Rohatá ruka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fanúšik ukazujúci rohatú ruku počas koncertu heavymetalovej skupiny Black Sabbath

Rohatá ruka (iné názvy: mano cornuta [tal., doslova: rohatá ruka], corna [tal., doslova: rohy]) je gesto z oblasti Stredozemného mora.[1] V anglosaských krajinách sa nazýva horns (rohy) alebo devil horns (rohy diabla). Gesto sa vykonáva rukou, so vztýčeným ukazovákom a malíčkom a súčasne stiahnutými prstami prostredník, prstenník a palec.[2] Zvyčajne ruka smeruje k cieľovej osobe gesta.

V pohanstve je gesto stotožňované s rohatým bohom.[2] Je to symbol sily, ochrany a požehnania. [2] Niektorí kresťania toto gesto považujú za urážlivé (ako odkaz diablovi).[2] Okrem toho je spojené s komunitou heavymetalových hudobných fanúšikov[2].

V masovej kultúre bolo gesto propagované americkým spevákom Ronniem Jamesom Diom na konci 70. rokov 20. storočia, keď sa pripojil k hudobnej skupine Black Sabbath.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b VON HELDT, Scott. Mind Over Metal: The Musician's Guide to Mental Mastery. [s.l.] : Lulu.com. Dostupné online. ISBN 978-0557023844.
  2. a b c d e LEWIS-HIGHCORRELL, Donald. Witch School Third Degree: Lessons in the Correllian Tradition. [s.l.] : Llewellyn Worldwide. Dostupné online. ISBN 9780738713038.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mano cornuta na poľskej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]