Zoznam najväčších jazier vo Švajčiarsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam jazier vo Švajčiarsku s plochou nad 1 km². Extrémy sú vyznačené hrubo. Najväčším jazerom vo Švajčiarsku je Ženevské jazero s 345,31 km² vo Švajčiarsku. Švajčiarsky podiel Bodamského jazera nebol nikdy pevne stanovený. Švajčiarsky breh je dlhý 72 km, kým nemecký 173 km a rakúsky 28 km, čiže švajčiarsky breh tvorí cca približne štvrtinu pobrežia. Švajčiarsky Spolkový úrad pre štatistiku udáva švajčiarsky podiel na 172,86 km².[1] Tým sa Bodamské jazero zaraďuje na tretiu priečku po Bodamskom a Neuchâtelskom jazere.

Vodné nádrže a priehrady tu nie sú uvedené.


Meno Kantón(y) prípadne susedné štáty Rozloha vo Švajčiarsku
v km²
Nadmorská výška
m n. m.
Maximálna hĺbka
v m
Objem v km³
Ženevské jazero (Lac Léman/Genfersee)
Celková plocha: 580,03 km²
Ženeva, Vaud, Valais/Wallis, Francúzsko 345,31 372,0 310 89
Neuchâtelské jazero (Lac de Neuchâtel/Neuenburgersee) Bern, Freiburg, Neuchâtel, Vaud 215,20 429,4 153 14
Bodamské jazero (Bodensee)
Celková plocha: 536,00 km²
St. Gallen, Thurgau, Schaffhausen, Rakúsko, Nemecko 172,86 395,6 254 48
Lago Maggiore
Celková plocha: 210,18 km²
Ticino, Taliansko 40,52 193,0 372 37
Vierwaldstattské jazero (Vierwaldstättersee) Luzern, Nidwalden, Obwalden, Schwyz, Uri 113,72 433,6 214 11,9
Zürišské jazero (Zürichsee) St. Gallen, Schwyz, Zürich 88,17 405,9 136 3,9
Luganské jazero (Lago di Lugano)
Celková plocha: 48,67 km²
Ticino, Taliansko 30,03 270,5 288 6,6
Thunské jazero (Thunersee) Bern 47,74 557,7 215 6,5
Bielske jazero (Lac de Bienne/Bielersee) Bern, Neuchâtel 39,51 429,1 74 1,2
Zugské jazero (Zugersee) Luzern, Schwyz, Zug 38,41 413,6 198 3,2
Brienzske jazero (Brienzersee) Bern 29,81 563,7 260 5,2
Walenské jazero (Walensee) Glarus, St. Gallen 24,16 419,0 150 2,5
Murtenské jazero (Lac de Morat/Murtensee) Freiburg, Vaud 22,80 429,2 46 0,600
Sempašské jazero (Sempachersee) Luzern 14,36 503,8 87 0,660
Hallwilersee Aargau, Luzern 10,21 448,7 47 0,215
Lac de JouxLac Brenet * Vaud 8,77 1004,0 32 0,149
Greifenské jazero (Greifensee) Zürich 8,17 435,1 34 0,161
Sarnenské jazero (Sarnersee) Obwalden 7,38 468,4 52 0,244
Ägeriské jazero (Ägerisee) Zug 7,25 723,9 82 0,357
Baldeggské jazero (Baldeggersee) Luzern 5,24 463,0 66 0,178
Silské jazero (Silsersee/Lej da Segl) Graubünden 4,11 1797,0 71 0,137
Pfäffikersee Zürich 3,30 536,0 35 0,058
Silvaplanské jazero (Silvaplanersee/Lej da Silvaplauna) Graubünden 3,16 1790,0 77 0,135
Lauerzské jazero (Lauerzersee) Schwyz 3,10 447,0 13
Lungernské jazero * (Lungerersee) Obwalden 2,01 688,0 68 0,065
Lago di Poschiavo * Graubünden 1,95 962 84 0,111
Oeschinenské jazero (Oeschinersee) Bern 1,15 1578,0 56
* slúži aj ako priehrada

Mapa[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa Švajčiarska s najväčšími jazerami a riekami, ako aj kantónmi s ich hlavnými mestami, chýbajú jazerá v kantóne Graubünden.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Die grössten Seen und höchsten Berge [online]. Bundesamt für Statistik Schweiz. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Liste der grössten Seen in der Schweiz na nemeckej Wikipédii.