Čína na Letných olympijských hrách 2012

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čína na Letných olympijských hrách 2012 v Londýne bola druhou najúspešnejšou krajinou v medailovej bilancii. Najľudnatejšiu krajinu sveta reprezentovalo 396 športovcov, z čoho bolo 225 žien. Získali 38 zlatých medailí, čo bol historicky druhý najlepší výsledok čínskych športovcov na letných olympijských hrách.

Najviac zlatých medailí získali v skokoch do vody – 6, a vo vzpieraní – 5. Ďalej získali 4 zlaté medaily v športovej gymnastike, jednu v skokoch na trampolíne, všetkých päť zlatých medailí v bedmintone, rovnako všetky štyri zlaté medaily udeľované v stolnom tenise, zlatú medailu v taekwonde, dve zlaté medaily v športovej streľbe, dve zlaté medaily v šerme, zlatú medailu v jachtingu, jednu zlatú v boxe a päť zlatých medailí v plávaní, kde sa stali po USA druhou najúspešnejšou krajinou.

Celkove získali čínski športovci 87 medailí, no pre dopingový prípad bieloruskej guliarky Ostapčukovej majú na konte z londýnskej olympiády 88 medailí, čo je takisto druhý najlepší výsledok čínskych športovcov v histórii.