Ľudský hlas (opera)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ľudský hlas
La Voix Humaine
Vznik
HudbaFrancis Poulenc
LibretoJean Cocteau
PredlohaJean Cocteau – Ľudský hlas
Obdobie vzniku1958
Premiéra
6. február 1959
Paríž, Francúzsko
Informácie o predstavení
Jazykfrancúzština
Počet dejstiev1
Približná dĺžka45 minút

Pozri tiež Zoznam opier

Ľudský hlas (La Voix Humaine), FP 171 je opera francúzskeho skladateľa Francisa Poulenca.

Jednoaktová opera je vyústením dlhodobej spolupráce skladateľa s básnikom Jeanom Cocteauom, ktorý bol akýmsi duchovným otcom Parížskej šestky. Poulenc dielo komponoval pre sopranistku Denise Duval, ktorá ho odspievala na premiére. Dirigoval Georges Prêtre.

Libreto je monodrámou ženy, jedinej postavy diela, ktorá sa telefonicky naposledy rozpráva so svojím bývalým milencom, ktorý ju opustil kvôli inej žene. Cocteau sa tu zameral na problém "neosobnej komunikácie". Telefonické spojenie niekoľkokrát vypadne, takže žena vždy s napätím čaká, či sa jej exmilenec znovu ozve. Z monológu sa dozvedáme, že žena uvažuje o samovražde. Nakoniec skutočne vypije pohár s jedom. Posledné slová ktoré žena adresuje mužovi sú: "Milujem ťa!".

Absenciu klasického deja tu nahrádza psychologická charakteristika postavy, ktorú Poulenc hodnoverne vyjadril svojou hudbou. Využíva svoj melodický dar, pričom odtiene hudby kolíšu od nostalgie až po zúfalstvo, rovnako ako sa mení nálada ženy počas rozhovoru. V pozadí je však stále cítiť napätie situácie i tragika hlavnej hrdinky.

Dielo, ktoré je založené na spevácky virtuóznom parte a zároveň je náročné na presvedčivé stvárnenie je veľkou výzvou pre vynikajúce dramatické sopranistky. Medzi najznámejšie speváčky, ktoré sa predstavili v tejto opere patria Galina Vyšnevská, Jessye Norman, Renata Scotto a ďalšie.