Ústav geografie (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ústav geografie je jedno z najmladších akademických pracovísk Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pokusov vytvoriť geografické pracovisko v Košiciach bolo niekoľko. Jeho predchodcami bol Ústav geografie na pobočke Pedagogickej fakulty Slovenskej univerzity v Košiciach (založený 1949). Viedol ho Matej Papík. Ten sa však zakrátko (v roku 1952) presťahoval do Prešova. Podobný osud postihol aj neskôr vytvorené samostatné geografické pracovisko pod vedením prof. Jána Šišáka, Katedru geografie na Pedagogickom inštitúte v Košiciach. V 80. rokoch zaniklo v Košiciach aj detašované pracovisko Geografického ústavu SAV.

Po rozdelení UPJŠ a vytvorení Prešovskej univerzity v Prešove (1997) vznikli predpoklady na vytvorenie geografického pracoviska na Prírodovedeckej fakulte, kde na rozdiel od ostatných slovenských prírodovedeckých fakúlt, výučba geografie absentovala. Koncom r. 1997 začala príprava otvorenia študijného odboru v rámci učiteľstva všeobecnovzdelávacích predmetov a pracovisko sa stalo formálne prvou pobočkou Katedry teoretickej fyziky a geofyziky. Toto pracovisko pripravilo koncepciu pracoviska a prijímacie konanie prvých študentov. Katedra geografie bola zriadená uznesením akademického senátu PF UPJŠ v roku 1998.

V roku 2004 sa Katedra geografie transformovala na Ústav geografie a začala sa personálne posilňovať. V roku 2013 došlo ku vnútornej reorganizácii pracoviska a boli založené 3 oddelenia - Oddelenie fyzickej geografie, Oddelenie humánnej a regionálnej geografie a Oddelenie geoinformatiky.

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti Ústav geografie poskytuje študijné programy Geografia a Geoinformatika a Geografia – Učiteľstvo akademických predmetov (kombinácia s iným predmetom) na bakalárskom stupni a magisterskom stupni. Na Ústave geografie je možné absolvovať aj rigorózne konanie (RNDr.).

Vedenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Prof. Mgr. Jaroslav Hofierka, PhD., riaditeľ ústavu
  • doc. Ing. Katarína Bónová, PhD., zástupca riaditeľa pre vedecko-výskumnú činnosť a zahraničné vzťahy
  • Mgr. Marián Kulla, PhD., zástupca riaditeľa pre pedagogickú činnosť
  • Mgr. Ladislav Novotný, PhD., tajomník

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°43′44″S 21°14′54″V / 48,728933°S 21,248283°V / 48.728933; 21.248283