Čln

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Malý čln plávajúci pri pobreží
Lode v Portovenere, Taliansko

Čln je plavidlo (loď) menšie ako väčšina lodí, zvyčajne so špeciálnym určením. Niektoré člny sú tak malé, že sa bežne prepravujú loďami, na súši potom pomocou prívesov. Člnom sa však nazývajú aj napríklad malé nafukovacie plavidlá na plážovú rekreáciu. Je to ťažko definovateľná podtrieda lodí, väčšina odborníkov sa zhoduje na zásadnom rozdiele - čln nemá podpalubia, len jedinú palubu.

Čln sa skladá z jednej, alebo viacerých vztlakových štruktúr trupov a systému pohonu akým môže byť lodná skrutka, veslá, pádla, plachta, parný kolesa, alebo trysky.

Najstaršie člny, tzv. monoxyly boli vydlabané z jediného kmeňa stromu.

V širšom slova zmysle je čln malá loď, obdobne ako v angličtine pojem boat, alebo v nemčine das Boot. Má podpalubia a môže byť schopná plavby po otvorenom mori. V civilnom sektore napríklad rybársky čln. Medzi vojnové lode sa radia člny delové, torpédové, raketové, hliadkové/strážne, vyloďovacie (tento spravidla podpalubia nemá).

V staršej literatúre je pojem podmorský alebo ponorný čln ako označenie pre ponorku.

Vo vnútrozemskej plavbe sa označenie čln oficiálne používa pre lode bez vlastného strojného pohonu (vlečný čln, tlačný čln) a všeobecne pre malé plavidlá s vlastným strojovým pohonom (otvorený čln, kajutový čln, pretekársky čln).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Čln

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Člun na českej Wikipédii.