Červená hviezda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pre astronomický význam pozri Hertzsprungov-Russellov diagram.
Červená hviezda

Červená hviezda je päťramenný symbolom komunizmu rovnako ako aj všeobecne socializmu. Najčastejšie reprezentuje päť prstov ruky robotníka, alebo päť kontinentov. Červená farba reprezentuje krv preliatu v boji a tiež to, že všetci ľudia majú rovnakú farbu krvi bez ohľadu na rasu, pohlavie či spoločenské postavenie.

Okrem komunizmu má červená hviezda aj iné symbolické významy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Červená hviezda je symbolom samotnej revolúcie už od 18. storočia, kedy bola použitá počas Veľkej francúzskej revolúcie.

K jej významnejšiemu použitiu došlo po prvýkrát počas Občianskej vojny v Rusku. Bola použitá na odlíšenie vojakov moskovskej posásky od ruských vojakov prichádzajúcich z nemeckého a rakúskeho frontu v závere prvej svetovej vojny.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Vlajka Sovietskeho zväzu

Červená hviezda sa nachádzala v štátnych znakoch a na vlajkách zaniknutých krajín Sovietsky zväz a Juhoslávia a v súčasnosti sa stále nachádza v štátnom znaku aj na štátnej vlajke Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Okrem toho sa nachádza aj na vlajkách a v štátnych znakoch niektorých štátov (vlajka Džibutska a Zimbabwe a znak Mozambiku), ktoré nie sú socialistické.

logo RAF

Nachádza sa aj v znakoch organizácii Frakcia Červenej armády, Zapatova armáda národného oslobodenia (EZLN). Symbol je často používaný hudobnou skupinou Rage Against the Machine, kvôli ich sympatii s EZLN.

V roku 1930 bol v Sovietskom zväze zavedený Rad Červenej hviezdy ako ocenenie osobností Červenej armády, sovietskeho námorníctva, pohraničných a vnútorných vojsk, pracovníkov orgánov Výboru štátnej bezpečnosti ZSSR a tiež vojenským jednotkám, vojenským lodiam, zjednoteniam, podnikom, inštitúciam, organizáciam za významné zásluhy vo veci obrany ZSSR.

Červená hviezda je tradičným symoblom výrobcu piva Heineken. Nemá však nič spoločné s červenou hviezdou ako symbolom komunizmu.

Červená hviezda sa nachádza tiež na čele známej komixovej hrdinky Oktobriany.

Legalita[upraviť | upraviť zdroj]

Po rozpade východného bloku vznikli v niektorých krajinách snahy o zákaz používania červenej hviezdy ale i kosáka a kladiva. Niektoré štáty však majú aj v súčasnosti červenú hviezdu, kosák a kladivo v štátnom znaku.

V roku 2006 bol v českom parlamente podaný návrh na zákaz používania červenej hviezdy, ktorý poslanci zamietli. Naproti tomu v Poľsku a Maďarsku poslanci takéto zákony prijali už v polovici devädesiatych rokov 20. storočia. Podobný návrh zákona bol v českom parlamente opäť podaný v roku 2007.

Červená hviezda v logu piva Heineken

V roku 2005 zažalovalo v Maďarsku burzové združenie obhajujúce záujmy malých akcionárov pivovar Heineken za používanie červenej hviezdy vo svojom znaku. Nižšie obvodné súdy žalobu zamietli s odôvodnením, že hviezda v logu pivovrau nemá nič spoločné s komunistickou ideológiou.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]