Šablóna:Chémia/Odporúčaný článok/27 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zyklon B (doslova Cyklón B) je obchodný názov pesticídu nemeckej firmy IG Farben, ktorý je známy tým, že ho používal nacistický režim počas holokaustu v 2. svetovej vojne. Zyklon B je granulovaná kremelina nasýtená kyanovodíkom, z ktorej sa po otvorení obalu začne uvoľnovať plynný kyanovodík (HCN). Spočiatku sa používal na dezinfekciu a dezinsekciu, ale od roku 1941 sa začal Zyklon B používať ako nástroj genocídy v plynových komorách v koncentračných táboroch. Zyklon B sa skladuje vo vzduchotesných kontajneroch. Produkcia Zyklonu B v Kolíne v Česku ďalej pokračuje pod zmeneným obchodným názvom Uragan D2.

Zyklon B sa používal v koncentračných táboroch proti všiam, ako opatrenie na zastavenie šírenia týfu. Zyklon B dodávali firmy Degesch (Deutsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung GmbH – Nemecká spoločnosť na boj proti škodcom s.r.o.) z Frankfurtu nad Mohanom a Testa (Tesch und Stabenow, Internationale Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung m.b.H.) pod licenciou IG Farben.

Nacistický režim nariadil v rozpore s platnými nemeckými zákonmi vyrábať Zyklon B bez výstražného odorantu a iritantu (metylester kyseliny brómoctovej a/alebo chlórpikrín). Dvoch riaditeľov firmy Tesch odsúdil po vojne britský vojenský súd za spoluvinu pri dodávke chemikálie na trest smrti. Iróniou osudu je, že Zyklon B vyvinul v 20. rokoch 20. storočia Fritz Haber, nemecký žid, ktorý emigroval v roku 1934.