Taisen Dešimaru

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Taisen Dešimaru
Taisen Dešimaru v Holandsku (1967)
Taisen Dešimaru v Holandsku (1967)
Rod. menoJasuo Dešimaru
Narodenie29. november 1914
Saga, Kjúšú, Japonsko
Úmrtie30. apríl 1982 (67 rokov)
Tokio, Japonsko
Známy vďakaZakladateľ Sótó zenu v Európe
PoznámkyUčiteľ: Kódó Sawaki
Predchodca: Reirin Yamada
Odkazy
Webstránkazen-azi.org
CommonsSpolupracuj na Commons Taisen Dešimaru

Jasuo Dešimaru (* 29. november 1914, Saga – † 30. apríl 1982, Tokio), tiež známy ako „Mokudó Taisen“, viac ako Taisen Dešimaru (jap. : 弟子丸 泰仙, Dešimaru Taisen), bol japonský zenový majster školy sótó zen a jeden z hlavných misionárov zenového budhizmu na západe. Bol zakladateľom a inšpiroval k založeniu mnohých skupín a centier (japonsky dódžó) v Európe.

Vo svojom učení trval na skutočnosti, že zen je praxou „tu a teraz“.

Taisen Dešimaru bol žiakom Kódó Sawakiho a majstrom Sandó Kaisena, Étienne Zeislera a ďalších. Priniesol zenové učenie do Európy. Je teda považovaný za prvého patriarchu Európskeho zenu.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Jasuo Dešimaru sa narodil neďaleko miesta Saga v Japonsku. V mladosti sa mu dostalo samurajskej výchovy od jeho dedka. Silno ho ovplyvnila aj hlboká viera jeho matky.

Vysokoškolské štúdiá absolvoval Taisen Dešimaru na Jokohamskej univerzite, kde študoval ekonómiu. Počas štúdií začal navštevovať miestny protestantský kostol – údajne aby sa priučil angličtine, kde mu pastorova dcéra dávala hodiny angličtiny a kresťanstva. Dešimaru vtedy pochopil, že kresťanstvo a amidizmus sú si v niečom podobné. Tiež si však uvedomil, že sú v zásadných bodoch odlišné. Z protestantského prostredia Jokohamy sa Dešimaru presunul do Kamakury, pobrežného mesta na juhozápad od Tokia, ktoré bolo v 13. storočí útočiskom čínskych chanových mníchov, ktorí tu pod patronátom rodu Hódžó zakladali jedny z prvých zenových chrámov školy Rinzai v Japonsku. V chráme Engakudži, v ktorom mimochodom praktikoval aj D. T. Suzuki, absolvoval Dešimaru svoj prvý seššin.
– Zuzana Kubovčáková[1]

Na prvom seššine, priamo počas zezenu, po nepozornosti kjósaku (funkcia v tradícii zenu), došlo k potýčke medzi Dešimaurom a kjósaku.[1]

Po tejto skúsenosti v chráme školy Rinzai sa Dešimaru vybral za majstrom školy Sótó menom Sawaki Kódó, ktorý mal v tej dobe na starosti výcvik mníchov v meditačnej sále dódžó, v chráme Sódžidži, v dnešnej Jokohame. Majster Sawaki bol významnou postavou školy Sótó, veľkým učencom a znalcom diela Šóbó genzó majstra Dógena.
– Zuzana Kubovčáková[1]

Keď v roku 1941 vstúpilo Japonsko do vojny, Dešimaru musel opustiť ženu a syna, ktorý sa mu práve narodil, a odišiel na päť rokov do Indonézie. Krutosti vojny na ňom zanechali nezmazateľné stopy. Po vojne sa vrátil do Japonska a ku Kódó Sawakimu, a zostal s ním až do jeho smrti v roku 1965.

Tesne pred majstrovou smrťou prijal od Sawakiho mníšske vysvätenie denkai s menom Mokudó Taisen, čo znamená „Sieň ticha“, „Pustovník pokoja“ a zároveň dostal najvyššie vysvätenie školy Sótó, tzv. šihó, ktoré mu bolo neskôr potvrdené aj majstrom Reirin Jamadom. Následne vypočul majstrove prianie šíriť zenové učenie v Európe.[1]

V roku 1967 prišiel na pozvanie skupiny makrobiotikov, vlakom naprieč transsibírskou magistrálou, do Paríža, kde sa ubytoval v miestnom makrobiotickom obchode, kde si na živobytie zarábal japonskými masážami Shiatsu a hodinami kaligrafie. Začal učiť zen a predávať tak učenie svojho majstra. Za krátku dobu vytvoril veľkú skupinu praktikujúcich, usporadúval veľké ústrania (seššiny), písal knihy, učil, odkazoval zazen a založil asociáciu: Association Zen Internationale.[2]

Posledným veľkým krokom majstra Dešimarua bolo vybudovanie kláštora podľa vzoru japonského Eiheidži. Do La Gendronnière[2], ktoré vzniklo v roku 1979 pri meste Blois, mienil Dešimaru priviesť japonských učiteľov, aby tu odovzdávali zenové učenie európskym žiakom. Dešimaru však v roku 1981 ochorel a nasledujúceho roku sa vrátil do Japonska. Zomrel v Tokiu 30. apríla 1982 a pochovaný je v už spomínanom chráme Teišódži v prefektúre Nagano.
– Zuzana Kubovčáková[1]

Jeho záverečné slová v príhovore pre žiakov boli:

Prosím, pokračujte v zazene.
– Taisen Dešimaru [3]

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Preklady v českom jazyku:

Originály:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e KUBOVČÁKOVÁ, Zuzana. Zenový buddhizmus v Európe a na Slovensku [online]. New Orient, Journal of the Oriental Institute at The Czech Academy of Sciences, [cit. 2021-11-01]. Dostupné online.
  2. a b https://www.zen-azi.org/en
  3. https://www.zen-buddhism.net/famous-zen-masters/taisen-deshimaru.html?headerbar=3

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]