahy s ostatnými Šmouly[upraviť | upraviť zdroj]

So všetkími Šmolky vychádza veľmi dobre a dá sa povedať, že všetkých Šmolkov lúbí a oni ju. Často si však preje, aby boli Šmolkovia viecej nežní a galantní. Istý čas u ní bývala Šmolbabka, s ktorou Šmoulinka nevychádzala dobre, lebo Šmolbabka chcela, aby bolo všetko tak, jak sa to páčí jí. Tiež sa zalúbila do fiktivného Dona Šmouliče z knihy, a tak jej Šprýmař vyhovel a začal sa vydávať za Dona Šmouliče.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne mala kratšie čierne vlasy a obyčajné biele oblečenie. Po premene Tatkom Šmolkom má dlhé husté žlté vlasy, boty na podpätkoch a šaty zdobené u spodného okraja okrúhlymi vzory. Oproti Šmolkom má menší nos.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Jednou sa do jej vlúbil jeden škriatok a chcel ju uniesť, a preto sa za ňu prezliekol a vydával Silák. Gargamelovi sa tiež jednou podarilo znova dostať Šmolinku pod svoj vpliv, tak jako bola, keď ji stvoril.

Refererencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Šmoulinka na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

[[Kategória:Šmolkovia]] [[Kategória:Fiktívne postavy]]

Šmolko Mudroš[upraviť | upraviť zdroj]

Šmolko Mudroš je jedna z hlavných postáv v komikse, televíznom seriáli a filmu Šmolkovia. Od ostatných Šmolkov sa odlišuje tým, že nosí okuliare. Stále si hrá na intelektuála a považuje sa za najmúdrejšieho Šmolka. Veľmi rád spisuje knihy plné nezmyslov a chvály na seba samotného.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Povaha Mudroša je sebecká, narcistická a bezohľadná. Snaží sa vyzerať ako intelektuál, ale zároveň sa správá ako úplný debil. Dokázal však dočasne ovládnuť celú Šmolkovskú dedinu a práve on dávno, v dobách keď všetci Šmolkovia boli ešte malí, výrazne pomohol pri záchrane ostatných Šmolkov pred Hotapem, takže nie je zas tak hlúpý, ako vyzerá. Svoje chyby zvyčajne nerád uznáva a nemá zmysel pre humor. Jeho vzor, ​​z ktorého si však neberie žiadny príklad, je Tatko Šmolko a vždy, keď Tatko Šmolko odíde, tak by chcel viesť dedinu miesto neho a najradšej by šéfoval úplne všetkému, aj tomu čomu vôbec nerozumie. Píše mnoho kníh, v ktorých hlavne vychvaľuje sám seba a tyhle knihy ostatným neustále vnucuje a alebo im z nich číta. Zo všetkých Šmolkov má najhoršie správanie práve on a dokáže byť aj veľmi podlý a manipulovať s ostatnýmu natoľko, že dokázal ovládnuť celú Šmolkovská dedinu a stať sa jejím kráľom. Veľmi rád sa vyťahuje a rozdáva svoje nepoužiteľné rady a rád kecá aj do toho čomu vôbec nerozumie a snaží sa pritom navyše vyzerať ako odborník na danú vec a ak niečo robí, tak to často zmrví. Rád chodí žalovať Tatku Šmolkovi. Tiež si často hrá na hrdinu, hoci je veľmi bojazlivý a vyťahuje sa cudzími zásluhami.

Vzťahy s ostatnými Šmolkov[upraviť | upraviť zdroj]

S ostatníma väčšinou nevychádza moc dobre. Veľmi často ho za jeho samochválu alebo hlúpe rady hádžu za dedinu, často sa im to podarí tak, že spadne rovno na hlavu. Mudroš je najmenej obľúbený Šmolko. Ak však ostatné neštve, dokážu ho rešpektovať. Jeho jediný vyložený kamarát, ktorý ho vždy rešpektuje a považuje za šikovného, ​​je Šmolko Babroš.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Mudroš kráľom Šmolkovskej dediny[upraviť | upraviť zdroj]

Mudroš sa raz dopracoval až na kráľa Šmolkovská dediny. Podarilo sa mu to tak, že Šmolkom, ktoré potreboval vedel veľmi dobre liezť do zadku a sľubovať. Oni mu potom vyhoveli a počúvali jeho príkazy. Začal tak, že si urobil jedného hlásateľa, ktorý vykrikoval, aby treba ten a ten prišiel za Mudrošom, pozdějc vykrikoval priamo Mudrošova nariadenia a rozkazy. Mudroš si pozval Siláka a toho dokázal prehovoriť aby mu robil stráž a Silák, a ako najsilnejší Šmolko dokázal niekoľko ďalších Šmolkov prinútiť k tomu aby sa pridali a robili strážca Mudrošovi, pod jeho vedením. Potom už to šlo ľahko a násilím mohol Mudroš ovládnuť zvyšok dediny. Jedného Šmolka (srandista) zavrel do väzenia a nezastavil sa ani keď sa proti nemu a Šmolkom na jeho strane postavila Šmolinka s niekoľkými ďalšiemi Šmoulky.

Pseudooperace[upraviť | upraviť zdroj]

Mudroš chystal aj jednu operáciu, Babroše a Vtipka. Chcel vykonávať transplantáciu zmysla pre humor, Tatko Šmolko túto šialenosť našťastie na poslednú chvíľu zastavil.

Ďalšie zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Raz ho premenila v prasa mladá čarodejnica, ktorá sa učila čiernej mágii, urobila to, pretože ju urazil.

Súvisiace články[upraviť | upraviť zdroj]

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Šmoula Koumák na českej Wikipédii.

Tatko Šmolko[upraviť | upraviť zdroj]

Tatko Šmolko je vodca Šmolkovskej dediny. Jeho vek by mal byť 542 rokov a je to tretí najstarší Šmolko.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Tatko Šmolko je syn Dedka Šmolka a Šmolbaby. Všetkých dnešných dospelých Šmolkov vo šmolkovskej dedine vychoval práve on a musel ich ochraňovať pred Hotapem, ktorý s pomocou Šoťákov chcel jeho šmolky pochytať a urobiť z nich zlato. Hotap raz všetky Šmolko vrátane Tatka pochytal, zo Šmolkov chcel urobiť zlato a Tatka nechal hodiť do diery, z ktorej sa ale Tatko dostal a všetkých Šmolkov zachránil.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Tatkova povaha je ešte šmouléznejša než ostatných Šmolkov. Vo šmolkovskej dedine nie je žiadny Šmolko spravodlivejší a čestnejší než on a prakticky nemá žiadne negatívne vlastnosti. Oproti ostatným je tiež oveľa múdrejší a skúsenejší, a ak si niektorý zo Šmolkov nevie s niečím rady, tak ide za ním aby mu poradil. Tiež nie je konzervatívny a dokáže sa snadnejšie zžiť s novinkami. Je aj dosť hravý, hlavne so Šmolkáčikom, až mu to napríklad Mudroš vyčíta. Vo šmolkovskej dedine všetko organizuje, kontroluje a stará sa aby všetko správne fungovalo. Často rieši aj spory medzi Šmolkami. Jeho záľubou je variť kúzelné lektvary, ale veľmi často to robí aj preto, že je to nutné.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Nosí červené nohavice a červenú čiapku, má biely plnovous (v mladosti hnedý).

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Raz sa z neho pomocou kúzla omylom stal malý Šmolkáčik, ale čoskoro sa ho podarilo vrátiť do pôvodného stavu. Tiež sa pozná s mnohými ľuďmi, napríklad s čarodejníkom Homnibusem, s ktorým občas hrá šach a s Matkou Prírodou, ktoré pomáha naprávať neprirodzené odchýlky v počasiu (napríklad sneženie v lete), mnohokrát je to ale aj obrátene a naopak sa nezaobíde bez jej pomoci. Vo Šmolkovskej dedine občas robí aj sudca.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Taťka Šmoula na českej Wikipédii.