Zámok Černá hora

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Černá Hora

Zámok Černá Hora je zámok na kopci v severnej časti mestysa Černá Hora v okrese Blansko.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný hrad bol postavený v rokoch 1279 -1298 Matúšom z Černé Hory, ktorý pôsobil vo významnej funkcii moravského komorníka. Keďže zomrel bez mužského potomka, hrad dostal v roku 1305 kráľovský mincmajster Arpád z Florencie. V roku 1320 hrad vlastnil Jindřich z Lipé a v roku 1330 sa po ňom píše jeho syn Jindřich, zvaný Železný.

Pred rokom 1348 hrad získal rod pánov z Boskovic. Roku 1390 sa výslovne uvádza Vaněk Černohorský z Boskovic. Ten nielenže pripojil svoju pečať pod protestný list proti upáleniu majstra Jana Husa do Kostnice, ale za husitských vojen vystupoval na strane moravských husitov proti olomouckému biskupovi Janovi XII. Železnému. Hrad bol asi v roku 1423 vojskami olomouckého biskupa dobytý a Vaněk ho získal späť až konverziou ku katolíctvu. Vaňkov syn Beneš Černohorský z Boskovic sa v česko-uhorských vojnách pridal na stranu Mateja Korvína a v roku 1471 od neho dostal práve dobitý Nový hrad. Po Benešovi prevzal Černú Horu Jaroslav Černohorský z Boskovic, ktorý však nemal mužských potomkov. Panstvo tak zdedili jeho štyri dcéry, ktoré ho v roku 1550 predali Václavovi Bučovickému z Boskovic] Jeho syn Albrecht Bučovický z Boskovic vykonal na hrade renesančné úpravy. Posledný mužský potomok černohorských z Boskovic Jan Šembera z Boskovic zomrel v roku 1597 a panstvo vyženil Karol I. z Lichtenštajnska. V rokoch 1627 - 1684 držal panstvo jeho syn Karol Eusebius. Rod Lichtenštajnovcov však na hrade nesídlil a spravoval ho iba kastelán.

Hrad bol poškodený za tridsaťročnej vojny, ale opravy podstatu sídla nezmenili. V roku 1719 vyženil černohorské panstvo Jindřich Josef Ján z Aueršperku. V roku 1726 hrad vyhorel, bol provizórne opravený, avšak v roku 1818 bol opustený. V roku 1857 kúpila zámok Henrietta Pereira-Arnstein, ktorá začala pseudorenesančnú prestavbou hradu na zámok. Práce dokončil v rokoch 1859 - 1861 jej zať, gróf Moritz Friess z Friessenburgu. V roku 1945 bol zámok Friessovcom skonfiškovaný a bol tu zriadený sociálny ústav.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Černá Hora (zámek) na českej Wikipédii.