Tramadol

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tramadol
Tramadol
Tramadol
Tramadol
Tramadol
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C16H25NO2
Systematický názov 2-[(dimetylamino)metyl]-1-(3-metoxyfenyl)cyklohexanol
Synonymá Tramal
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 263,381 g/mol
Ďalšie informácie
Číslo CAS 27203-92-5
PubChem 33741
ChemSpider 31105
SMILES CN(C)C[C@H]1CCCC[C@@]1(C2=CC(=CC=C2)OC)O
3D model (JSmol) Interaktívny 3D model
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Tramadol je opioidné analgetikum, ktoré sa používa na liečbu stredne silnej bolesti.[1] Má približne desatinu potencie morfia a je približne rovnako silný ako kodeín a petidín.[2] Pri ústnom podaní tabliet s okamžitým uvoľňovaním trvá približne hodinu, kým sa dostavia jeho účinky.[3]

Na Slovensku najčastejšie predávaný pod obchodným názvom Tramal. Okrem názvu Tramal sa vo svete ale aj na Slovensku predáva pod rôznymi ďalšími obchodnými názvami.[4] Prvýkrát začala Tramadol predávať nemecká farmaceutická spoločnosť Grünenthal v roku 1977 v Západnom Nemecku. O 20 rokov neskôr sa začal predávať v USA, Spojenom kráľovstve a Austrálii.[5]

Interakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Tramadol interaguje s určitými antidepresívami a anxiolytikami (najmä s SSRI, SNRI, IMAO a TCA), takisto interaguje s ostatnými opioidnými analgetikami (petidín, oxykodón, tapentadol a fentanyl), s dextrometorfánom, so stimulantmi (amfetamíny, fenyletylamín, fentermín) a takistko s mnoho ďalšími farmaceutikami.

Kontraindikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Tramadol sa neodporúča užívať ľudom s nedostatkom enzýmu CYP2D6[6], pretože tento enzým je potrebný na metabolizmus tramadolu na jeho farmakologicky aktívnejší metabolit O-demetyltramadol.

Tehotenstvo, pôrod a dojčenie[upraviť | upraviť zdroj]

Užívanie tramadolu počaš tehotenstva sa neodporúča, pretože môže u novorodenca spôsobiť abstinenčné príznaky. Podľa určitých výskumov môže užívanie tramadolu počas tehotenstva zvyšovať potratovosť, ale u novorodencov sa nevyskytli žiadne väčšie malformácie.[7] Väčšinou sa kvôli svojej dlhej dobe nástupu účinku (1 hodina) tramadol pri pôrode nepodáva. Takisto sa neodporáča užívať dojčiacim ženám, pretože sa do materského mlieka dostane približne 2,88 % prijatého tramadolu.[chýba zdroj]

Užívanie deťmi a staršími ľudmi[upraviť | upraviť zdroj]

Tramadol sa neodporúča podávať deťom mladším ako 12 rokov,[8][9] až na výnimky, kedy musí na pacienta dohliadať špecialista. U starších ľudí je vyššia pravdepodobnosť výskytu vedľajších účinkov opioidov, ako napríklad respiračná depresia, sedácia a vyššia pravdepodobnosť spadnutia.

Poškodenie pečene a obličiek[upraviť | upraviť zdroj]

Tramadol sa pri poškodení pečene alebo obličiek odporúča užívať s opatrnosťou, kvôli tomu, že je v pečeni metabolizovaný a je vylučovaný pomocou obličiek.

Vedľajšie účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Bežnými vedľajšími účinkami po užití tramadolu sú: nevoľnosť, závrat, sucho v ústach, motanie hlavy, bolesť v bruchu, zvracanie, ospalosť a bolesť hlavy.[10] V porovnaní s ostatnými opioidmi sa respiračná depresia nevyskytuje až tak často.[11]

Závislosť a abstinenčné príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhodobé užívanie vysokých dávok tramadolu môže spôsobiť fyzickú závislosť. Pri prerušení užívania v takomto prípade nastúpia abstinečné príznaky[12], ktoré sú typické pre opioidy a pre inhibítory spätného vychytávania serotonínu a noradrenalínu ako napríklad: necitlivosť, parestézia a pískanie v ušiach. Takisto sa môžu dostaviť psychiatrické symptómy ako napríklad halucinácie, paranoje, úzkosť a zmätenosť.[13] Vo väčšine prípadov sa abstinečné príznaky dostavia za 12 – 20 hodín po užití poslednej dávky a trvajú približne sedem dní.

Predávkovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa určitej štúdie sa po požití viac ako 500 mg môžu vyskytnúť nasledujúce príznaky: zúženie zreníc, respiračná depresia, tachykardia, hypertenzia, nepokoj a kŕče. Po požití 800 mg a viac sa u niektorých vyskytla kóma.[14] Liečba naloxónom dokáže čiastočne zvrátiť príznaky predávkovania, ale môže zvýšiť pravdepodobnosť výskytu kŕčov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tramadol