Zoznam prezidentov Spojených štátov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Biely dom, sídlo prezidenta Spojených štátov
George W. Bush, bývalý prezident a Barack Obama, súčasný prezident USA v Oválnej pracovni
Súčasný a bývalí prezidenti USA na spoločnej fotografii v Oválnej pracovni, zľava doprava: George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, Jimmy Carter
Pohľad zvonku na Oválnu pracovňu
Letecká snímka celého areálu Bieleho domu, od roku 1995 je časť Pennsylvania Avenue pred Bielym domom uzatvorená pre automobilovú dopravu s výnimkou vládnych vozidiel, chodci a cyklisti nemajú prístup pred Biely dom obmedzený

Toto je zoznam prezidentov USA. Zoznam je od vyhlásenia nezávislosti v roku 1776 po súčasnosť. Prvý americký prezident bol zvolený až v roku 1789.

Poradie Meno Narodenie – úmrtie Politická strana V úrade
1. George Washington 17321799 federalista 17891797
2. John Adams 17351826 federalista 17971801
3. Thomas Jefferson 17431826 (demokrat) republikán 18011809
4. James Madison 17511836 (demokrat) republikán 18091817
5. James Monroe 17581831 (demokrat) republikán 18171825
6. John Quincy Adams 17671848 národný republikán 18251829
7. Andrew Jackson 17671845 demokrat 18291837
8. Martin Van Buren 17821862 demokrat 18371841
9. William Henry Harrison 17731841 whig 1841, zomrel
10. John Tyler 17901862 nezávislý demokrat 18411845
11. James Knox Polk 17951849 demokrat 18451849
12. Zachary Taylor 17841850 whig 18491850, zomrel
13. Millard Fillmore 18001874 whig 18501853
14. Franklin Pierce 18041869 demokrat 18531857
15. James Buchanan 17911868 demokrat 18571861
16. Abraham Lincoln 18091865 republikán 18611865, zavraždený
17. Andrew Johnson 18081875 (federálny) demokrat 18651869
18. Ulysses Simpson Grant 18221885 republikán 18691877
19. Rutherford Birchard Hayes 18221893 republikán 18771881
20. James Abram Garfield 18311881 republikán 1881, zavraždený
21. Chester Alan Arthur 18301886 republikán 18811885
22. Grover Cleveland 18371908 demokrat 18851889
23. Benjamin Harrison 18331901 republikán 18891893
24. Grover Cleveland 18371908 demokrat 18931897
25. William McKinley 18431901 republikán 18971901, zavraždený
26. Theodore Roosevelt 18581919 republikán 19011909
27. William Howard Taft 18571930 republikán 19091913
28. Woodrow Wilson 18561924 demokrat 19131921
29. Warren Gamaliel Harding 18651923 republikán 19211923, zomrel
30. Calvin Coolidge 18721933 republikán 19231929
31. Herbert Clark Hoover 18741964 republikán 19291933
32. Franklin Delano Roosevelt 18821945 demokrat 19331945, zomrel
33. Harry S. Truman 18841972 demokrat 19451953
34. Dwight D. Eisenhower 18901969 republikán 19531961
35. John Fitzgerald Kennedy 19171963 demokrat 19611963, zavraždený
36. Lyndon Baines Johnson 19081973 demokrat 19631969
37. Richard Milhous Nixon 19131994 republikán 19691974, odstúpil
38. Gerald R. Ford 1913 - 2006 republikán 19741977
39. Jimmy Carter 1924 demokrat 19771981
40. Ronald Wilson Reagan 19112004 republikán 19811989
41. George Herbert Walker Bush 1924 republikán 19891993
42. Bill Clinton 1946 demokrat 19932001
43. George W. Bush 1946 republikán 20012009
44. Barack Obama 1961 demokrat od 2009