Tenzing Norgay

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tenzing Norgay
šerpský horolezec a sirdar
Norgay v roku 1967
Norgay v roku 1967
Rod. menoNamgyal Wangdi
Narodeniemáj 1914
Tengboche, Nepál alebo Tse Chu, Tibet
Úmrtie9. máj 1986 (71–72 rokov)
Dárdžiling, India
Národnosťšerpská
Štátna príslušnosťnepálska, indická
Známy vďakaprvému zdokumentovanému a dokázateľnému dosiahnutiu vrcholu Mount Everestu spolu s Edmundom Hillarym
ManželkaDawa Phuti (1935–1944)
Ang Lahmu (1945–1964)
Dakku (pred alebo od 1964)
Deti7
PodpisTenzing Norgay, podpis
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Tenzing Norgay

Tenzing Norgay, GM, OSN, rodným menom Namgyal Wangdi, nazývaný aj Šerpa Tenzing[1] (* máj 1914, Tengboche, Nepál alebo Tse Chu, Tibet – † 9. máj 1986, Dárdžiling, India), bol šerpský horolezec a sirdar. Dňa 29. mája 1953 spolu s Edmundom Hillarym ako prví zdokumentovane a dokázateľne dosiahli vrchol Mount Everestu. Časopis Time Norgaya zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí 20. storočia.[2]

Život a výpravy[upraviť | upraviť zdroj]

Edmund Hillary (vľavo) a Tenzing Norgay po úspešnom dokončení prvého výstupu na Mount Everest, 29. máj 1953

Narodil sa v rodine budhistických Šerpov ako 11. z 13 detí v nepálskej dedine Tengboche alebo v Tse Chu v Tibete, na dohľad od Mount Everestu. Jeho pôvodné meno bolo zmenené na žiadosť tibetského lámu. Keď jaky jeho rodičov vyhubila choroba, musel ísť do služby. V roku 1935 sa dostal ako nosič do britskej prieskumnej expedície z Tibetu. Napokon ho mrzelo, že viac nevyužili mimoriadnu periódu dobrého počasia. Na jeseň bol s ďalšou výpravou v oblasti Káčaňdžungy. Na jar 1936 sa s britskou výpravou dostal na Severné sedlo, potom ich zahnal predčasný monzún. Na jeseň bol so Shiptonovou expedíciou v oblasti Nandádéví. V roku 1938 dosiahol 5. tábor a výšku 8 000 m, za čo dostal od vedúceho Harolda Tilmana titul „Snežný tiger“.

Za vojny robil prieskumníka pre indickú armádu. S rodinou sa usadil v indickom Dárdžilingu. V roku 1947, po dlhej pauze vynútenej druhou svetovou vojnou, sa dal najať excentrickým Kanaďanom Earlom Denmanom a zle pripravený dobrodružný pokus o Everest skončil poniže Severného sedla. V roku 1950 Čína obsadila Tibet, ale horolezcom sa otvoril Nepál. Tenzing bol aj v Tilmanovej prieskumnej expedícii z južnej strany Everestu. Potom sa zúčastnil neúspešného britského pokusu o Nangá parbat. Na jar 1951 šiel s Francúzmi na Nandádéví. Keď dvaja lezci zmizli, v rámci pokusu o ich záchranu alpsky vystúpil s L. Dubostom na východný vrchol. V tom roku sa ešte vybral so Švajčiarmi do oblasti Káčaňdžungy.

Vo švajčiarskej expedícii na jar 1952 robil sirdara i výškového lezca s Raymondom Lambertom. Ich pokus o zdolanie vrcholu otočili vo výške asi 8 600 m, tesne pod Južným vrcholom. Prinútil ich k tomu pomalý postup, pokročilá hodina a vietor. Opakovaná výprava na jeseň končila nižšie pre zlé počasie. Cestou dolu dostal maláriu a skončil v nemocnici. Tam ho zastihla pozvánka na historickú britskú výpravu – a zoslabnutý Tenzing veľmi váhal, takmer nešiel.

Vojensky organizovaná výprava plukovníka Johna Hunta sa mu páčila menej, než ľudsky citlivejší prístup Lamberta, ale ako uznávaný sirdar dokázal utlmiť spory medzi nosičmi a vedením. Napokon 29. mája 1953 s Edmundom Hillarym ako prví zdokumentovane a dokázateľne vystúpili na vrchol Mount Everestu. Po návrate navštívil množstvo krajín, dostal vysoké medaily od anglickej kráľovnej, nepálskeho kráľa aj indickej vlády. Viacero štátov sa chcelo chváliť jeho úspechom. Zomrel v Dárdžilingu na mozgovú porážku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NORGAY, Jamling Tenzing; COBURN, Broughton. Touching My Father's Soul (In the Footsteps of Sherpa Tenzing). Londýn : Ebury Press, 2002. 336 s. ISBN 978-0-09-188467-3.
  2. TIME 100 Persons of The Century [online]. content.time.com, [cit. 2023-05-03]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • J. R. Ullman: Muž z Everestu, STN 1959.
  • F. Rudolph: Himalájski tigri, Mladé letá 1961.
  • J. Hunt: Výstup na Everest, Martin 1957.